INFOGRAFIC: Totul despre penalty-urile din Liga 1 Betano
În primele 20 etape s-au acordat 38 penalty-uri, o medie de aproape două pe etapă. Betano.com – sponsorul oficial al Ligii 1 Betano – vă prezintă cele mai interesante statistici în ceea ce privește loviturile de pedeapsă.
CFR e campioana penalty-urilor. Sepsi, ultima în top
CFR stă cel mai bine în clasamentul penalty-urilor: a primit 7, le-a transformat pe toate, iar împotriva clujenilor a fost dictată o singură lovitură de la 11 metri. FCSB a primit tot 7, dar roș-albaștrii au transformat doar 5 dintre ele. 5 goluri din penalty au și dinamoviștii, din tot atâtea primite. Golgheterii de la punctul cu var vin de la CFR și Dinamo: Culio a marcat de 6 ori iar Paul Anton de 4.
”Câinii” se remarcă și la penalty-uri împotriva lor, cu 6, la fel ca Sepsi. Echipa din Sfântu Gheorghe a primit 5 goluri, cele mai multe, și nu a beneficiat de niciun penalty în primele 20 etape! Ultimele 3 clasate nu au niciun gol din 11 metri. Dacă Sepsi și Gaz Metan nu au primit niciunul, Juventus a avut două, ratându-le pe ambele. Clubul din Colentina e lider în ambele clasamente ale penalty-urilor ratate: împotriva lor au fost irosite două.
CFR Cluj – ACS Poli Timișoara, sâmbătă de la ora 20:00 în Liga 1 Betano. Pariază pe penalty-uri la categoria SPECIALE
Penedo îi sperie pe executanți
Jaime Penedo e cel mai bun din Liga 1 când vine vorba de penalty-uri. Portarul lui Dinamo e singurul care a apărat două, iar în alte două situații a ghicit colțul. Alți patru portari și-au salvat echipa la loviturile de pedeapsă: Niță (FCSB), Fejer (Sepsi), Greab (Gaz Metan) și Drăghia (Juventus). Drăghia este singurul ghinionist care a apărat un penalty doar pentru ca executantul să reia imediat în poartă mingea respinsă. S-a întâmplat în etapa 19, în meciul cu Concordia.
Pe lângă cele 6 apăratate de portari a mai fost doar o ratare. Gustavo e singurul executant care nu a nimerit spațiul porții, împotriva celor de la Juventus. Reiese că din 38 penalty-uri, 31 au fost transformate și 37 au fost pe poartă!
Dinamo – Voluntari, luni de la ora 20:00 în Liga 1 Betano. Vezi toate cotele disponibile!
Imposibil de marcat în finalul meciului
Dacă procentajul penalty-urilor transformate e unul bun (81,5%) per total, în ultimele 5 minute ale meciului e dezastruos. Trei penalty-uri au fost acordate după minutul 85, toate fiind ratate! Au ratat Gnohere (FCSB – Gaz Metan, min. 89), Bud (Juventus – Chiajna, 90+1) și Călințaru (Juventus – FCSB, 90+6).
Atacanții au șanse mult mai mari să obțină o lovitură de la 11 metri în repriza a doua. 23 din cele 38 au venit dupa pauză. Cele mai multe au fost între minutele 46 și 60, 9, mai multe decât în prima jumătate de oră! În intervalul 1-15 s-au dictat doar 3 penalty-uri, iar în intervalul 16-30 doar 4.
Au fost 5 meciuri cu câte două lovituri de pedeapsă: Voluntari – Dinamo (et. 8), CFR – Craiova (9), Botoșani – Iași (11), Sepsi – FCSB (13) și Chiajna – Astra (18). Meciul dintre Sepsi și FCSB e singurul în care s-au dat două pentru aceeași echipă, iar oaspeții le-au transformat pe ambele.
Expertul Florin Tănase și sperietoarea Colțescu
Doar patru echipe din Liga 1 Betano au obținut mai multe penalty-uri decât Florin Tănase. Atacantul FCSB-ului e lider detașat la penalty-uri ”scoase”, cu 4. Valentin Costache, Andrei Burlacu, Petre Ivanovici și Ciprian Deac sunt ceilalți fotbaliști care au câștigat mai mult de un penalty, toți cu 2. În ceea ce privește apărătorii, cele mai multe au fost comise de Florin Bejan (Astra) și Tiago Almeida (Iași). Fiecare a făcut două, unul pentru henț și unul pentru fault. De 31 ori s-a dat penalty pentru fault, iar de 7 ori pentru henț.
Sebastian Colțescu e liderul arbitrilor, acordând 6 lovituri de la 11 metri în 13 meciuri. Adrian Comănescu a arătat punctul cu var 4 în 5 partide conduse la centru, ceea ce înseamnă un penalty la 112,5 minute. Alexandru Tudor a arbitrat cele mai multe meciuri fără să dicteze penalty: 7.
Pariază pe Liga 1! Urmărește toate meciurile din campionat cu streaming live pe Betano.com!
După 20 de etape, media este de un 11 metri arătat la 3,7 meciuri. Mult mai puține decât în ultimele două sezoane, când media a fost de un penalty la 2,5 (2016-17) sau 2,7 (2015-16) partide. Procentajul de lovituri transformate e mai bun acum, crescând de la 79% la 82%.