Iuliu Mureşan: «Luăm 20 de milioane € dacă intrăm în grupe!»
Pentru CFR Cluj, accederea în grupele Ligii Campionilor a devenit mai importantă decât orice ambiţie pe plan intern. Pe lângă prestigiul pe care ţi-l oferă prezenţa printre „stelele" Europei, recompensa financiară e şi mai importantă.
Explică preşedintele Iuliu Mureşan: „Pe criza asta care este peste tot şi când sponsorii nu mai au forţă economică, UEFA a crescut, totuşi, bugetul cu 20 la sută faţă de anul trecut. Se ajunge la 20 de milioane de euro câştigate în grupe!".
8,6 milioane vin direct pentru calificarea în grupe, iar acestora li se adaugă la final banii din market-pool, vânzările de bilete plus alte încasări.
Gabi Mureşan este unul dintre cei mai importanţi oameni ai celor de la Cluj
În orice caz, vorbim despre minim 20 de milioane de euro, pentru că fiecare punct smuls în grupele Ligii Campionilor sare potul încasat.
Dacă anul trecut un punct era recompensat cu 400.000 de euro, iar o victorie cu 800.000, acum se câştigă 1 milion la succes şi 500.000 la egal.
„Noi nu ne-am făcut bugetul clubului în funcţie de aceşti bani, nu depinde existenţa noastră de această calificare, dar cu siguranţă că ne-ar ajuta mult", a mai spus Mureşan.
În cazul unei calificări în grupele Ligii Campionilor, clujenii sunt dispuşi să mai investească ceva bani şi în achiziţii, exprimându-şi interesul chiar şi pentru Adrian Mutu.
Suma care ar intra în contul clujenilor îi sperie chiar şi pe rivalii din campionat. Antrenorul Stelei, Laurenţiu Reghecampf, a admis că nu i-ar conveni ca CFR Cluj să pună mâna pe aceşti bani.
„Sunt sincer, nu vreau ca CFR să meargă în grupele Ligii Campionilor, pentru că ar dispune de un buget foarte mare şi va fi greu să ne luptăm cu ei în viitor", a recunoscut tehnicianul stelist la DigiSport.
FC Basel - CFR Cluj: play-off-ul Ligii Campionilor; marţi, 21.45 Digi Sport, TVR 1 şi Dolce
Fluieraţi de un arbitru bogat
Partida de mâine dintre CFR şi Basel va fi arbitrată de suedezul Jonas Eriksson (38 de ani). Interesant e faptul că Eriksson arbitrează din plăcere, el fiind milionar în euro.
Fostul ziarist deţinea 15 la sută dintr-o firmă care se ocupa cu drepturile sportive, iar compania a fost cumpărată de gigantul Legardere cu 85 de milioane de euro.
Din tranzacţie, după plata taxelor, suedezul s-a ales cu 6,7 milioane de euro.
Cîrţu a spart banca elveţiană
Întâlnirea dintre Basel şi CFR Cluj a amintit instantaneu de un moment celebru din istoria fotbalului românesc.
Cele două echipe s-au întâlnit în grupele Ligii Campionilor în toamna lui 2010.
Clujenii au câştigat acasă cu 2-1 în primul meci (goluri Rada şi Traore), iar în a cincea rundă a grupei au jucat pe St. Jakob Park din Basel.
Gazdele conduceau cu 1-0 spre finalul partidei, când antrenorul de atunci al clujenilor, Sorin Cîrţu, a explodat de nervi, lovind cu piciorul şi distrugând banca de rezerve a elveţienilor.
"Eroul" de atunci îşi aminteşte: "Era 1-0 pentru ei şi alergam după egalare. Făcusem cele trei schimbări, când mi s-a accidentat Bastos şi mai apoi şi Bjelanovici.
Îmi spuneam în minte că nu pot să am atât ghinion şi mi-am vărsat toată frustrarea pe acea bancă de rezerve.
Luasem şi o jumătate de pastilă de Xanax în ziua meciului, dar tot nu m-a ajutat".
Cîrţu a plătit scump pentru gestul său pentru că UEFA le-a aplicat o amendă de 10.000 de euro clujenilor, bani care i-au fost reţinuţi antrenorului din contract.
Sorinaccio a vorbit şi despre meciul de mâine: "La ora asta, CFR şi Basel au şanse egale de calificare".