Liga Campionilor la fotbal, interzisă românilor!?
Reforma competițiilor continentale inter-cluburi la fotbal poate îngreuna și mai tare accesul formațiilor de la noi în faza grupelor
Prevăzut a fi adoptat din 2024, noul format al Ligii Campionilor a stârnit opoziție în Franța, de pildă. Cotidianul ”L’Equipe” a prezentat, în ediția sa de ieri, ce efecte ar avea materializarea proiectului.Potrivit influentei publicații din Hexagon, ”campionatul Franței va fi sub-reprezentat și își va pierde valoarea. Ceea ce i-a făcut pe câțiva președinți de cluburi să cheme la mobilizare generală”. Deloc întâmplător, președintele federației de la Paris, Noel Le Graet, a solicitat o întrevedere cu Aleksander Ceferin, șeful UEFA, și cu Andrea Agnelli, președintele lui Juventus și al Asociației Cluburilor de Fotbal Europene (ECA). Temerea francezilor este că Liga Campionilor se va transforma într-o competiție (aproape) închisă cluburilor medii și mici de pe ”Bătrânul Continent” în situația în care s-ar trece la o primă fază cu patru grupe a câte opt echipe fiecare, dintre care primele cinci clasate vor avea locul asigurat în ediția viitoare a Ligii Campionilor, iar formațiile de pe pozițiile 6 și 7 vor disputa un baraj pentru a ajunge acolo… Altfel spus, pentru cluburile mari din Europa nu va mai conta prea mult câștigarea competițiilor naționale interne. Și nici măcar o clasare pe pozițiile fruntașe. În plus, numărul mai mare de meciuri din Liga Campionilor va aglomera și mai mult calendarul competițional. Și vor rezista doar echipele cu loturi numeroase și echilibrate din punct de vedere valoric. Faptul că francezii se tem că al lor campionat își va pierde din importanță, implicit din valoare, arată și în ce postură ingrată se vor afla formațiile de fotbal din România dacă acest proiect va fi adoptat. Fără să dețină anvergura unor cluburi din Hexagon precum Lille, de pildă, care resping proiectul, echipele noastre vor avea dificultăți din ce în ce mai mari să atingă faza grupelor Ligii Campionilor. Adică să-și asigure acea sursă de finanțare atât de râvnită.
Formatul actual
- - 8 grupe a câte patru echipe (32 de echipe)
- - primele două clasate în fiecare grupă se califică în Optimile de finală
- - a treia clasată din fiecare grupă merge în Liga Europa
- - ocupanta ultimului loc în fiecare grupă părăsește competițiile continentale
- - Total meciuri disputate în faza grupelor: 96
Formatul propus pentru 2024
- - 4 grupe a câte 8 echipe (32 de echipe)
- - primele patru clasate în fiecare grupă se califică în optimile de finală, precum și pentru faza grupelor din ediția viitoare a UCL
- - ocupantele locului 5 din fiecare grupă are asigurată prezența în faza grupelor din ediția viitoare a UCL
- - echipele de pe locurile 6 și 7 din fiecare grupă vor disputa un baraj. Câștigătoarele acestui baraj își vor asigura participarea în faza grupelor din ediția viitoare a UCL. Perdantele vor evolua în faza grupelor ediției viitoare a Ligii Europa (UEL1).
- - ocupanta ultimului loc în fiecare grupă se vor califica pentru tururile preliminare ale ediției viitoare a Ligii Europa (UEL1)
- - Total meciuri disputate în faza grupelor: 224
- - Finalistele vor disputa, fiecare, câte 21 de meciuri (în actualul format dispută 13)