Liga I a pierdut 127.200.000 €

Ultima actualizare:

    Alex Chipciu este cel mai bine  cotat jucător  român din Liga IFoto: Mediafax
Alex Chipciu este cel mai bine cotat jucător român din Liga IFoto: Mediafax

Insolvenţa, datoriile şi lipsa rezultatelor pe plan european au făcut ca jucătorii valoroşi să fie o specie pe cale de dispariţie în Liga I. Cel mai scump e stelistul Chipciu, 3.5 milioane de euro, şi el mult supraevaluat după prestaţia din ultimul timp.

Peste cinci zile suporterii îşi vor putea vedea din nou favoriţii la lucru. Se vor duela 14 echipe, faţă de 18 ca până acum, însă fanii se vor obişnui treptat cu evoluţiile incerte ale echipelor de suflet.

Siteul de specialitate transfermarkt.de a actualizat cotele şi a rezultat că Liga I în ediţia actuală nu face mai mult de 186.800.000 de euro. E adevărat că sunt mai puţine cluburi, dar tot nu se explică „prăpastia” de 127.200.000 de euro, fiindcă sezonul trecut valoarea campionatului autohton era de 314.000.000.

Oricum, în ultimele şapte sezoane cota competiţiei interne se învârtea în jurul ordinul a 200 – 300 de milioane de euro. În situaţia actuală s-a ajuns după ce cuvinte ca „insolvenţă”, „datorii” sau „restanţe” s-au transformat în literă de lege şi atunci toţi fotbaliştii buni fug către alte destinaţii, iar cei cu CV puternic refuză să mai semneze cu vreo formaţie de pe plaiurile mioritice.

Liga I se „laudă” că cel mai scump fotbalist autohton e stelistul Alex Chipciu, cotat la 3.5 milioane de euro, în scădere faţă de vârful de patru milioane atins în iarna lui 2014. De fapt, e singurul prezent în top zece cei mai scumpi jucători români, un clasament în care am cunoscut de asemenea prăbuşirea: nu mai avem niciun om să fie cotat la peste zece milioane de euro, aşa cum până acum erau Vlad Chiricheş şi Ştefan Radu. În acest ritm există pericolul ca fotbalul în România să dispară treptat, iar preşedintele celor de la CSMS Iaşi, Florin Prunea a avertizat: „În maximum doi ani punem lacătul dacă o ţinem tot aşa. Acum avem noroc cu acest contract al drepturilor de televizare, dar situaţia e delicată la multe echipe. Trebuie să se ia nişte măsuri, că altfel nu va fi bine”.

Ştefan Radu, cel mai scump internaţional

Ştefan Radu
Ştefan Radu

Românii nu sunt la căutare în Europa şi asta după ce ultimii transferaţi în competiţii puternice au fost mai mult rezerve. Un top zece e alcătuit din stranieri, Chipciu (3.500.000 €) fiind excepţia, iar Ştefan Radu liderul, cu o cotă de 8.500.000 €, în scădere cu 1.500.000. Până acum cel mai scump român era Vlad Chiricheş, de la Tottenham, cu o valoare de 11.000.000 €, dar fundaşul stă mai mult pe tuşă şi a ajuns să coste cu 3.000.000 mai puţin. În ierarhie mai sunt Gardoş (Southampton) şi Maxim (Stuttgart) - 3.000.000 €, Pantilimon (Sunderland) – 5.000.000 €, Stancu (Genclerbirligi) - 4.500.000 €, Keşeru (Al Gharafa) – 4.000.000 €, Torje (Udinese) - 3.500.000 €, Tătăruşanu (Fiorentina) – 3. 000.000 €.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
wizz air avion la sol
image
image
image
image
image
image
Universitatea Cluj Dinamo (Sportpictures) jpg
Parma (Facebook) jpg
CFR Cluj Rapid (Sportpictures) jpg
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Real Madrid (EPA) jpg
Sabrina Maneca Voinea (Facebook) jpg
sabalenka instagram jpg
Maradona
image
actualitate.net
image
actualitate.net