Meciurile din Liga 1 nu se pot reprograma la nesfârșit. Există riscul eșecului la „masa verde”
Preşedinte al Federației Române de Fotbal (FRF), Răzvan Burleanu a anunțat, la finalul unei şedinţe de aproape şapte ore a Comitetului Executiv, că a fost adoptat modelul Uniunii Europene de Fotbal Asociație (UEFA) în cazul în care vor exista jucători sau membri ai staff-urilor testaţi pozitiv cu noul coronavirus. Astfel, un meci din Liga 1 se poate reprograma o singură dată, iar dacă la finalul unei faze competiţionale vor exista partide restante, formaţiile din cauza cărora nu s-au disputat acestea le vor pierde cu 0-3. De asemenea, oficialul a subliniat că meciurile de baraj şi cele din Cupa României nu se vor reprograma.
Cum în ediția trecută de campionat au fost câteva meciuri care nu s-au mai disputat din cauza problemelor ridicate de cazurilede COVID-19, Răzvan Burleanu a menționat că s-au aprobat câteva principii în privința Ligii 1. Potrivit site-ului frf.ro, „în situaţia în care unul sau mai mulţi jucători sau oficiali ai unui club sunt testaţi pozitiv pentru COVID-19, meciul se va desfăşura conform programării iniţiale dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:- Clubul poate înscrie în raportul de arbitraj cel puţin 13 jucători (din care cel puţin un portar)- Clubul poate prezenta cu cel puţin 6 ore înaintea orei de începere a jocului acordul DSP cu privire la faptul că echipa respectivă poate disputa jocul conform programării forului organizator.- În cazul în care clubul în cauză nu poate îndeplini oricare dintre condiţiile acestea, jocul nu se va mai disputa, urmând ca partida să fie reprogramată. Meciul va fi reprogramat o singură dată, în prima dată disponibilă, dar nu mai devreme de 7 zile.- În situaţia în care la finalul primei faze a campionatului (sezonul regular pentru Liga 1 şi Liga 2 şi tur/retur pentru Liga 3), vor exista partide restante şi nu va mai fi nicio dată disponibilă, cluburile din cauza cărora nu s-au putut disputa jocurile restante vor pierde meciurile respective cu 0-3.- Dacă va exista situaţia în care vor exista jocuri ce nu s-au putut disputa deoarece ambele cluburi nu au îndeplinit oricare dintre condiţiile menţionate anterior, ambele echipe vor pierde jocul 0-3, fără a se adăuga vreun punct în clasament pentru cele două cluburi.Aceeaşi prevedere se va aplica şi la finalul Play-off-ului / Play-out-ului. Prin excepţie, partidele din Cupa României şi jocurile de baraj nu se pot reprograma”. Președintele FRF a precizat că este optimist în privinţa următorului an competițional şi că nu îşi doreşte să se repete situațiile din campionatul precedent al Ligii 1. “Îmi doresc să nu repetăm greşelile şi nu mai dorim să fim în situaţia în care am fost. Mă uit cu foarte multă speranţă în ceea ce priveşte acest nou sezon competiţional şi ne dorim să nu mai fim puşi în aceeaşi situaţie de LPF atunci când vine vorba de stabilirea unor scenarii posibile cu care te poţi confrunta. De aceea şi această intervenţie de astăzi. Propunerea federaţiei a fost ca niciun meci să nu fie reprogramat. Varianta la care am ajuns, una mai bună, a fost să tragem linia la finalul fazei competiţionale. Dacă în următorul an competiţional ne vom trezi într-o situaţie similară cu cea de acum avem prevedere regulamentară”, a adăugat preşedintele FRF.
În ediția 2019/2020 a Ligii 1, Dinamo a avut cinci meciuri nedisputate, Astra Giurgiu două, iar Universitatea Craiova și FCSB câte unul fiecare. Partida Astra - Craiova, de pildă, a fost reprogramată de două ori, însă nu s-a mai disputat în cele din urmă. Aceste meciuri au provocat ceva tensiune între combatante, Comitetul Executiv al FRF hotărând ca nicio formație să nu retrogradeze în Liga a 2-a, implicit creșterea numărului de formații participante la ediția 2020/2021 a Ligii 1, de la 14 la 16.