Mergem la Euro 2020 direct sau pe ocolişuri? Sistemul de calificare

Ultima actualizare:

    Cosmin Contra
Cosmin Contra

Dacă nu se va califica la turneul final din 2020 în urma grupei preliminare, naţionala României mai are o şansă prin intermediul Ligii Naţiunilor.

Pentru a ajunge la Europeanul de anul viitor, tricolorii au la dispoziţiei două căi. Una care ţine de ei, în condiţiile în care România va termina grupa în primele două poziţii, şi alta care depinde de rezultatele din celelalte grupe şi de complicatul sistem al play-off-urilor din Liga Naţiunilor.

Naţionala lui Cosmin Contra pregăteşte de zor meciul de sâmbătă din Suedia, dar preliminariile Euro 2020 debutează chiar astăzi, cu partidele din grupele C, E, G şi I. Până la mijlocul lunii noiembrie în joc vor fi doar 20 din cele 24 de locuri la competiţia programată în 12 ţări europene, inclusiv în România. Sistemul preliminariilor clasice este simplu, primele două clasate din cele 10 grupe urmând să se califice automat la turneul final. Lucrurile se complică de-aici încolo, pentru a stabili ultimele patru echipe de la Euro 2020, în ecuaţie intrând ierarhia continentală stabilită toamna trecută după disputarea Ligii Naţiunilor.

România nu şi-a câştigat grupa (a terminat pe 2, cel mai slab loc secund în Liga Naţiunilor C), astfel că nu e sigură de prezenţa într-unul din cele patru play-off-uri de calificare inventate de UEFA. Există totuşi o variantă extrem de plauzibilă ca tricolorii să prindă acest „colac de salvare” în cazul în care nu se vor califica direct. Pe scurt, condiţia e ca toate cele 20 de echipe calificate la Euro în urma preliminariilor să fie în faţa României (noi suntem pe 32) în clasamentul general al Ligii Naţiunilor. Aşadar, dacă una dintre formaţiile din spatele nostru se califică la Euro din preliminarii, atunci nu mai avem nici o şansă la play-off. Privind acest clasament, cele mai puternice naţionale de sub noi sunt Grecia, Albania, Muntenegru, Cipru, Estonia, Slovenia şi Lituania, în ordinea clasării, formaţii pe care le vom urmări cu atenţie. La cum arată grupele, cele mai îndreptăţite să spere la calificarea directă sunt Grecia (Grupa J), Slovenia (Grupa G) şi Muntenegru (Grupa A).

Cele patru play-off-uri ale Ligii Naţiunilor (A, B, C şi D) sunt programate în martie 2020, participante fiind 16 naţionale care nu s-au calificat la Euro prin intermediul preliminariilor. Dacă va prinde play-off-ul Ligii C, România va ocupa poziţia 4 în ordinea clasamentului şi va juca semifinala în deplasare, într-o singură manşă, cu naţionala de pe poziţia 1. Marea finală cu învingătoarea celeilalte semifinale (2-3) va fi tot un singur meci, dar gazda se va trage la sorţi.

Comparativ cu România, care stă la mâna rezultatelor din alte grupe, Suedia şi Norvegia şi-au câştigat seriile din Liga Naţiunilor, astfel că vor fi cu siguranţă în play-off dacă nu se vor califica din preliminarii. E un amănunt care îi poate ajuta pe tricolori, în condiţiile în care nordicii au această variantă de rezervă de care se vor agăţa în cazul în care lucrurile nu merg bine în preliminarii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Erling Haaland (EPA) jpg
Rafael Nadal si Toni Nadal (EPA) jpg
Mircea Lucescu (Sportpictures) jpg
România Kosovo (Sportpictures) jpg
Rafael Nadal (EPA) jpg
Nationala Romania (Sportpictures) jpg
Nationala Romaniei (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net