Migraţia Ligii I pe malurile Mediteranei

Ultima actualizare:
Spania oferă cele mai  bune condiţii
Spania oferă cele mai bune condiţii

Terenurile de antrenament ale echipelor de club româneşti sunt impracticabile iarna, când pregătirea poate fi compromisă dacă formaţiile nu migrează spre zări mai calde. În căutarea unei clime prietenoase, a infrastructurii, dar şi a unor adversari de calibru, majoritatea echipelor noastre au ales în această iarnă sudul Spaniei. Pentru cele mai bogate urmează însă şi un al doilea cantonament.

Steaua, Astra, Vaslui, CFR, Dinamo, Rapid, Chiajna, Oţelul şi Ceahlăul sunt cele nouă echipe din Liga I care au invadat în această perioadă zonele Marbella, Murcia şi Malaga. Toate au preferat să se antreneze în aceste locaţii pentru că la această oră sunt în jur de 20 de grade Celsius în apropierea strâmtorii Gibraltar.

Un al doilea motiv este faptul că multe echipe puternice din Europa au ales şi ele această destinaţie şi stabilirea unor amicale tari este foarte facilă.

„Spania este mult mai ofertantă din toate punctele de vedere. Avem condiţii mult mai bune la capitolul terenuri de pregătire şi recuperare. Apoi, ne ajută clima, pentru că în Turcia, anul trecut, am avut mari probleme din cauza ploilor torenţiale. La Marbella, temperatura este undeva la 15-20 de grade şi nu a plouat până acum deloc. Un alt motiv pentru care am ales Spania în dauna Antalyei este mâncarea.

Aici produsele sunt mult mai bune şi proaspete şi ni s-a oferit un meniu special pentru sportivi", a declarat Iuliu Mureşan, preşedintele campioanei CFR Cluj. De reţinut că un cantonament de două săptămâni în Spania costă în jur de 50.000 de euro de echipă. Însorita Iberie n-a fost însă întotdeauna preferata românilor şi vă prezentăm mai jos modul cum echipele din Liga I şi-au diversificat şi alternat locaţiile de antrenament de-a lungul timpului.

Spania oferă cele mai  bune condiţii
Spania oferă cele mai bune condiţii

Nimeni nu ştia în anii '90 de cantonamente în străinătate şi, din ignoranţă sau din lipsa banilor, toate echipele din campionatul nostru se pregăteau iarna în România. Atunci, stagiile de pregătire spartane, la munte, cu zăpada până la genunchi, erau de bază şi nimănui nu-i trecea prin cap că ar putea pregăti returul undeva unde în termometre să fie grade cu plus, nu cu minus. Victor Piţurcă, Florin Halagian, Viorel Hizo şi alţi corifei ai antrenoratului românesc îi rupeau pe jucători pe coclaurile şi pădurile din Munţii Bucegi crezând că nu există o strategie mai bună de a-i întări. Această tactică a funcţionat până în jurul anilor 2000.

Spania oferă cele mai  bune condiţii
Spania oferă cele mai bune condiţii

La începutul anilor 2000, când patronii au început să vadă cum se face fotbalul în Europa, lucrurile s-au mai schimbat. Românii au fost invitaţi din ce în ce mai des la turnee la Norcia, un orăşel italian situat în provincia Perugia. Nişte investitori construiseră un parc cu multe terenuri de antrenament, de joc şi spaţii de cazare, care puteau găzdui în acelaşi timp zeci de echipe. Pentru prima dată, conducătorii cluburilor din România şi-au dat seama că se pot testa şi iarna, pe terenuri de calitate, în faţa unor echipe din Germania, Spania sau Italia. Şi aşa, Norcia a devenit o necesitate şi o fiţă pentru mulţi ani la rând.


    Spania oferă cele mai  bune condiţii
Spania oferă cele mai bune condiţii

Începând cu 2005-2006, toată lumea a început să meargă în Cipru, unde era mai cald, iar condiţiile n-aveau rival. Turcii au copiat exemplul în zona Antalya, dar ofereau preţuri mult mai mici.

Şi astăzi e o forţă şi atrage în fiecare iarnă echipe numeroase pentru cantonamente. Antalya are însă un defect, câteva săptămâni din această perioadă importantă fiind lovită de ploi şi furtuni. Aşa s-a ajuns ca şi Antalya să-şi piardă treptat din strălucire în faţa liniştitei Costa del Sol, de departe numărul 1 în domeniu, în acest moment. Totuşi, Steaua, Astra, Vaslui, Pandurii, Petrolul, Braşov, Viitorul, Gaz Metan Mediaş şi CSMS Iaşi vor merge într-un al doilea catonament al iernii în sudul Turciei.

În ceea ce priveşte cantonamentele de vară, criteriile după care sunt alese destinaţiile sunt exact opuse, toată lumea fugind de caniculara Românie. Se caută răcoarea munţilor, dar şi locuri cu infrastructură dezvoltată, iar Austria şi Elveţia sunt gazdele perfecte în lunile iunie, iulie şi august. Klagenfurt, Kaprun, Bad Gastein, zona Tirolului sau micuţele orăşele din cantoanele muntoase ale Bernei, Zurich-ului sau Genevei găzduiesc în fiecare vară sute de echipe de club venite în pregătirile din intersezon, printre care se numără şi Steaua, Dinamo, Rapid şi partenerii lor din Liga I.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Fazile a Egiptului colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Radu Dragusin (Getty Images) jpg
Istvan Kovacs (EPA) jpg
CSU Craiova FCSB (Sportpictures) jpg
Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe Petrolul Ploiesti (Sportpictures) jpg
Dennis Politic (Sportpictures) jpg
Minge, Getty Images jpg
Atletico Madrid (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net