Mircea Sandu a fost pus sub acuzare de DIICOT. Prejudiciul e imens
Mircea Sandu, fost preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal, a fost pus sub acuzare pentru spălare de bani, delapidare şi constituire a unui grup infracţional. Conform procurorilor DIICOT, aceste infracţiuni ar fi fost comise în legătură cu construcţia bazei sportive din Buftea.
Baza respectivă a fost ridicată de federaţie între 2009 şi 2011, în mandatul lui Mircea Sandu, cu bani din diverse proiecte de la FIFA şi UEFA. Procurorii susţin însă că "Naşul" şi ceilalţi colaboratori ai săi ar fi umflat intenţionat preţul investiţiei.
Ca exemplu, Federaţia condusă la acea vreme de Mircea Sandu a achiziţionat unul dintre terenurile din interiorul bazei cu 500.000 de euro, dublu faţă de preţul pieţei. De asemenea, costurile de proiectare ale hotelului au fost de aproape 20 de ori mai mari decât unul solicitat în mod normal.
Iată comunicatul emid de DIICOT în acest caz:
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții Petculescu Bogdan, Sandu Mircea, Tetelman Ziv- Asher şi Tetelman Puiu, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare şi spălare de bani.
În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2009-2010, suspectul Sandu Mircea a iniţiat şi constituit împreună cu suspecţii Petculescu Bogdan, Tetelman Ziv- Asher şi Tetelman Puiu, un grup infracţional organizat care a avut ca scop însuşirea din patrimoniul Federaţiei Române de Fotbal a sumei de 740.000 euro, provenită din încheierea unui contract de execuţie lucrări având ca obiect construcţia unui centru de fotbal pe raza localităţii Buftea, judeţul Ilfov.
În vederea atingerii scopului infracţional, a fost creat un circuit fictiv prin intermediul căruia au fost încheiate succesiv contracte de antrepiză şi subantrepiză între mai multe societăţi comerciale controlate de către membrii grupului infracţional, prin intermediul cărora au fost transferate sumele de bani provenite din contractele încheiate cu Federaţia Română de Fotbal. O parte din aceste sume au revenit ulterior membrilor grupării infracţionale disimulate sub forma “restituire împrumut asociat”, “dividende”, etc.
La data de 24.05.2017 suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.