Moartea lui Tito a zguduit lumea

image
A fost diagnosticat cu cancer în noiembrie 2011

Lumea fotbalului şi nu numai îl plânge în aceste zile pe cel care a fost Tito Vilanova, unul dintre artizanii celei mai frumoase echipe din istoria Barcelonei.

Vineri dimineaţă, vestea că starea medicală a lui Tito Vilanova se înrăutăţise a făcut rapid înconjurul planetei. Nimeni nu credea însă că, peste câteva ore, antrenorul de 45 de ani avea să treacă în nefiinţă într-o clinică din Barcelona. Tito a câştigat nenumărate bătălii pe terenul de fotbal, dar n-a avut răspuns la necruţătoarea boală care l-a măcinat continuu în ultimii doi ani şi jumătate.

Practic, începând din noiembrie 2011, Vilanova s-a luptat necontenit cu cancerul la glanda parotidă care îi invadase corpul. Deşi la un moment dat medicii au anunţat vindecarea sa totală, maladia a recidivat şi l-a pus pe Tito în imposibilitatea de a-şi mai continua promiţătoarea carieră de antrenor. Joi seară, cu 24 de ore înainte să moară, spaniolul suferise a patra intervenţie chirurgicală la glanda parotidă (cea mai mare glandă salivară), ca urmare a unei complicaţii gastrice. Vilanova şi-a petrecut noaptea în stare gravă, dar stabilă, cu toate că pe unele reţele de socializare răsuflaseră deja informaţii privind iminentul deces.

Tragica veste a dispariţiei lui Vilanova a picat în cursul serii de vineri, imediat după ora 19.00. Au urmat clipe de consternare peste tot în lume, ca un ultim omagiu adus unui om care a trăit pentru fotbal. Regretele şi mesajele de încurajare adresate familiei au curs într-un ritm ameţitor, atât de la cei care l-au cunoscut sau l-au îndrăgit pe Tito, cât şi de la cei care doar au auzit despre suferinţa tehnicianului iberic.

Inclusiv rivalul Jose Mourinho (pe vremea când era antrenor la Real, portughezul a avut un incident cu Vilanova, pe-atunci secund al lui Guardiola, băgându-i un deget în ochi) a declarat că este un moment trist pentru întreaga suflare fotbalistică. De asemenea, presa sportivă din Spania a fost în doliu. „Adio Tito, lupta ta a fost o lecţie", a scris Marca pe prima pagină, în timp ce cotidianul catalan Sport a notat sub poza lui Vilanova: „Un mare antrenor şi un om bun".

Lacrimi şi rugăciuni la stadionul «Camp Nou»

Începând de ieri dimineaţă, clubul Barcelona a creat o locaţie specială la stadionul „Camp Nou” pentru cei care vor să-i aducă un ultim omagiu lui Tito Vilanova. N-au lipsit nici jucătorii Barcelonei, în frunte cu Leo Messi dar şi cu portarul Valdes, care a venit în cârje, fiind accidentat. Toţi s-au recules în faţa unei imense fotografii cu Vilanova, impresionante fiind lacrimile de pe faţa lui Iniesta, alături de rugăciunile lui Dani Alves. Ceremonia de înmormântare a celui care a contribuit direct la dominaţia fotbalistică a Barcelonei din anii trecuţi va avea loc mâine seară în capitala Cataluniei.

Viaţa lui Tito, legată de Barcelona

Născut la 17 septembrie 1968, şi-a început parcursul la FC Barcelona când avea 15 ani, la echipele de juniori ale clubului.

Ca fotbalist la FC Barcelona, Vilanova a evoluat în două meciuri amicale cu prima echipă în 1989. Ulterior, el a jucat pentru formaţiile Celta Vigo, Badajoz, Mallorca, Lleida, Elche şi Gramenet, de la ultima retrăgându-se din activitatea de fotbalist, în 2001.

Şi-a început cariera de tehnician la FC Barcelona la jumătatea sezonului 2001/2002, la o echipă de copii, pentru care evoluau atunci Gerard Pique, Cesc Fabregas şi Leo Messi.

A revenit la FC Barcelona în sezonul 2007/2008, ca secund al lui Guardiola la FC Barcelona B, cu care a promovat din Tercera Division în Segunda Division B. Anul următor, tandemul Guardiola -Vilanova a preluat conducerea primei echipe. Cei doi au câştigat cu FC Barcelona 14 trofee în patru ani.

La 27 aprilie 2012, Tito Vilanova a fost numit antrenor principal la Barcelona, ca succesor al lui Pep Guardiola. În sezonul următor, cu Tito pe bancă, Barca a câştigat campionatul Spaniei cu un număr de 100 de puncte din 114 posibile, un record în prima ligă iberică.

În august 2012, Vilanova a fost la Bucureşti cu FC Barcelona, echipa catalană disputând un meci amical cu Dinamo, pe Arena Naţională, pe care l-a câştigat cu scorul de 2-0.

Ion Hristescu png
Bianca Drăgușanu alături de Gabi Bădălău
cub larisa iordache png
cub andreea banica animat gif
horoscop ( FOTO pixabay )
andreea esca si alexia eram
7 front elvetianca pensiune jpg
BeFunky collage (22) jpg
image png
soldati rusi
image
image
image
image
CS Mioven FCU Craiova 1948, Sportpictures jpg
Poză mare CFR Petrolul, Sportpictures jpg
Rica Raducanu, Facebook jpg
Ana Bogdan, EPA jpg
Andrei Ivan, CSU Craiova, Sportpictures jpg
Ana Bogdan, EPA jpg