Ne-a lipsit un gol, dar şi mult creier. Cine e de vină?

Ultima actualizare:

    Românii s-au bucurat degeaba de golul marcat în Muntenegru
Românii s-au bucurat degeaba de golul marcat în Muntenegru

Staff-ul naţionalei n-a ştiut sau n-a vrut să le spună jucătorilor că aveau nevoie de o victorie la două goluri diferenţă în Muntenegru.

Liga Naţiunilor s-a încheiat cu un gust amar pentru România, care a ratat ambele obiective, play-off-ul şi o urnă mai bună la tragerea la sorţi a preliminariilor. Mai gravă e însă neştiinţa din tabăra noastră şi ignorarea regulamentului competiţiei.

Victoria la limită (1-0) de la Podgorica nu i-a ajutat cu nimic pe tricolori, fiind echivalentă cu un egal sau chiar cu o înfrângere. Cu un gol în plus (victorie la două goluri diferenţă), România s-ar fi aflat într-o cu totul altă postură, una mult mai avantajoasă în campania de calificare la Euro 2020. Mai exact, naţionala noastră ar fi urcat de pe patru pe doi în clasamentul locurilor secunde din Liga Naţiunilor C, poziţie care ne asigura în primul rând prezenţa în urna a treia la tragerea la sorţi a preliminariilor. De asemenea, puteam spera până la capăt să prindem un loc de play-off în martie 2020 în cazul în care nu ne calificam direct la Europene. „Dintre cei care am fost pe teren, nu ştia nimeni că mai avem nevoie de încă un gol”, e declaraţia stupefiantă a lui Ciprian Deac, susţinută şi de spusele colegului său de la CFR, Cristi Manea. „Dacă ştiam, era clar că forţam să mai marcăm un gol. Acum e prea târziu”, a mai spus Deac, semn că selecţionerul Cosmin Contra sau altcineva din anturajul Federaţiei ar trebui să răspundă pentru această lipsă de informare.

La o analiză atentă a regulamentului, cei din staff-ul naţionalei puteau cunoaşte cu o zi înaintea meciului din Muntenegru faptul că România era obligată să bată la o diferenţă de două goluri. Luni seară, în clasamentul locurilor doi din Liga Naţiunilor C, Bulgaria avea şapte puncte şi era de neatins, dar Ungaria avea şase puncte cu un golaveraj 4-3. Noi am început meciul cu Muntenegru cu trei puncte şi golaveraj 2-2, astfel că era uşor de înţeles ce trebuia să facem pentru a-i depăşi pe maghiari. Nu mai punem la socoteală faptul că rezultatul meciului Scoţia – Israel (3-2) ne-a dat încă o uriaşă mână de ajutor, de care n-am ştiut să profităm. Dacă israelienii scoteau cel puţin un punct, atunci României nu-i mai ajungea nici măcar victoria la două goluri din Muntenegru.

Cosmin Contra
Cosmin Contra

Sunem în minutul 88 la Podgorica, România mai are nevoie de un gol, iar Cosmin Contra îl scoate pe atacantul Keşeru şi introduce un mijlocaş defensiv, Tudor Băluţă. În condiţiile în care pe bancă erau alţi jucători de profil ofensiv, precum Mitriţă, Hagi sau Cicâldău, schimbarea lui Contra vorbeşte de la sine despre neştiinţa selecţionerului. La conferinţa de presă, „Guriţă” a încercat să se eschiveze şi să vadă partea plină a paharului, fără să explice raţionamentul din finalul partidei. „Am făcut un meci extraordinar, păcat că am înscris doar un gol. Fără al doilea gol, e pe jumătate bucuria”, a spus Contra, probabil după ce a aflat şi el despre regulamentul Ligii Naţiunilor.

Răzvan Burleanu
Răzvan Burleanu

În acest caz de ignoranţă, o vină mai mare decât a lui Contra o au specialiştii puşi de Răzvan Burleanu în jurul naţionalei. Principalul alibi al acestora ar fi acum cel potrivit căruia jucătorii nu trebuie informaţi despre alte rezultate pentru a se putea concentra la joc. E o scuză care ţine doar în cazuri speciale, în care ai nevoie de victorie indiferent de scor. În schimb, să ai 1-0 pe tabelă şi să mai ai nevoie de un gol, dar jucătorii să nu ştie, e o sinucidere curată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Michael Schumacher (Getty Images) jpg
Ianis Hagi (Getty Images) jpg
Lewis Hamilton (EPA) jpg
Razvan Sava (EPA) jpg
Universitatea Cluj CFR Cluj (Sportpictures) jpg
simona halep facebook jpg
nadia comaneci gettyimages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net