Petr Cech, fotbalistul cu două vieţi!
Portarul echipei naţionale a Cehiei şi totodată al englezilor de la Chelsea poate spune că s-a născut a doua oară, după ce, în 2006 în timpul unui meci din campionat, a suferit o fractură de craniu.
Pentru Petr Cech, anul 2006 este unul de tristă amintire. În luna octombrie a acelui an, la un meci pe care Chelsea l-a jucat în campionat cu Reading, portarul ceh a fost implicat într-un incident care i-a marcat cariera, dar şi sănătatea. Nici nu începuse bine partida, că Hunt, unul dintre atacanţii lui Reading, a urmărit o minge în careul advers, minge pe care Cech a încercat să o prindă. Numai că adversarul său, în cădere, l-a lovit crunt cu genunchiul în cap şi i-a provocat o teribilă fractură craniană, care i-a pus în pericol viaţa jucătorului lui Chelsea.
Imediat după accidentare, portarul s-a prăbuşit pe gazon şi nu s-a mai putut ridica decât cu ajutorul medicilor, care şi-au dat seama că accidentarea e foarte gravă, astfel încât l-au transportat de urgenţă la spital. Cech a fost supus unei intervenţii foarte complicate de reparare a craniului.
Fotografia de mai jos este mai mult decât sugestivă, prezentând imaginea craniului lui Cech înainte şi după operaţie. "Pozele sunt impresionante, pentru că poţi vedea craniul în cel mai mic detaliu, ca şi cum l-ai ţine în mână. Chirurgul a dat două găuri în craniu pentru a putea ridica bucata mare de os ce se deplasase în interior din cauza impactului. La fel, au pus la loc fragmentele mai mici, care se vor suda în ani de zile", a spus Cech pentru BBC, după intervenţia chirurgicală din urmă cu şapte ani.
(Foto: telegraph.co.uk)
Portarul londonezilor a trecut cu bine peste operaţie şi, potrivit medicilor, a aut un noroc uluitor că a supravieţuit unei astfel de accidentări. Mai mult decât atât, Cech a avut nevoie de doar patru luni pentru refacere, după care a revenit pe gazon. Medicii l-au obligat, însă, să poarte o cască de protecţie pentru tot restul carierei.
Actualul manager al lui Chelsea, Jose Mourinho, care antrena echipa londoneză şi în vremea teribilului incident, declara atunci: "El ar fi murit pe teren dacă nu interveneau medicii. Ştim cu toţii că el era pe moarte, nu există nicio urmă de îndoială, niciun semn de întrebare".
Cech a fost un jucător norocos şi ghinionist în acelaşi timp. Dacă privim accidentarea pe care a suferit-o, ne mirăm cum de a supravieţuit. Altfel, portarul lui Chelsea a avut de-a lungul carierei mai multe accidentări, care i-au pus în pericol cariera şi integritatea fizică. După incidentul din 2006, jucătorul şi-a fracturat nasul un an mai târziu, în meciul cu Blackburn din Premier League, având nevoie de câteva săptămâni de pauză. Pentru recuperare, Cech a jucat cu un dispozitiv special de protecţie, care i-a susţinut zona piramidei nazale pentru a se reface în siguranţă.
"Am suferit o contuzie urâtă. Când am intrat în vestiar, nu mai vedeam bine şi totul în jurul meu părea ciudat, difuz. Eram ameţit rău, dar totul era OK cât stăteam în picioare. La un moment dat, chiar aveam impresia că mi-am revenit. Totuşi, la pauză, la un moment dat m-am aşezat şi mi-am dat seama că nu mai puteam să mă ridic în picioare. Am fost transportat imediat la spital şi am făcut o radiografie. Cu istoria mea nu puteam să fiu liniştit. Era clar că nu puteam să mai continui meciul. Atunci mi-am dat seama că trebuie să fiu foarte atent. Când mi-am revenit după prima accidentare, mi-am promis că nu mă voi menaja şi voi accepta şi dueluri mai dure pe teren, dacă situaţia o va cere. Totuşi, mi-e teamă că într-o zi nu voi mai avea acest curaj, iar în acel moment mă voi retrage. Atunci când nu voi mai putea face faţă voi renunţa la fotbal. Nu poţi să fii naiv şi să faci lucruri pe care nu ar trebui să le faci", a spus Cech în 2007 pentru Daily Mirror.
Ce e campania «Pentru tine doar o monedă, pentru ei un viitor»
Campania umanitară de strângere de fonduri pentru Fundaţia Mihai Neşu, „Pentru tine doar o monedă, pentru ei un viitor” are ca scop colectarea monezilor pe care spectatorii le aruncă la intrarea în stadion pentru un meci de fotbal. În loc să le arunce, cei care asistă la meciurile de acasă ale Stelei din Liga Campioanilor le pot dona într-un loc special amenajat. Cei care vor, pot face donaţii şi la numărul de SMS 8837, costul fiind de 2 euro. Fondurile vor ajunge în conturile Fundaţiei Mihai Neşu, pentru ajutorarea copiilor cu dizabilităţi. Detalii despre campanie puteţi vedea pe www.moneda-viitor.ro .