Ignorat de lumea fotbalului, a ajuns «Maradona din Asia»

Ultima actualizare:

Decăderea şi ascensiunea lui Ali Karimi par desprinse din filmele Hollywoodiene. „Dacă Ali Karimi era născut la noi, atunci ar fi ajuns căpitanul naţionalei României“. Citatul îi aparţine lui Ilie Balaci, cel care a lucrat cu unul dintre cei mai talentaţi mijlocaşi asiatici, la Al-Ahli Dubai, la începutul anilor 2000. Până să ajungă la petrodolarii din Emirate, Karimi a avut o viaţă în care a căzut şi s-a ridicat, precum eroii din filme. Până şi intrarea lui în lumea sportului-rege a avut un farmec aparte. Nefiind prieten cu munca, dar extrem de talentat, Karimi a preferat, mai întâi, futsalul. Juca la formaţia de fotbal în sală a celor de la Fath Teheran, atunci când norocul i-a zâmbit pentru prima dată. La finalul anilor ’90, Ali Parvin, antrenorul celor de la Persepolis, cel mai popular club iranian, a fost în tribune la un meci între echipele de futsal ale celor de la Fath şi Persepolis. A fost uimit de ce a văzut: un puşti căruia era imposibil să-i iei mingea şi care intra cu ea la picior până în poarta adversă. La final, Parvin le-a transmis, scurt, colaboratorilor săi: „Să mi-l aduceţi de mâine la antrenamente pe băiatul îmbrăcat cu tricoul cu numărul 8“. A fost momentul în care fotbalul l-a câştigat pe cel care avea să fie poreclit, ulterior, „Maradona din Asia“ sau „Jadugar“ (n.r. – Vrăjitorul în limba persană).

După ce a ajuns la Persepolis, Karimi a fost convocat şi la naţionala U-23 a Iranului. Aici, îşi înşira adversarii ca pe mărgele pe teren. Fiind foarte tehnic, era ţinta principală a adversarilor, care se răzbunau pe el prin faulturi criminale. De aici s-a născut şi un moment de răscruce din cariera lui Karimi. Aflat cu naţionala U-23 la un turneu amical, găzduit de Vietnam, mijlocaşul a fost „măcelărit“ de adversari, fără ca arbitrul să ia măsuri. Într-un final, Karimi, un tip vulcanic şi nu foarte inteligent în viaţa de zi cu zi, şi-a pierdut cumpătul. L-a atacat pe central şi l-a luat la pumni şi picioare. Doar intervenţia energică a coechipierilor a făcut ca arbitrul să nu ajungă la spital. Verdictul Confederaţiei Asiatice de Fotbal? Un an de suspendare pentru Karimi de la toate activităţile legate de fotbal la nivel intern şi internaţional. După mulţi specialişti, cariera talentatului mijlocaş de la Persepolis se încheiase, înainte de a începe cu adevărat.

Privit ca pe un golan, Karimi a fost exclus şi de mass-media iraniană. În anul în care a fost nevoit să stea acasă, presa aproape că l-a igonrat pe jucătorul care provocase un scandal jenant la nivel internaţional. Contrar aşteptărilor, suspendarea nu l-a terminat pe Karimi, ci l-a făcut alt om. Când a revenit pe teren, era la fel de tehnic, însă mult mai calm şi echilibrat. Aproape că niciodată nu s-a mai apropiat de vreun arbitru, indiferent de echipă şi competiţie la care a jucat. În 2000, Atletico Madrid i-a oferit un contract de cinci milioane de dolari pe şase ani, însă Karimi a preferat să meargă în Emirate, acolo unde câştiga această sumă din doi în doi ani! După ce şi-a făcut „plinul“ la Al-Ahli Dubai, între 2001 şi 2005, internaţionalul iranian a acceptat, în sfârşit, să facă pasul spre fotbalul european. Fusese remarcat de antrenorul de atunci al lui Bayern Munchen, Felix Magath, după un amical Iran – Germania în care i-a „rupt“ coloana marelui Ballack prin driblingurile sale. În Bundesliga, a câştigat eventul cu bavarezi (2005-2006) şi Cupa Germaniei cu Schalke (2010-2011). Acum, joacă în Iran, la Teraktor-Sazi. La 35 de ani, nu mai are viteza de altă dată, dar pasele sale au rămas la fel de precise, iar lumea vine în continuare la stadion pentru a-l vedea la lucru pe „Jadugar“.

 Campania umanitară de strângere de fonduri pentru Fundaţia Mihai Neşu, „Pentru tine doar o monedă, pentru ei un viitor” are ca scop colectarea monezilor pe care spectatorii le aruncă la intrarea în stadion pentru un meci de fotbal. În loc să le arunce, cei care asistă la meciurile de acasă ale Stelei din Liga Campioanilor le pot dona într-un loc special amenajat. Cei care vor, pot face donaţii şi la numărul de SMS 8837, costul fiind de 2 euro. Fondurile vor ajunge în conturile Fundaţiei Mihai Neşu, pentru ajutorarea copiilor cu dizabilităţi. Detalii despre campanie puteţi vedea pe www.moneda-viitor.ro .

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Mbappe facebook webp
Stadion vulcan in Arabia Saudita (X) jpg
CM 2030 jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Michael Schumacher (Getty Images) jpg
Ianis Hagi (Getty Images) jpg
Lewis Hamilton (EPA) jpg
Razvan Sava (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net