Pe ei i-am pierdut în 2013! 20 de nume mari ale sportului care s-au retras din activitate

Ultima actualizare:

Nicoleta Grasu. Aruncătoarea noastră de disc a participat la două Olimpiade, Atena 2004 şi Beijing 2008, a câştigat patru medalii la Campionatele Mondiale, trei la cele europene şi a spus gata, ajunge, la vârsta de 42 de ani.

Cristian Panin. A câştigat trei titluri ale României, trei Cupe şi două Supercupe, toate cu CFR Cluj, cu care a participat şi în grupele Ligii. A fost de două ori selecţionat la echipa naţională a României şi, ajuns la 35 de ani, a hotărât că e timpul să lase locul altora.

Flavius Koczi. Nu are decât 26 de ani şi decizia lui de a se retrage la această vârstă a surprins pe toată lumea. A făcut-o însă din motive personale şi nimeni nu-l poate acuza. Koczi a reprezentat România cu success, câştigând trei medalii de eur la Campionatele Europene, la sărituri, sol şi cal cu mânere.

Ionel Dănciulescu. "Corbul" a câştigat două titluri, o Cupă şi o Supercupă cu Steaua, dar mai aproape de suflet îi e Dinamo, alături de care a câştigat trei titluri, trei Cupe şi trei Supercupe. De asemenea, atacantul este deţinătorul recordului de prezenţe în Liga I, 515 meciuri în peste 20 de ani. S-a retars la 37 de ani pentru a ocupa un post în conducerea "câinilor".

Mădălina Gojnea. Tenismena a fost tot timpul un talent care promitea multe în acest sport, dar din cauza accidentărilor şi a altor motive personale n-a reuşit să facă performanţă. N-a intrat niciodată în Top 100, nu s-a calificat niciodată pe tabloul principal la un turneu de mare şlem şi a fost nevoită să se retragă la 26 de ani.

Cristian Nica. A fost unul dintre cei mai buni arbitri asistenţi din Liga I, care a oficiat multe meciuri şi în cupele europene, dar şi în preliminariile de Campionat Mondial şi European. S-a retras din activitate la 45 de ani, la finalul acestui tur de campionat.

Sandra Izbaşa. Campioană Olimpică la Beijing, la sol, dar şi anul trecut, la Londra, la sărituri, Sandra s-a lăsatde gimnastică la doar 23 de ani. Are patru medalii de aur câştigate la Mondiale, şapte la Europene şi a participat la două ediţii de Jocuri Olimpice.

Jean Pădureanu. Cel supranumit "Lordul" a condus clubul Gloria Bistriţa din 1964, timp în care ardelenii au fost o echipă constant bună de Liga I. în luna ianuarie, la 77 de ani, Pădureanu s-a retras de la preşedenţia executivă a clubului, într-o funcţie onorifică. Din respect, numele lui a fost dat stadionului din Bistriţa.

În lume:

David Nalbandian. A fost unul dintre cei mai charismatici jucători din circuit şi chiar dacă n-a câştigat niciun turneu de mare şlem a fost tot timpul acolo, jucând finale sau semifinale. A ajuns până pe locul 3 mondial şi a reuşit să câştige neaşteptat în 2005, Turneul Campionilor, învingându-l în finală pe numărul 1 de atunci, Roger Federer. S-a retras la doar 31 de ani.

David Beckham. Cel mai mediatizat fotbalist al perioadei sale şi doar Ronaldo sau Messi în prezent pot concura cu englez la imagine. Beckham a câştigat şase titluri în Anglia, cu Manchester United, unul în Spania cu Real Madrid, două în SUA cu LA Galaxy, unul în Franţa, cu PSG şi sute de milioane de euro. Este o legendă vie, retrasă la 38 de ani.

Alessandro Nesta. Campion mondial cu Italia, în 2006 şi câştigător a trei titluri în Serie A, unul cu Lazio şi două cu Milan, Nesta a hotărât să-şi încheie cariera peste Ocean, în Canada. A fost unul dintre cei mai mari fundaşi ai fotbalului modern şi a câştigat şi acolo un titlu cu Montreal Impact. A spus stop la 37 de ani.

Alex Ferguson. E o legendă a antrenoratului şi omul care a făcut din Manchester United marele club care este azi. Scoţianul i-a manageriat pe "Diavoli" timp de 27 de ani, un record absolute în domeniu şi s-a retras anul acesta la 71 de ani, din motive de sănătate, nu înainte să câştige tot ce se putea la nivel de competiţii intercluburi.

Allen Iverson. A fost un copil teribil al baschetului American, nestatornic şi care din această cauză n-a câştigat niciun titlu NBA. A jucat pentru Philadelphia 76ers, Denver Nuggets, Detroit Pistons, Memphis Grizzlies şi Beşiktaş Istanbul şi a fost unul dintre cei mai prolifici marcatori din istoria NBA. Doar Michael Jordan îl întrece la acest capitol.

Jason Kidd. Campion în NBA în 2011 cu Dallas Mavericks, Kidd a avut o carieră senzaţională. A jucat în 10 All-Star Game-uri şi şi-a împins limitele până la vârsta de 40 de ani. Anul acesta i-a lăsat pe cei de la New York Knicks şi a devenit antrenorul lui Brooklyn Nets.

Tracy McGrady. A făcut istorie pentru Orlando Magic şi Huston Rockets, pentru care a jucat timp de 10 sezoane. A fost selecţionat de şapte ori în meciul stelelor din NBA şi a fost jucătorul care a marcat cele mai multe puncte într-un an, în 2003 şi 2004.

James Blake. Un jucător de tennis extraordinar de talentat, dar căruia i-a lipsit tot timpul ceva pentru a ajunge cu adevărat mare. Accidentările l-au măcinat pe cel care a impresionat prin forţa serviciului său foarte puternic. A reuşit să ajungă în Top 10, până pe locul 4 mondial, în 2006 şi s-a retras la 33 de ani.

Marion Bartoli. Rar i-a fost dat tenisului să vadă o jucătoare mai tenace şi mai ambiţioasă decât această franţuzoaică. A jucat de multe ori cu lacrimi în ochi din cauza durerilor, dar nu s-a lăsat până nu a câştigat un turneun de mare şlem, Wimbledonul, în acest an, când nimeni nu-i dădea nicio şansă. Imediat după a fost însă obligată să se retragă din cauza accidentărilor.

Ilya Kovalchuk. A fost unul dintre cei mai mari hocheişti ruşi ai ultimilor ani. Medaliat cu aur la două campionate mondiale, 2008 şi 2009 şi cu bronz la Olimpiada de la Salt Lake City, din 2002, Ilya a renunţat la crosă la doar 30 de ani, fără să câştige Cupa Stanley.

Kelly Pavlik. Americanul a fost unul dintre cei mai mari boxeri ai categoriei supermijlocie. A deţinut unificate centurile WBC şi WBO. A câştigat la profesionişti 40 de meciuri, 34 prin KO şi a pierdut doar două. S-a retras din cauza unei accidentări la umăr suferită în meciul cu Andre Ward, care a recidivate ulterior.

Roy Halladay. Cel mai bun aruncător atât din Liga Naţională, cât şi din Liga Americană, în 2003 şi 2010, Halladay a jucat baseball 11 ani pentru Toronto Blue Jays şi trei ani pentru Philadelphia Phillies. A prins opt All Star Game-uri şi la 36 de ani este retragerea anului în baseball.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Erling Haaland (EPA) jpg
Rafael Nadal si Toni Nadal (EPA) jpg
Mircea Lucescu (Sportpictures) jpg
România Kosovo (Sportpictures) jpg
Rafael Nadal (EPA) jpg
Nationala Romania (Sportpictures) jpg
Nationala Romaniei (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net