Avem faţă de campioni mondiali

Ultima actualizare:

    Foto: Răzvan Păsărică
Foto: Răzvan Păsărică

Dublă câştigătoare a Cupei Mondiale, Argentina a fost încurcată de România în amicalul disputat miercuri seară pe “Arena Naţonală”. De altfel, în ultimii ani, tricolorii s-au întrecut pe sine atunci când au întâlnit naţionalele care au cel puţin un titlu mondial în palmares.

Pentru că n-a mai savurat de 16 ani gustul unui Campionat Mondial, România s-a mulţumit să-şi măsoare forţele cu marile puteri ale lumii doar în partide amicale. Astfel, începând cu 2006, tricolorii au jucat meciuri de verificare contra Spaniei, Germaniei, Italiei, Braziliei, Uruguayului şi Argentinei, adică şase din cele opt reprezentative care au cucerit de-a lungul timpului titlul mondial. Cu celelalte două, Franţa şi Anglia, ultimele dispute directe au fost consemnate în "oficiale".

Per total, bilanţul acestor întâlniri este încurajator pentru noi: două victorii (cu Spania şi Anglia), patru egaluri (cu Italia, Franţa, Uruguay şi Argentina) şi numai două eşecuri, în deplasare cu Brazilia şi cu Germania.

România - Uruguay 1-1 (februarie 2012)

Dubla campioană mondială (1930 şi 1950) a vizitat de curând "Arena Naţională". Deşi au apelat la toate vedetele, în frunte cu Suarez, Cavani şi Forlan, sud-americanii au fost ţinuţi în şah de români, golul lui Bogdan Stancu anulând reuşita lui Cavani din startul meciului.

România - Franţa 0-0 (septembrie 2011)

Adversari tradiţionali pentru noi în ultimul deceniu, „cocoşii" au fost cei care au inaugurat „Arena Naţională", într-un meci din preliminariile Euro 2012. La capătul unei partide anoste, pe un gazon dificil, România a fost egala campioanei mondiale din 1998.

Brazilia - România 1-0 (iunie 2011)

De cinci ori câştigătoare a trofeului „Jules Rimet" acordat campioanelor mondiale, Brazilia ne-a invitat în urmă cu trei ani la ea acasă pentru a celebra retragerea din activitate a legendarului Ronaldo. Tricolorii s-au dus la Sao Paulo fără selecţioner (cu Emil Săndoi interimar) şi cu o echipă înjumătăţită de absenţe, cedând până la urmă onorabil, scor 0-1.

România - Italia 1-1 (noiembrie 2010)

Cu Răzvan Lucescu la timonă, România a jucat de la egal la egal cu Italia, la câteva luni după ce Squadra Azzurra cedase coroana mondială câştigată în 2006 (ultima dintr-o colecţie de patru). Pe teren neutru, în Austria, Ciprian Marica a deschis scorul şi tot el l-a închis, cu un autogol în minutul 82.

Germania - România 3-1 (septembrie 2007)

Amicalul cu tripla campioană mondială venea după ruşinosul 1-5 încasat de nemţi la Bucureşti în 2004, tot într-o partidă de verificare, astfel că Mannschaft-ul antrenat de Joachim Low avea de luat o revanşă. Deşi Dorin Goian a deschis repede scorul, maşina de fotbal a Germaniei a întors rezultatul în repriza secundă.

Spania - România 0-1 (noiembrie 2006)

După ce Marica i-a îngenuncheat pe iberici în amicalul de la Cadiz, naţionala Spaniei a pornit o serie formidabilă de meciuri fără înfrângere, care a culminat cu titlul european din 2008. Ulterior, „Furia roşie" a devenit campioană mondială (2010) şi a câştigat la pas al doilea trofeu european consecutiv (2012).

România - Anglia 3-2 (iunie 2000)

Cu englezii nu ne-am mai întâlnit de aproape 14 ani, adică de la Europeanul din 2000 din Belgia şi Olanda. În ultimul meci din grupe, România avea nevoie de victorie contra campioanei mondiale din 1966 pentru a trece mai departe. A fost o partidă dramatică, decisă în ultimele minute de un penalty transformat de Ionel Ganea.

Victor Piţurcă a vorbit imediat după meciul cu Argentina despre joc în sine, dar şi despre statutul său ca selecţioner sub noul preşedinte al FRF, Răzvan Burleanu. Acesta a răspuns în stilul caracteristic insinuărilor că ar fi schimbat de noua conducere. "Am vorbit cu domnul Burleanu şi m-a asigurar de sprijinul lui. Dacă va dori însă să plec, plec fără problem, dar nu renunţ la nicio clauză. Tebuie să învăţăm să respectăm contractile", a afirmat tehnicianul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Margareta a României și Florin Enache foto Facebook jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Ana Bogdan (EPA) jpg
Radu Dragusin (Sportpictures) jpg
Mircea Lucescu (Sportpictures) jpg
Florin Nita (Sportpictures) jpg
Ianis Hagi (X, Twitter) jpg
Razvan Marin (Sportpictures) jpg
Romania tenis FedCup (Facebook) jpg
Otelul Galati CFR Cluj (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net