Patru ani de chin pentru «tricolori»

Ultima actualizare:

    România a debutat  la Euro 2008 contra  Franţei într-un  meci încheiat 0-0
România a debutat la Euro 2008 contra Franţei într-un meci încheiat 0-0

De la EURO 2008, ultima noastră calificare, şi până acum, naţionala a ratat participarea la Mondialul din 2010 şi Europeanul de anul acesta şi nu a câştigat nici un meci oficial timp de un an şi jumătate. Click! vă prezintă, pe scurt, cât de mult a căzut naţionala României în ultimii patru ani, şi care ar fi cauzele acestei căderi.

Reprezentativa noastră a suferit mult în ultimii ani. A rămas fără căpitanul Chivu, Mutu a fost dat afară pentru indisciplină, Piţurcă a fost înlocuit cu Răzvan Lucescu, care a avut cele mai slabe rezultate din ultima perioadă, iar acum Piţi a revenit şi încearcă reconstrucţia pentru CM din Brazilia din 2014 şi Europeanul din Franţa 2016.

În tot acest timp, România nu a mai fost la un turneu important de patru ani. „Eu am zece ani şi jumătate la echipa naţională şi atunci când am venit prima oară mi-am propus să joc la cât mai multe turnee finale.Din păcate nu am avut prea multe ocazii", a explicat cel mai bine situaţia naţionalei, actualul căpitan, Raţ.

Şi, într-adevăr românii au stat mai mult conectaţi la televizor, aşa cum se va întâmpla şi la această ediţie a turneului european. Iată câteva evenimente importante petrecute de la ultimul turneu la care au participat „tricolorii", EURO 2008. Campania de calificare pentru CM din Africa de Sud a început cu un eşec de proporţii, 0-3, în faţa Lituaniei.

Tricolorii se pregătesc în Austria pentru ultimul amical al sezonului

simeon stalpnicul png

A urmat o remiză cu Franţa, apoi înfrângeri cu Franţa şi Serbia, iar selecţionerul Piţurcă a fost demis. În 2009 a fost instalat Răzvan Lucescu. A început lupta pentru un loc la EURO 2012. Lucescu junior a debutat cu o remiză în faţa Albaniei, au urmat altele şi apoi înfrângeri iar naţionala sub comanda sa a avut rezultate extrem de slabe. Un nou turneu ratat, într-o echipă în care Mutu nu s-a mai regăsit pentru că a petrecut în cantonament şi Răzvan l-a exclus, iar căpitanul Chivu nu a vrut să mai vină la lot, la fel ca Rădoi. În 2011 s-a întors Piţi şi acum vom încerca să ne calificăm la CM din 2014.

În urmă cu un an "tricolorii" au înregistrat un record negativ greu de imaginat. În preliminariile pentru EURO 2012 ajunsesem să nu mai câştigăm nici un meci oficial de un an şi jumătate, de când învingeam Insulele Feroe, 3-1. Mai mult, "tricolorii" aveau atunci două goluri în patru partide, un procentaj mai slab decât feroezii. Ne-a salvat jocul împotriva celor din Luxemburg din martie 2011 când a revenit Mutu şi a marcat o "dublă", 3-1. Interesant e că luxemburghezii au condus cu 1-0.

Naţionala se întinereşte

În această seară, de la ora 21.30, în direct la TVR 1, România va juca ultimul amical al sezonului, în Austria, contra selecţionatei ţării gazdă.

Noua echipă a lui Piţi se clădeşte cu fotbalişti născuţi în 1989, Torje, Papp, Chiricheş, Găman, Chipciu, sau 1990, în cazul lui Gicu Grozav, Alexe, Râpă şi Maxim.

„Nu ştiu dacă vom merge la Mondialul din 2014, dar sută la sută ne vom califica la EURO 2016", a anunţat preşedintele FRF, Mircea Sandu. Argumente: în primul rând, la turneul din Franţa de peste patru ani vor fi 24 de echipe, deci cresc şansele de calificare, apoi, puştii de azi vor forma atunci un grup unit şi mult mai puternic. Şi în amicalul de azi, Piţurcă se va baza pe cei născuţi în preajma evenimentelor care au dus la căderea fostului regim. „În ultimii ani se tot vorbeşte despre tineri, de juniori, de copii, de băieţi tineri talentaţi. Mă bucur mult că după doi ani îmi daţi dreptate. Avem resurse, am ştiut ce-am spus atunci. România are jucători talentaţi, trebuie doar să-i găsim şi să le dăm şanse", a explicat şi Hagi.

Au rămas doar patru supravieţuitori

Din lotul convocat de Victor Piţurcă la turneul final din 2008 şi cel care acum se află în Austria pentru partida amicală de azi au mai rămas doar patru jucători importanţi: Bogdan Lobonţ (portar), Răzvan Raţ, Dorin Goian (fundaşi) şi Daniel Niculae (atacant).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
www.bugetul.ro
Viktor Orban shutterstock 1649868622 jpg
image
image
image
image
image
image
image png
bucurie romani jpg
fani romania frf ro jpg
Romania  Ucraina Euro 2024 Foto Inquam Photos  Stefan Constantin (6) jpg
bucuria romanilor dupa victoria cu ucraina jpg
3x3 bcr streetball jpg
andrei ratiu si fiica jpg
Selfie cristiano ronaldo euro 2024 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net