Rapid, a patra mare echipă lovită sub centură de Sandu şi Dragomir
Rapidiştii au fost retrogradaţi în liga a doua, dar nu sunt siguri că vor putea evolua „la matineu”. Destinul lor e „pasat” de la FRF la LPF, via TAS şi există varianta ca echipa să se desfiinţeze şi să ajungă în liga a V-a. După Timişoara, Univ. Craiova şi Progresul, Rapid ar fi o altă mare echipă ce se „stinge” în ultimii ani din cauza bramburelii care domneşte la vârful fotbalului.
La acest scenariu sumbru se poate ajunge dacă şeful LPF, Dumitru Dragomir, pune în practică ameninţările. „Corleone" a spus că în cazul în care rapidiştii vor da în judecată Federaţia sau Liga, giuleştenii vor ajunge în liga a cincea.
„Dacă acţionezi FRF sau LPF în instanţă de drept comun, potrivit regulamentelor aflate în vigoare, rişti să fii exclus", a întărit ideea şi avocatul LPF, Cătălin Ciubotă.
Oricum, şefii „vişiniilor" vor să meargă până la capăt în războiul cu cei de la FRF, consideraţi vinovaţi de situaţia actuală.
„Nu pot să mă pronunţ până nu vorbesc cu avocaţii. O să se hotărască împotriva cui ne îndreptăm, dacă ne îndreptăm împotriva FRF sau LPF sau amândorura", a spus finanţatorul Rapidului, Adrian Zamfir, pentru gândul.info.
Conform calculelor acestuia, sumele pierdute se ridică la aproximativ 3 milioane de euro, sumă pe care ar trebui să o recupereze de la FRF sau LPF. Până acum, patronii formaţilor care au intrat în război cu FRF şi LPF au avut de suferit şi aşa s-au distrus echipe ca Timişoara, Universitatea Craiova sau Progresul.
Azi, la FRF, se va întruni un comitet care va judeca soarta echipei şi divizia în care aceasta va activa. Dacă va fi ca Rapidul să ajungă apoi în liga a V-a, doar cu sprijinul suporterilor, dar lipsiţi de investitori şi sponsori, clubul ar putea dispărea, la fel ca alte trei mari formaţii, a căror decădere a venit imedit după patronii lor s-au contrat cu atotstăpânitorii fotbalului românesc, Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir.
După decizia TAS de vineri, Federaţia Română de Fotbal a convocat Comitetul de Urgenţă. Întrunirea va avea loc azi, de dimineaţă, şi după ce se va lua o decizie în privinţa "vişiniilor", de la ora 13.00 preşedintele Mircea Sandu va ţine o conferinţă de presă pentru a clarifica situaţia clubului.
Poli, formaţie ce se lupta pentru un loc în Liga Campionilor şi era vicecampioana ţării în 2011, a fost retrogradată de FRF. Echipa nu a primit licenţă din cauza datoriilor şi Marian Iancu, cel care conducea atunci echipa, i-a atacat dur pe federali.
A avut şi un proces cu Mircea Sandu şi a fost declarat persona non-grata. El a renunţat la acţiuni după ce autorităţile locale nu i-au putut oferi ajutorul, dar apoi le-a oferit palmaresul, culorile şi numele.
În prezent, s-a retras din lumea fotbalului, iar succesoarea fostei echipe e ACS Poli Timişoara, grupare ce evoluează acum în Liga I. ASU Poli Timişoara, echipa susţinută de suporteri şi pe care aceştia o consideră adevărata Poli, a ajuns din liga a V-a în al patrulea eşalon.
În 2011, echipa din Bănie a fost exclusă din toate competiţiile în urma votului membrilor Comitetului Executiv al FRF, decizia venind după ce Adrian Mititelu, patronul echipei, a refuzat să-şi retragă acţiunile în instanţele civile împotriva Federaţiei.
Oltenii au făcut plângere penală împotriva celor care au luat decizia, a intervenit şi DNA, iar şefii Universităţii cer despăgubiri de zeci de milioane de euro pentru că jucătorii au fost declaraţi liber de contract şi au plecat gratis la alte cluburi. După ani de procese, oltenii pot reveni în fotbal. Autorităţile locale au înfiinţat însă o altă echipă ce poartă denumirea de CS Universitatea Craiova, dar care nu are palmaresul Universităţii.
Progresul, devenită ulterior FC Naţional, una dintre cele mai vechi echipe româneşti, a ajuns să evolueze în liga a 4-a după ce în ediţia 2008 - 2009 s-a retras din liga secundă, unde nu a mai fost programată din cauza datoriilor. Însă, declinul i se trage de la contrele patronului de atunci, Costi Iacov, cu şefii fotbalului din cauza transferurilor lui Srhoj şi Abiodun.
A început un proces lung, inclusiv la TAS, şi au avut loc jigniri în public cu Sandu şi Dragomir. A anunţat că are o înregistrare când aceştia îl ameninţă că vor retrograda echipa, după care a dat declaraţii la DNA şi aşa a început cercetarea lui Dragomir în privinţa achiziţionării terenului pe care se află sediul LPF. În cele din urmă a fost „scos" din fotbal, dar în perioada 2005-2007 în care el a condus pe FC Naţional, echipa a jucat o finală a Cupei României şi a încheiat pe locul 4 în campionat.