Râsu’-plânsu’ cu Ronaldo

Ultima actualizare:

    După ce echipa sa  a devenit campioană,  lui Ronaldo i-a apărut  iar zâmbetul pe buze  şi şi-a pus pe cap  trofeul pe care şi-l  dorea cu orice preţ şi  pe care nu-l câştigase  niciodată în carieră
După ce echipa sa a devenit campioană, lui Ronaldo i-a apărut iar zâmbetul pe buze şi şi-a pus pe cap trofeul pe care şi-l dorea cu orice preţ şi pe care nu-l câştigase niciodată în carieră

Lacrimi de durere, lacrimi de bucurie şi, la final, un imens zâmbet care a străbătut chipul lui Cristiano Ronaldo. Vedeta Portugaliei a răzbunat astfel crunta dezamăgire de la Euro 2004, atunci când lusitanii s-au oprit la un singur pas de mult doritul trofeu.

Noua campioană a Europei e o naţională care se confundă, practic, cu imaginea lui Ronaldo. La Euro 2016, jucătorul cotat la peste 100 de milioane de euro şi-a întregit palmaresul cu o performanţă neatinsă încă de marele său rival, Leo Messi. 

Un trofeu cu echipa ţării sale era o ţintă la care Cristiano a visat cu ochii deschişi timp de 12 ani. În 2004, adolescentul Ronaldo (19 ani) a plâns în hohote după ce Portugalia a cedat surprinzător (0-1) finala cu Grecia a Europeanului găzduit chiar de lusitani. „Am plâns pentru că aveam o echipă fantastică, am jucat extraordinar şi nu meritam să pierdem în felul ăsta”, a recunoscut ulterior CR7, conştient că asemenea oportunităţi le primeşti, de obicei, o dată-n viaţă. 

Cristiano Ronaldo a fost  «rupt» de Dimitri Payet

„De-atunci m-am rugat la Dumnezeu să-mi mai acorde o şansă”, a fost declaraţia emoţionantă dată de Ronaldo după ce Portugalia a învins Franţa (1-0) la ea acasă şi a devenit a zecea campioană continentală din istorie. 

După un scenariu similar, învinsul din 2004 s-a transformat în câştigătorul din 2016, dovedind că există un Dumnezeu şi în fotbal. „Sunt foarte fericit pentru că poporul portughez merită acest trofeu, iar jucătorii noştri la fel. Din păcate, lucrurile n-au mers foarte bine pentru mine. M-am accidentat în prima repriză, dar am crezut mereu în calităţile colegilor şi în strategia antrenorului”, a completat Ronaldo. 

Aşadar, până să râdă cu trofeul în braţe la festivitatea de premiere, Cristiano a fost nevoit să mai verse nişte lacrimi. Prima dată a făcut-o în momentul în care a părăsit pe targă arena din Paris după numai 25 de minute, gândindu-se că totul s-a năruit. Apoi, golul lui Eder din prelungirile partidei (minutul 109) şi ultimul fluier al arbitrului englez Mark Clattenburg l-au făcut pe starul legitimat la Real Madrid să plângă ca un copil, de această dată de bucurie.

A spulberat toate recordurile

Pe lângă faptul că şi-a condus naţionala spre titlul european cu trei goluri şi trei pase decisive, Cristiano Ronaldo a stabilit o serie de borne care cu greu vor mai putea fi atinse în viitorul apropiat. Iată care sunt recordurile bătute sau egalate de Ronaldo la Euro 2016:

  • Cele mai multe meciuri disputate la Europene: 21
  • Cele mai multe goluri marcate la Europene: 9 (la egalitate cu Michel Platini)
  • Primul jucător care a marcat la patru turnee finale de Campionat European
  • Singurul jucător care a înscris trei goluri la două sau mai multe Europene
  • Cele mai multe goluri la Europene, inclusiv în preliminarii: 29
  • Cele mai multe selecţii pentru Portugalia: 133
  • Cele mai multe goluri pentru Portugalia: 61, capitol la care a depăşit o altă legendă a lusitanilor, Figo

Întreaga Portugalie este în delir 

„Campionii”, „Epic”, „Etern”, „E Cupa noastră”, „Regii Europei”, „Mândria Portugaliei” au fost principalele titluri oferite pe prima pagină de ziarele lusitane a doua zi după succesul istoric al naţionalei lui Ronaldo. Bineînţeles, noaptea de duminică spre luni a fost una albă în întreaga Portugalie, în special în marile oraşe Lisabona şi Porto. Ieri, campionii Europei s-au întors în ţară în jurul prânzului, nu înainte ca jucătorii să se fotografieze în avion alături de poza regretatului Eusebio, decedat în 2014. Imediat după aterizare, fotbaliştii au fost decoraţi de preşedintele statului, Marcelo Rebelo de Sousa, într-o ceremonie desfăşurată la Palatul Belem, fosta reşedinţă a regilor Portugaliei. Apoi, a urmat tradiţionala paradă rezervată învingătorilor, Cristiano Ronaldo şi compania fiind nevoiţi să traverseze principalele locuri ale Lisabonei printr-o baie de mulţime. Destinaţia finală a fost Futebol Park, unde în cursul serii de ieri erau aşteptaţi peste 100.000 de fani.

«Răţuşca cea urâtă» s-a făcut frumoasă 

Eder s-a transformat în  eroul lusitanilor, atacantul  fiind până acum un jucător mediocru, ce nu înscria  nici la echipa de club,  nici la naţională
Eder s-a transformat în eroul lusitanilor, atacantul fiind până acum un jucător mediocru, ce nu înscria nici la echipa de club, nici la naţională

Până la finala Portugalia – Franţa, atacantul lusitan Eder prinsese în teren doar 13 minute, şase cu Islanda şi şapte cu Austria, în faza grupelor. În afara selecţionerului Fernando Santos, nimeni nu se aştepta ca anonimul Eder să joace vreun rol în stabilirea câştigătoarei competiţiei. Selecţionerul Portugaliei a apelat la Eder în minutul 79 al finalei, aceasta fiind ultima schimbare permisă de regulament, iar atacantul născut în Guineea-Bissau a dat lovitura în prelungiri. „Cristiano Ronaldo mi-a spus să intru şi să dau gol. El mi-a dat forţă şi energie pozitivă. La gol, am reuşit o întoarcere şi un şut imparabil”, a povestit Eder reuşita din minutul 109. “«Răţuşca cea urâtă» s-a transformat într-o lebădă frumoasă”, a glumit apoi selecţionerul Santos, amuzându-se de înfăţişarea eroului Eder.

Un psiholog l-a pus pe picioare

Marcatorul din  finală i-a dedicat  reuşita Susannei  Torres, cea care  i-a salvat cariera
Marcatorul din finală i-a dedicat reuşita Susannei Torres, cea care i-a salvat cariera

Ajuns la 28 de ani, Eder a atins apogeul unei cariere pline de perioade dificile. În 2011, naţionala din Guineea-Bissau a bătut la uşa sa, dar Éderzito António Macedo Lopes (numele său complet) a ales să reprezinte Portugalia adoptivă. A debutat pentru lusitani în 2012, dar au urmat câteva sezoane dezamăgitoare, ajungând la un moment dat rezerva lui Rusescu la Braga. În 2015 a fost cumpărat de Swansea City pentru 7 milioane de euro, un transfer ratat, ţinând cont că Eder a jucat 13 meciuri fără să dea vreun gol. Împrumutat la Lille, Eder a revenit la naţionala Portugaliei, însă la începutul acestui an, la un amical cu Belgia, a fost fluierat copios de propriii fani şi pus la zid de presa portugheză. Cine l-a ajutat pe Eder să depăşească toate aceste hopuri? “Susanna Torres, psihologul meu. Ei îi dedic golul”, a spus ciocolatiul Eder după ce a dat primul său gol oficial pentru naţionala Portugaliei chiar în finala Europeanului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Michael Schumacher (Getty Images) jpg
Ianis Hagi (Getty Images) jpg
Lewis Hamilton (EPA) jpg
Razvan Sava (EPA) jpg
Universitatea Cluj CFR Cluj (Sportpictures) jpg
simona halep facebook jpg
nadia comaneci gettyimages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net