Românii nu ating 100 de milioane de euro


    Cel mai scump prim 11 al fotbaliştilor tricolori costă 93,6 milioane de euro, Mutu deţinând recordulfoto: EPA
Cel mai scump prim 11 al fotbaliştilor tricolori costă 93,6 milioane de euro, Mutu deţinând recordulfoto: EPA

Privind echipa starurilor din materialul alăturat nu ne putem abţine să nu ne gândim unde se situează ai noştri. Ei bine, răspunsul e simplu şi cam dezolant: ieftini suntem, ieftini am fost. Şi nu pentru că nu am fi avut jucători valoroşi, ci pentru că n-am ştiut să ţinem la preţ.

Cel mai bine ne-au vândut vedetele tot străinii. Asta pentru că cele mai scumpe transferuri ale unor fotbalişti autothtoni au fost din străinătate în străinătate. Adrian Mutu a costat 19 milioane de euro în 2003, bani plătiţi de Chelsea celor de la Parma. Pe locul doi, la mică distanţă, e Cristi Chivu, pe care AS Roma a plătit lui Ajax Amsterdam în 2007 nu mai puţin de 18 milioane de euro, sumă astronomică pentru un fundaş la acea vreme. În poartă, Pantilimon deţine recordul, 3,3 milioane de euro luate de Poli Timişoara pe „Gulliver” de la Manchester City. Tătăruşanu ar fi putut costa mai mult în momentul trecerii de la Steaua la Fiorentina, dar el a plecat liber de contract. Cel mai scump fundaş dreapta din istoria României este Cosmin Contra cu 7 milioane de euro plătite de AC Milan lui Alaves în 2001. Al doilea cel mai valoros, tot financiar vorbind, ca să nu-l nedreptăţim şi mai mult pe Gică Popescu, este Vlad Chiricheş, 9,5 milioane plătite şi regretate şi azi de Tottenham Stelei. Radu Ştefan, 4,5 milioane de euro de la Dinamo la Lazio, e suveran ca preţ în banda stângă, iar în faţa apărării, cu 6 milioane achitate de Al-Hilal Riyadh în 2008, este fostul stelist, Mirel Rădoi. Cel mai scump mijlocaş dreapta al tuturor timpurilor este eternul „împrumutat”, Gabriel Torje, în stânga nu are nimic împotrivă să joace ultima mare deziluzile, Nicuşor Stanciu, iar Hagi prinde cu greu primul 11 cu ale lui 4,3 milioane de euro plătite de Real Madrid roş-albaştrilor. În atac, lângă „Briliantul” despre care am vorbit deja, stă un alt jucător din ultima generaţie retrasă, Ciprian Marica, pe care VFB Stuttgart a plătit în urmă cu 10 ani către Şahtior Doneţk 7 milioane de euro.

Cea mai scumpă echipă a fotbalului românesc:

Pantilimon (3,3) – Contra (7), Chivu (18), Chiricheş (9,5), R. Ştefan (4,5) – Rădoi (6),  Torje (5), Hagi (4,3), N. Stanciu (10) - Mutu (19), Marica (7)

*În paranteză sunt sumele de transfer exprimate în milioane de euro

cub bia khalifa fulgy png
horoscop 26 martie jpg
cub bia khalifa png
narcisa suciu si Daria jpg
cub valentina pelinel png
maxresdefault jpg
calendar ortodox 2022 29 ianuarie aducere moaste sf ignatie teoforul png
Takashi Jonish romanii au talent jpg
image
image
image
image
image
image
Gabriela Ruse, Getty jpg
Romania, Sportpictures jpg
Maria Boldor, Sportpictures jpg
Mike Tyson, Getty jpg
Handbal, Getty jpg
Rashford, Getty jpg