S-au ascuns printre cadavre!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Egiptul a fost scena celei mai sângeroase întâmplări de pe un stadion de fotbal din ultimii 15 ani. La meciul dintre Al-Masry şi Al-Ahly de miercuri, suporterii echipei gazdă au declanşat un adevărat măcel: 13.000 de oameni s-au năpustit asupra jucătorilor şi fanilor oaspeţilor, pe care i-au înjunghiat, bătut, şi chiar aruncat de pe stadion. Bilanţul măcelului: 74 de morţi şi sute de răniţi.

Măcelul de la Port Said plutea în aer încă din timpul meciului Al-Masry - Al-Ahly, încheiat cu o victorie surprinzătoare a gazdelor (3-1).

Astfel, pe parcursul celor 90 de minute, fanii combatantelor s-au contrat vehement prin scandări de genul "Vă omorâm!" sau "Nu veţi pleca vii acasă!" Cine ar fi crezut că strigătele de luptă din tribune vor fi puse în practică odată cu fluierul de final al partidei?

Armata a ajutat la transportul răniţilor

simeon stalpnicul png

Conform autorităţilor egiptene, 13.000 de fani ai gazdelor (stadionul are o capacitate de doar 18.000!) au intrat pe gazon pentru a-i ataca pe cei doar 1.200 de susţinători ai oaspeţilor.

Până la scenele oribile care au urmat, desprinse din filmele de groază, n-a fost decât un pas.

A doua zi, lucrurile celor răniţi se vedeau încă pe gazon

simeon stalpnicul png

"Au venit asupra noastră din toate părţile, cu artificii, pietre, sticle, bare de metal. Aveau chiar şi cuţite la ei, jur. Ne aruncau de la nivelul patru al tribunelor", a povestit sub protecţia anonimatului unul dintre suporterii lui Al-Ahly care au supravieţuit.

Alergaţi până la vestiare de furia nestăvilită ale ultraşilor din Port Said intraţi pe teren, jucătorii echipei Al-Ahly n-au scăpat de coşmar.

Bucăţile de vată pline de sânge se plimbau de colo-colo, în bătaia vântului

simeon stalpnicul png

„Lumea murea lângă noi, vedeam cadavre. Nu există securitate, nimeni nu ne protejează", s-a plâns mijlocaşul Barakat. Un alt fotbalist egiptean, Mohamed Aboutrika, s-a aflat şi el în stare de şoc.

„Acesta nu e fotbal, e război. Poliţia ne-a abandonat, n-am văzut nici o ambulanţă. Un suporter de-al nostru a murit chiar în vestiar, lângă mine", a dezvăluit acesta.

Mai mult, Barakat şi Aboutrika (ambii trecuţi de 30 de ani) au anunţat că nu vor mai juca fotbal de-acum înainte, cel puţin până se va face dreptate, iar cei vinovaţi vor fi pedepsiţi aşa cum se cuvine. „Cum am mai putea să intrăm pe teren după ce 70 de oameni au murit, mulţi chiar în faţa noastră?", s-a întrebat şi portarul Sharif Ikrami. Bilanţul încăierării a fost dramatic: cel puţin 74 de morţi şi răniţi cât cuprinde, unele surse vorbind chiar despre 1.000 de oameni rămaşi cu sechele.

«Riciu»: «Egiptenii sunt fanatici»

Mircea Rădulescu a fost selecţioner al naţionalei Egiptului în perioada 1993-1994. „E incredibil ce s-a întâmplat! Am retrăit parcă o experienţă prin care am trecut în 1993. Abia fusesem numit selecţioner în Egipt şi am fost chiar la un meci dintre Al-Masry şi Al-Ahly, pe acel stadion din Port Said. La fiecare decizie a arbitrului care nu le convenea, fanii gazdelor aruncau cu pietre din tribune! La pauză, arbitrii şi jucătorii au rămas pe teren, n-au avut cum să ajungă la vestiare. Suporterii egipteni sunt fanatici!", şi-a adus aminte "Riciu".

Incidentele au avut substrat politic

S-au omorât pentru Mubarak. Măcelul de miercuri îşi are originile în revoluţia egipteană declanşată în ianuarie 2011 şi finalizată cu căderea regimului dictatorial al lui Mubarak.

La fel cum se întâmplă şi pe la noi, un rol important în protestele de stradă din Piaţa Tahrir l-au avut galeriile echipelor de fotbal. În cazul egiptenilor, ultraşii formaţiei Al-Ahly nu s-au lăsat până nu l-au dat jos de la putere pe Hosni Mubarak.

Nota de plată a venit după exact un an, la un banal meci pe care formaţia din Cairo l-a jucat în deplasare contra formaţiei Al-Masry. Fanii lui Al-Ahly, echipa secolului trecut în Africa, au neglijat faptul că în nordul ţării, în oraşul Port Said, sunt concentrate ultimele rămăşiţe ale susţinătorilor lui Mubarak, iar acest lucru i-a costat.

Poliţia privea la bătăi. Spectatorii au intrat pe stadion cu orice au vrut, de la cuţite până la bâte. Apoi, în momentul invaziei terenului, poliţiştii priveau neputincioşi fără să mişte vreun deget, favorizându-i pe huliganii din Port Said.

De-aici şi varianta unei înţelegeri prealabile între fanii lui Al-Masry şi cei care trebuiau să asigure securitatea. Mai mult, doar 47 de persoane au fost arestate în urma incidentelor.

Conducerea Federaţiei, dată afară, campionatul suspendat. Premierul egiptean Kamal al-Ganzouri a anunţat ieri demiterea conducerii Federaţiei de Fotbal din Egipt şi demisia guvernatorului din Port Said. De asemenea, campionatul din Egipt a fost suspendat pe termen nelimitat.

Marile tragedii ale fotbalului

20 octombrie 1982, Rusia - 340 de victime. O tragedie a cărei dimensiuni reale a fost ascunsă câţiva ani de regimul comunist. Spre finalul meciului dintre Spartak Moscova şi Haarlem, mulţi suporteri au încercat să revină pe stadion după ce s-a înscris un gol. S-a creat o îmbulzeală cumplită.15 aprilie 1989, Anglia - 96 de victime. La semifinala Cupei Angliei dintre Nottingham Forrest - Liverpool, forţele de ordine le-au permis celor rămaşi în afara arenei „Hillsborough" să pătrundă în sectoarele deja pline.2 ianuarie 1971, Scoţia - 66 de victime. Spre finalul întâlnirii dintre Rangers şi Celtic, o parte dintre cei care părăseau arena au încercat să revină pe stadion, crezând că Rangers a înscris. În îmbulzeala creată, oamenii au fost zdrobiţi şi călcaţi în picioare.11 mai 1985, Anglia - Din cauza unei ţigări aruncate pe jos, tribuna din lemn a stadionului din Bradford a luat foc, iar 56 de spectatori au pierit.17 februarie 1974, Egipt - 49 de victime. În încercarea lor de a intra pe un stadion în Cairo, suporterii au demolat o poartă, iar oamenii au fost călcaţi în picioare.  29 mai 1985, Belgia - 39 de victime. Cel mai „celebru" dezastru petrecut pe un stadion de fotbal, pentru că totul s-a petrecut la o finală a Cupei Campionilor Europeni. Disputat în Belgia, la Bruxelles, meciul dintre Liverpool şi Juventus a provocat o adevărată tragedie pe stadionul „Heysel", după ce zidul care îi despărţea pe fanii englezi şi italieni a cedat, prăbuşindu-se.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Erling Haaland (EPA) jpg
Rafael Nadal si Toni Nadal (EPA) jpg
Mircea Lucescu (Sportpictures) jpg
România Kosovo (Sportpictures) jpg
Rafael Nadal (EPA) jpg
Nationala Romania (Sportpictures) jpg
Nationala Romaniei (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net