Scandări xenofobe la Ovidiu. Sepsi cere o reacție a FR de Fotbal și a Ligii Profesioniste de Fotbal

Ultima actualizare:

    Niczuly Roland susține că a fost scuipat și înjurat de circa zece spectatori la OvidiuFoto: sportpictures.eu
Niczuly Roland susține că a fost scuipat și înjurat de circa zece spectatori la OvidiuFoto: sportpictures.eu

Disputat la Ovidiu, luni seara, meciul Farul Constanța – Sepsi Sf. Gheorghe (1-0), din runda cu numărul 4 a Ligii 1, a fost umbrit de comportamentul unor spectatori locali, care au folosit scandări xenofobe. De asemenea, Ministerul Tineretului și Sportului anchetează incidente similare produse la partida Steaua - FK Csíkszereda (1-0), din prima rundă a ligii secunde.

lubul din Covasna a solicitat, printr-un comunicat, ca Federaţia Română de Fotbal şi Liga Profesionistă de Fotbal să analizeze cele întâmplate şi să ia măsurile necesare. "Clubul Sepsi OSK condamnă faptul că nu încetează manifestările cu caracter antimaghiar, şi îşi exprimă regretul că nici arbitrul şi nici observatorul de joc nu au considerat necesară întreruperea jocului, cu toate că pe parcursul meciului FC Farul Constanţa - Sepsi OSK au avut loc în repetate rânduri scandări xenofobe. Cerem Federaţiei Române de Fotbal şi Ligii Profesioniste de Fotbal să analizeze evenimentele şi să ia măsurile necesare. Cerem Federaţiei Române de Fotbal şi Ligii Profesioniste de Fotbal să analizeze evenimentele şi să ia măsurile necesare", s-a precizat în comunicatul citat.

Portarul Niczuly Roland acuză că a fost scuipat

La câteva minute după meci, portarul Niczuly Roland a acuzat comportamentul publicului constănțean: "Au fost scandări xenofobe. Au sărit suporteri şi m-au scuipat toţi. Nu mi se pare normal. LPF şi Federaţia ar trebui să se sesizeze. Nu vâd de ce acest comportant. Ne dăm la o parte dacă supărăm pe cineva. Eu cred că şi noi participăm şi ar trebui să ne respectăm. Mi-a lăsat un gust amar această partidă şi nu îmi găsesc cuvintele”, a declarat Niczuly la Digi Sport. Potrivit telekomsport.ro, în minutul 18 al partidei, fanii Farului au scandat "Afară, afară cu ungurii din ţară”.Antrenorul Leo Grozavu acuză arbitrajulNemulțumit de cele întâmplate la Ovidiu a fost și antrenorul formației oaspete, Leo Grozavu, care nu înţelege de ce a fost trimis în tribună: ”Nu am înţeles de ce am fost sancţionat. De fapt, nu am înţeles nimic! Asta e ţara în care legea e făcută de arbitri! Mi s-a pus pumnul în gură. Cred că niciodată nu voi fi judecat la fel ca un antrenor de la FCSB, CFR sau Craiova. Doar la noi e regula asta ca la 4 cartonaşe să fii suspendat. E o lege care nu-mi dă dreptul să muncesc. Nu am făcut nimic. Nu am spus nimic. Am cerut doar o explicaţie după un fault. Nu am jignit, nu am ţipat. Doar Gică izbucnise şi i-am zis sa stea liniştit. I-a fost frică să ia o decizie împotriva altcuiva, şi ce-a zis, lasă-l pe Grozavu să stea în tribună. Dar nu ia atitudine deloc când se scandează împotriva unei etnii din România. E urât ce se întâmplă. E prea multă ură, dar trăim în România. Am atras atenţia, dar ce să faci, e o manieră jenantă de a arbitra!”, a declarat Leo Grozavu, conform digisport.ro.Meciul Farul – Sepsi (1-0) a fost arbitrat de Adrian Cojocaru, iar rezervă a fost Andrei Antonie.

Se anchetează incidentele de la meciul Steaua – FK Csíkszereda 

Scandările auzite la meciul de la Ovidiu nu sunt singurele propagate la confruntări din fotbalul nostru, în această perioadă. Comisia de Combatere a Violenţei în Sport din Ministerul Tineretului și Sportului a anunțat că analizează incidentele produse la meciul Steaua - FK Csíkszereda (1-0), din prima rundă a ediției 2021/2022 a ligii secunde. Potrivit MTS, integritatea sportului este de o importanţă capitală pentru promovarea credibilităţii şi atractivităţii acestuia. Sportul joacă un rol important în viaţa a milioane de cetăţeni şi nu se rezumă doar la abilităţile atletice, realizările şi competiţiile sportive. El are o semnificativă contribuţie socială, educativă, culturală şi unificatoare. Este un fenomen social care îşi aduce contribuţia la valori precum toleranţa, solidaritatea, respectarea drepturilor omului şi înţelegerea între naţiuni şi culturi şi contribuie, de asemenea, la integrarea persoanelor, indiferent de rasă, religie şi etnie.O reacție a avut și Carol Eduard Novak, ministrul Tineretului şi Sportului: „Sunt mâhnit şi dezamăgit de aceste incidente. Le consider inacceptabile şi sunt ferm împotriva oricărei manifestări care derapează atât de grav de la regulile sportive şi sociale de conduită. Sportul trebuie să fie un mediu al fairplay-ului, în care rasismul şi violenţa nu au ce să caute. Astfel de acte trebuie sancţionate prompt şi drastic şi aştept ca factorii implicaţi în analiza faptelor petrecute să aplice sancţiunile care se impun pentru toţi cei vinovaţi. Spectacolul sportiv trebuie să apropie şi să unească, nu să dezbine. Trebuie să ne aducă bucurie, nu teamă şi ură. Nu poate fi îngăduit ca terenurile de sport să fie locul de manifestare al xenofobiei, al discriminării şi acest mesaj trebuie să fie unul cât se poate de ferm, pe care să-l repetăm ori de câte ori va fi necesar. Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru ca situaţii de acest fel să nu se mai repete!”. Ministerul Tineretului şi Sportului consideră că toţi factorii implicaţi în domeniul sportului trebuie se acţioneze solidar şi integrat pentru descurajarea unor astfel de atitudini şi pentru preîntâmpinarea repetării lor. Cei abilitaţi în mod nemijlocit pentru a analiza şi sancţiona astfel de incidente sunt primii care trebuie să se sesizeze, iar Comisia de disciplină existentă la nivelul Federaţiei Române de Fotbal are o responsabilitate clară şi extrem de importantă din acest punct de vedere.La meciul câştigat de Steaua cu 1-0, suporterii, prezenți în număr mare pe arenă, au folosit materiale pirotehnice, torţe, fumigene şi petarde, obligându-i pe organizatori să facă dese apeluri pentru restabilirea ordinii. În Peluza Sud, suporterii stelişti au arborat o cruce, cu numele Gheorghe Becali şi anii 1958 şi 2021. Totodată, ei au scandat lozinci xenofobe la adresa echipei din Miercurea Ciuc.

Farul – Sepsi 1-0

A marcat: Jefte Betancour (min. 49)Farul: Aioani - Dussaut, Larie, Ghiţă, De Nooijer (Buta, 80) - Pires, Mladen, Artean (Dobrosavlevici, 73)- Chiţu (Ciobanu, 59), Betancor (Petre, 80), Pitu (Sali, 80).Antrenor: Gheorghe HagiSepsi: Niczuly - Dimitrov (Gonzalez, 63), Ninaj (Tincu, 77), Sousa, Mitrea - Dumitrescu, Fofana (Golofca, 83), Vaşvari, Ştefănescu (Păun, 63) - Damaşcan, Chunchukov (Ashkovski, 83). Antrenor: Leo GrozavuArbitru: Adrian Cojocaru. Asistenţi: Marius Badea şi Tunyogi Ferencz. Rezervă: Andrei Antonie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
Luca Mihai (Sportpictures) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
Rafael Nadal (EPA) jpg
Dinamo Poli Iasi (Sportpictures) jpg
Dan Petrescu (Sportpictures) jpg
Evan Ndicka (Youtube) jpg
tartan track 2678544 1280 jpg
zeta grecia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net