Șeicii care dețin Manchester City au cumpărat al nouălea club. Au echipe pe 5 continente
Când un grup de șeici din Abu Dhabi au preluat pe Manchester City, în 2008, părea că totul este doar un moft. Acum, proprietarii campioanei Angliei au ajuns la 9 cluburi achiziționate în toată lumea.
Ultimul club cumpărat de șeici este SK Lommel. Situată pe locul 6 în liga secundă belgiană înaintea întreruperii campionatului din cauza pandemiei de coronavirus, echipa a fost achiziționată pentru o sumă modică având în vedere bogăția oamenilor de afaceri arabi: 2,5 milioane de euro. Practic, mai puțin decât ar costa ”leul” pentru care Ionuț Negoiță se laudă că ar vinde Dinamo.
Pentru șeicii grupați în firma CFG, aceasta este a noua achiziție fotbalistică în decurs de 12 ani. Practic, cu excepția Africii, ei au cluburi pe toate continentele, oricând putând să organizeze un campionat internațional, dacă doresc. Și, dacă nu ar fi venit criza mondială a sănătății, în acest moment ar fi avut 10 echipe în portofoliu, preluarea francezilor de la Nancy oprindu-se chiar înaintea semnării actelor. Dar nu pentru că cele două părți nu s-au mai înțeles, ci pentru că a fost imposibilă fizic parafarea înțelegerii. Din câte se pare, în vară, formația la care a debutat ca antrenor Ladislau Boloni va intra cu totul în ”tolba” arabilor, contra unei sume de 14 milioane de euro.
Practic, în afara Africii, șeicii au echipe pe toate continentele: Europa (Manchester City, Girona și Lommel), America de Nord (New York City), America de Sud (Montevideo City Torque), Asia (Mumbai City, Sichuan Jiuniu și Yokohama Marinos) și Australia (Melbourne City). Dintre aceste echipe, evident că Manchester City e ”perla coroanei”, dar nici celelalte nu sunt niște necunoscute.
Iar achizițiile pot continua dincolo de cumpărarea lui Nancy. În luna noiembrie a anului trecut, grupul a primit o injecție de capital de peste 400 de milioane de euro din partea firmei americane de investiții Silver Lake. Iar acești bani vor fi băgați atât în bugetele echipelor, dar și în alte posibile achiziții. Lucru confirmat de o declarație dată anul trecut de Ferran Soriano, președintele executiv al grupului, în care spunea că urmărește achizionarea altor 2-3 cluburi în portofoliu. De atunci, s-au cumpărat grupările Mumbai City și Lommel, iar Nancy se pregătește și ea de preluare. ”Sigur grupul va mai avea două-trei echipe în portofoliu în viitorul apropiat. Dacă peste cinci ani vom avea și mai multe? Posibil, dar nu știu încă”, a declarat acesta anul trecut.
Mitriță, singurul român plătit de șeici
Transferat în primele zile ale anului trecut pentru suma de 8 milioane de euro de la Universitatea Craiova la New York City, Alexandru Mitriță este singurul român legitimat la una dintre echipele deținute de șeicii de la Manchester City. Fotbalistul în vârstă de 25 de ani a fost unul dintre cei mai buni jucători al formației americane în trecuta ediție a campionatului. El a jucat pentru New York City 37 de meciuri în toate competițiile, înscriind 14 goluri și oferind 5 pase decisive. În mod normal, în aceste zile, românul s-ar fi aflat în plin campionat, numai că, din cauza pandemiei, startul întrecerii de peste Ocean a fost amânat. Abia de o săptămână mijlocașul și coechipierii săi au început antrenamentele individuale la baza din clubului, urmând să respecte toți pașii revenirii așa cum este prevăzut în protocolul stabilit de Federația Americană de Fotbal.