Şi ei s-au relansat în România!

Ultima actualizare:

    Ciprian Marica  a debutat cu o pasă  de gol la Steaua. Mutu a început  antrenamentele cu ASAFoto: Mediafax / Digisport
Ciprian Marica a debutat cu o pasă de gol la Steaua. Mutu a început antrenamentele cu ASAFoto: Mediafax / Digisport

Fotbalul românesc a exportat jucători la kilogram după 1990, dar nu toţi au făcut faţă în campionatele Europei. Chiar câţiva dintre cei mai buni au avut probleme de adaptare şi au avut nevoie de un restart. Acesta s-a produs doar după paşi făcuţi în spate, aşa cum încearcă acum Mutu şi Marica.

Cei doi atacanţi de mare valoare au ajuns în situaţia de a considera ASA Târgu Mureş şi Steaua drept doi colaci de salvare pentru carierele lor intrate în impas. Click! v-a prezentat săptămâna trecută câteva modele de repatrieri nereuşite, dar această medalie are şi un revers mult mai optimist. Liga I a oferit o sumedenie de reveniri temporare urmate de relansări spectaculoase, aşa cum speră Mutu şi Marica. Săpunaru a testat deja cu succes această strategie, în 2010 revenind la Rapid de la Porto, unde intrase pe linie moartă, pentru a pleca ulterior în Primera Division, la Zaragoza şi Elche. Acum, aşteaptă acelaşi lucru din aventura la Pandurii. Mai în urmă avem exemplul Bogdan Lobonţ, care intrase în dizgraţie la Fiorentina şi a avut nevoie de doi ani la Dinamo, 2007-2009, pentru a prinde un nou transfer bombă, la AS Roma, unde e şi azi. La fel a păţit şi Daniel Pancu, atacantul folosindu-se de mai multe ori de Rapid pentru a-şi reveni după perioade proaste în străinătate. În 2000 s-a întors în Giuleşti de la Cesena, unde nu s-a adaptat, pentru a prinde apoi un transfer extraordinar de bănos la Beşiktaş Istanbul. Apoi, în 2008, când aventura în Turcia s-a încheiat prost, a poposit şase luni sub Podul Grant, pentru a pleca apoi mai departe la Terek Groznîi şi CSKA Sofia.

Gabi Tamaş e şi el un specialist al acestor strategii. Intrat pe linie moartă la Spartak Moscova s-a ajutat de Dinamo pentru a prinde contractele la Celta Vigo şi Auxerre. Apoi tot de “câini” pentru a reveni în Vest, la West Bromwich Albion, de CFR pentru a se relansa la Doncaster şi Watford şi ultima dată de Steaua, care l-a propulsat spre Cardiff. Roş-albaştrii mai au la activ două astfel de ciorbe “reîncălzite” cu succes. Claudiu Keşeru, care se zbătea în ligile inferioare din Franţa, a fost revitalizat în Ghencea, făcut om de naţională şi vândut pe bani grei la arabi, respectiv Ludogoreţ Razgrad. La fel şi Raul Rusescu, care a dat chics la Sevilla, dar care după împrumutul la Steaua a ajuns pe un salariu fabulos în prima ligă din Turcia, la Osmanlispor, fosta Ankaraspor.

«Generaţia de Aur» a inventat strategia


    Foto: Mediafax
Foto: Mediafax

Revenirile cu obiectivul relansării formei sportive n-au fost inventate însă de Săpunaru, Mutu, Marica sau Tamaş. Şi corifeii fotbalului românesc au avut nevoie de o reîncărcare autohtonă a bateriilor. Gică Popescu a venit la Dinamo în 2002 pentru a-şi prelungi o carieră care părea încheiată, şi a reuşit. A mers apoi în Bundesliga, la Hannover 96, de unde s-a retras după un sezon. La fel a făcut şi Răducioiu, care se stinsese la Brescia, dar tot Dinamo l-a propulsat înapoi în Vest, la AS Monaco şi Creteil.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Craiova Sepsi (Sportpictures) jpg
romania mondiale jpg
Youssoufa Moukoko (EPA) jpg
Loida Zabala (Facebook) jpg
Razvan Marin (Sportpictures) jpg
Romania nationala fotbal (Sportpictures) jpg
Ianis Hagi (Sportpictures) jpg
Nationala fotbal Romania (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net