Spre a şaptea calificare istorică

Ultima actualizare:

    FCSB are o şansă imensă să treacă de Lazio şi să mai pună un nume în colecţia de victime celebre făcute în ultimii 13 ani de cupe europeneFOTO: Sportpictures.eu
FCSB are o şansă imensă să treacă de Lazio şi să mai pună un nume în colecţia de victime celebre făcute în ultimii 13 ani de cupe europeneFOTO: Sportpictures.eu

Roş-albaştrii pleacă azi, pe Olimpico din Roma, de la un 1-0 dătător de speranţe. Până la urmă e o victorie fără gol primit, aşa cum doar echipele mari şi cu experienţă ştiu să obţină în turul de pe teren propriu al unei duble manşe foarte grele. Totuşi, FCSB e văzută ca victimă sigură în capitala Italiei, dar specialiştii care spun asta probabil ignoră trecutul apropiat. Le împrospătăm noi memoria, ca să vadă că e posibil.

Valencia, primul război cu „Goliat” câştigat. Gigi Becali are mari defecte şi nu le enumerăm aici. Lui i se datorează însă schimbarea mentalităţii de învinşi pe care românii au avut-o spre finalul anilor ’90, începutul anilor 2000, când eram bătuţi dinaintea oricărui meci cu o echipă mai de doamne ajută. Astfel, în sezonul 2004-2005, după ce nimeni nu-i dădea şanse să iasă dintr-o grupă UEFA cu Parma, Bilbao, Beşiktaş şi Liege, în şaisprezecimi a venit Valencia şi părea stop joc după 0-2 pe Mestalla. Pe Ghencea a fost 2-0 pentru români, în celebra mocirlă, şi victorie istorică la penalty-uri.

Betis a păţit-o în Spania. Stagiunea următoare a fost de graţie pentru Steaua, care a prins semifinala de Cupa UEFA. De referinţă au fost însă şaisprezecimile cu Betis Sevilla, unde din nou roş-albaştrii au plecat cu şansa a doua. După 0-0 pe Arena Naţională puţini credeau într-o minune în deplasare, dar a avenit. Cu un Bănel Nicoliţă în zi mare, trupa lui Cosmin Olăroiu a câştigat cu un incredibil 3-0 pe actualul Villamarin şi s-a calificat în sfertul de poveste cu Rapid.

Nicoliţă a fost decisiv în multe bătălii

Belgienii au netezit drumul spre Liga Campionilor. După două sezoane mari în Cupa UEFA, Steaua a ţintit mai sus în 2006, spre banii de la masa bogaţilor. După o distracţie cu slovenii de la NK Gorica, surclasaţi cu 5-0 la general, a venit însă în turul decisiv Standard Liege, vicecampioana Belgiei, care părea de coşmar. FCSB s-a întors cu 2-2 din Valonia, iar pe Ghencea a câştigat cu 2-1 şi s-a calificat după cinci ani în grupele celei mai importante competiţii intercluburi din lume.

Pe turci i-au bătut ca la Rovine. Pentru Steaua au urmat alte trei calificări consecutive în grupele Ligii Campionilor, dar cea mai emoţionantă a fost cea din sezonul 2008-2009. Galatasaray Istanbul s-a nimerit atunci ca adversar şi românii simţeau din nou o mare greutate pe umeri. Gigi Becali şi-a ascuţit sabia şi a ordonat atacarea liniilor turceşti inclusiv pe Bosfor, de unde Steaua s-a întors cu un 2-2 imens. La Bucureşti, în retur, a fost 1-0 pentru trupa lui Marius Lăcătuş şi s-a deschis şampania. Din nou grupe, care aveau să le aducă în România pe Bayern, Lyon şi Fiorentina.

Cu „Reghe” şi „Chiri” au trecut de Ajax. Un mare succes al roş-albaştrilor a fost şi cel în faţa legendarei echipe olandeze, mai ales pentru că venea într-o perioadă în care FCSB nu juca prea bine. Avea s-o confirme şi înfrângerea cu 2-0 de la Amsterdam, deplasare din care românii s-au declarat fericiţi că s-au întors cu doar atâtea goluri luate. La Bucureşti s-a schimbat însă treaba, FCSB a câştigat cu acelaşi scor şi la penalty-uri au mers mai departe ai noştri. Chelsea i-a oprit apoi din drum în turul următor, dar şi pe englezi i-au bătut pe Arena Naţională.

„Leşii” şi-au luat porţia de umilinţă. Ultima mare izbândă a FCSB-ului în cupele europene datează din urmă cu 4 ani, mai exact de la play-off-ul Ligii Campionilor cu Legia Varşovia. Campioana Poloniei avea o trupă foarte bună atunci şi era văzută favorită, mai ales după ce s-a întors de la Bucureşti cu un 1-1 foarte bun. La Varşovia a fost însă dezastru pentru „leşi”, Piovaccari şi Stanciu înscriind cele două goluri de care aveam nevoie pentru a merge mai departe. A fost 2-2, gol mai mult marcat în deplasare, şi din nou în Liga Campionilor. Hai şi cu a şaptea minune!

Becali vrea să câştige competiţia

Toate aceste victorii de răsunet au ca generator încrederea şi ambiţia patronului FCSB-ului, care înainte de returul cu Lazio spune nu doar că vrea să treacă mai departe, ci chiar să câştige competiţia. „Dacă ne ajută Dumnezeu, câștigăm Liga Europa. Dacă o scoatem pe Lazio de ce nu? În turul următor putem da de Plzen şi o scoatem. De ce să jucăm cu Arsenal și cu Atletico Madrid? Astea se scot între ele”, şi-a făcut Becali planul pentru următoarele trei luni de cupe europene.

Mari victorii ale Stelei în cuepe europene:

Sezon              Competiţie      Tur                   Adversar         Scoruri

2004-2005       Cupa UEFA    şaisprezecimi   Valencia          0-2, 2-0 (4-3 d.p)

2005-2006       Cupa UEFA    Optimi             Betis Sevilla    0-0, 3-0

2006-2007       Liga Camp.     3 prelim.          St. Liege          2-1, 2-2

2008-2009       Liga Camp.     3 prelim.          Galatasaray     2-2, 1-0

2012-2013       Liga Europa    şaisprezcimi     Ajax                0-2, 2-0 (4-2 d.p)

2013-2014       Liga Camp.     Play-off           Legia V.          1-1, 2-2

image
image
image
image
image
image
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
Istvan Kovacs (EPA) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
Luca Mihai (Sportpictures) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net