Stadionul lui Lucescu, bombardat

Ultima actualizare:

    Mircea Lucescu nu se sperie  de atmosfera din Ucraina,  dar, pentru siguranță,  a mutat echipa la KievFoto: AFP
Mircea Lucescu nu se sperie de atmosfera din Ucraina, dar, pentru siguranță, a mutat echipa la KievFoto: AFP

Mircea Lucescu s-a lăsat cu greu convins că războiul din Crimeea e ceva grav şi că trebuie să se mute provizoriu cu echipa în alt oraş. După evenimentele din week-end, antrenorul român al lui Şahtior probabil se felicită însă pentru decizia care poate i-a salvat viaţa.

Fațada stadionului  arată jalnic după  atacul separatiștilor
Fațada stadionului arată jalnic după atacul separatiștilor

Conflictul armat dintre rebelii pro-ruşi şi forţele armate ucrainene a prins-o la mijloc şi pe Şahtior Doneţk. Clubul de fotbal a fost nevoit să se relocheze în capitala Kiev şi să-şi dispute meciurile de pe teren propriu la Lvov. Deranjul a meritat însă, pentru că altfel gloanţele i-ar fi trecut şi la propriu şi la figurat pe la ureche antrenorului român şi jucătorilor săi. Asta pentru că în dimineaţa zilei de sâmbătă, un foc de artilerie urmat de exploziile a două bombe au avariat serios partea de nord-vest a stadionului Donbass. De vină au fost atât separatiştii pro-ruşi, cât şi armata ucraineană, care s-au bătut pentru controlul oraşului Doneţk şi care n-au avut milă de bijuteria de 51.000 de locuri a lui Ahmetov, considerată un simplu punct strategic. Din fericire, nici un angajat al clubului n-a fost rănit sau ucis, dar e clar că o tragedie se putea întâmpla dacă „minerii” refuzau în continuare să se mute. „Am decis să rămânem la Kiev, dar nu sunt deloc mulţumit de condiţiile de aici. O să caut o altă opţiune. Cred că toată lumea este îngrijorată. Am înţeles că în regiunea Donbass este o adevărată vărsare de sânge. În Doneţk totul este blocat, oraşul e paralizat”, a spus de curând Mircea Lucescu. Conflictul din Crimeea împlineşte mâine şase luni de la startul ostilităţilor în care şi-au pierdut până acum viaţa în jur de 2.000 de persoane, în majoritate civili. „Minerii” speră ca Donbass Arena, care acum are nevoie de reparaţii majore, să nu mai fie pe viitor ţinta unor atacuri militare.

Stadionul a costat 400 de milioane de euro

simeon stalpnicul png

Arena a costat 400 de milioane de euro şi a fost construită în doar trei ani. Donbass Arena a fost unul dintre stadioanele cheie ale CE 2012, găzduit împreună cu Polonia. Aici s-au jucat cinci partide, trei din grupe, sfertul Spania – Franţa şi semifinala Spania – Portugalia. Pentru ridicarea Donbass Arena a fost nevoie de 120.000 de metri cubi de ciment şi 3.800 de tone de oţel. 

Şahtior s-a calificat în sferturile Cupei

simeon stalpnicul png

În ciuda tuturor problemelorcauzate de război, la fotbal totul merge ceas pentru Lucescu şi echipa lui. În campionat, „minerii” au patru victorii din tot atâtea posibile, iar sâmbătă, la doar o zi după ce le-a fost bormbardat stadionul, aceştia s-au calificat şi în sferturile Cupei Ucrainei. Victimă a fost de această dată Obolon'-Brovar, învinsă de Şahtior la Kiev cu 1-0, prin golul din minutul 90+2 al lui Luiz Adriano. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Andrei Ratiu (Sportpictures) jpg
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Costică Prisecaru, în lesă cu Emilia Bejan. Captură YouTube
Craiova Sepsi (Sportpictures) jpg
romania mondiale jpg
Youssoufa Moukoko (EPA) jpg
Loida Zabala (Facebook) jpg
Razvan Marin (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net