Statistica nu minte: Mirel Rădoi este cel mai slab selecționer al României de după Revoluție

Ultima actualizare:

    Mirel Rădoi nu mai bate pe nimeni cu naționalaFOTO: Sportpictures.eu
Mirel Rădoi nu mai bate pe nimeni cu naționalaFOTO: Sportpictures.eu

Mirel Rădoi (40 de ani) este un om admirabil, poate este un foarte bun antrenor, dar nu este făcut să fie selecționer. Ultimul eșec, 1-2, acasă, cu modesta echipă a Georgiei, confirmă un lucru: fostul fundaș al echipei naționale este cel mai slab tehnician pe care naționala României l-a avut după Revoluție.

În mod normal, un amical cu o echipă situată pe locul 91, care nu obținuse niciodată vreun punct împotriva noastră și care probabil că s-a bucurat atunci când a primit invitația de a veni în România, nu trebuia decât să fie unul de încălzire pentru meciul infinit mai greu de duminică, cel împotriva Angliei, de la Middlesbrough. Numai că, folosind aceleași principii tactice care sună bine pe hârtie, dar sunt dezastruoase pe teren, de a ataca indiferent de consecințe deși apărarea noastră e terci, l-au costat din nou pe Mirel Rădoi. ”Tricolorii” au fost învinși cu 2-1 de o echipă modestă, dar care a știut exact ce vrea. Cu contraatacuri tăioase și cu o apărare la limita decenței, georgienii au plecat învingători de la Ploiești, lăsându-i pe români cu buza umflată și cu regretul că penalty-ul ratat de Răzvan Marin la scorul de 0-1 ar fi putut întoarce soarta unui meci care, după cum au mers lucrurile, nu putea fi câștigat niciodată de echipa noastră.

Aceasta a fost cea de-a șasea înfrângere suferită de naționala ”tricoloră” cu Rădoi antrenor în 12 partide disputate. Comparând palmaresul de început al tuturor selecționerilor pe care i-a avut România după Revoluția din 1989, putem constata cu ușurință că fostul stelist este cel mai slab tehnician pe care l-a avut naționala în ultimii 32 de ani. Și nu este vorba de subiectivism – când pierzi cu Armenia și Georgia, două formații cu care nici nu ar trebui să transpirăm, deja îți depui candidatura pentru cel mai slab selecționer – ci de lucruri obiective, bazate pe statistică. Astfel, din 12 meciuri pe banca primei reprezentative, Rădoi a câștigat doar 4, a terminat două la egalitate și a pierdut jumătate dintre ele. Practic, până acum, nici un selecționer cu măcar 8 meciuri la naționala de seniori nu a fost învins în jumătate dintre meciurile disputate. Nici măcar Daum, despre care percepția publică este că a fost cel mai slab din istorie nu și-a trecut în cont contraperformanța aceasta. El a condus naționala în 10 meciuri, dar a pierdut doar patru, a câștigat 3 și a terminat 3 la egalitate. Probabil că dacă ar mai fi fost lăsat un meci, ar fi obținut și o a patra victorie, pentru că prima întâlnire din mandatul succesorului său, Cosmin Contra, a fost una cu Kazakstan, câștigată la pas de ”tricolori”.

Chiar dacă palmaresul nu îl recomandă deloc, Rădoi o ține sus și tare cu principiile lui de la care nu se abate, dar care îi aduc numai eșecuri, uitând sau neștiind că un antrenor de succes trebuie să știe să se muleze pe calitățile jucătorilor săi. Toată lumea vrea să joace ca Germania, dar uneori nici nemții nu reușesc asta… ”N-am cum să mă schimb. Indiferent de naționala cu care vom juca, eu îmi păstrez aceleași principii. Niciodată nu-mi voi schimba principiile, indiferent de când se va întâmpla să mă las de antrenorat. Eu v-am spus că vreau să marchez un gol mai mult decât adversarul. Vom vedea dacă vom putea să facem mai mult la următoarele meciuri. Dacă nu, în noiembrie, când toată acestă treabă se va încheia va veni alticineva, care va avea o altă statistică”, a declarat Rădoi după meci.

Palmaresul selecționerilor români în primele 12 meciuri

Mircea Rădulescu (5 decembrie 1990 – 25 noiembrie 1991): 8 meciuri, 5 victorii, 2 egaluri, o înfrângere

Cornel Dinu (8 aprilie 1992 – 2 iunie 1993): 9 meciuri, 5 victorii, 1 egal, 3 înfrângeri

Anghel Iordănescu (8 septembrie 1993 – 8 octombrie 1994): 12 meciuri, 9 victorii, 1 egal, 2 înfrângeri

Victor Pițurcă (1 iunie 1998 - 31 martie 1994): 12 meciuri, 5 victorii, 5 egaluri, 2 înfrângeri

Ladislau Boloni (1 iulie 2000 – 30 iunie 2001): 10 meciuri, 6 victorii, 1 egal, 3 înfrângeri

Răzvan Lucescu (29 aprilie 2009 – 11 august 2010): 12 meciuri, 5 victorii, 2 egaluri, 5 înfrângeri

Christoph Daum (7 iulie 2016 – 14 septembrie 2017): 10 meciuri, 3 victorii, 3 egaluri, 4 înfrângeri

Cosmin Contra (22 septembrie 2017 -  14 octombrie 2018): 12 meciuri, 7 victorii, 4 egaluri, 1 înfrângeri

Mirel Rădoi (26 noiembrie 2019 - prezent): 12 meciuri, 4 victorii, 2 egaluri, 6 înfrângeri

Notă: Antrenorii cu sub 12 meciuri, dar peste 6, sunt prezentați cu rezultatele complete. În cazul selecționerilor cu o activitate mai lungă la națională sau cu mai multe mandate, au fost luate în considerare doar primele 12 partide din primul angajament.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
Istvan Kovacs (EPA) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
Luca Mihai (Sportpictures) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net