Steaua şi Astra fac trei sferturi din România
O dată cu eşecul Astrei la Genk (0-1), România şi-a încheiat participarea în actualul sezon al cupelor europene. Din păcate, giurgiuvenii sunt alături de Steaua, singurii „boi” care trag la căruţa de puncte a fotbalului românesc.
Conform ierarhiei continentale la zi, campionatul intern e a 17-a forţă europeană luând în calcul rezultatele obţinute în Liga Campionilor şi în Liga Europa din 2012 încoace. De la toamnă, nu va mai conta însă decât ceea ce au făcut echipele noastre începând din stagiunea 2013-2014, adică în ultimii patru ani. E o perioadă tulbure în fotbalul autohton, în care multe echipe (inclusiv Dinamo) nici măcar n-au avut dreptul să participe în cupele europene din cauza problemelor financiare.
Aşa se face că marea majoritate (75 la sută) din punctele cu care România va merge mai departe în clasamentul coeficienţilor sunt semnate de numai două echipe, Steaua şi Astra. Restul de 25 de procente aparţin unui grup de şapte cluburi (Petrolul, Pandurii, CFR, Botoşani, Târgu Mureş, Iaşi şi Viitorul), care şi-au încercat pe rând şansele în Europa, dar fără succes. Mai mult, „lupii” din Ploieşti au dispărut de pe hartă, iar echipe precum Pandurii şi ASA Târgu Mureş sunt aproape de colaps.
Chiar şi-aşa, cu doar două formaţii care contează, România a reuşit să se claseze în ultimii doi-trei ani în Top 15, performanţă care permite accesul în preliminariile Ligii Campionilor cu două echipe, campioana şi vicecampioana. Din inerţie, aşa vor sta lucrurile şi în următoarea stagiune, 2017-2018. Cum la finalul acestui sezon nu vom mai putea urca mai sus de locul 17 în clasamentul UEFA, asta înseamnă că Liga I nu va mai trimite decât campioana în sezonul 2018-2019 al Ligii Campionilor.
Budescu şi Şumudică atacă UEFA
Considerându-se „furaţi” de arbitrajele din meciurile cu Genk din 16-imile Ligii Europa, fotbaliştii Astrei şi antrenorul Marius Şumudică au pus tunurile pe forul european, insinuând faptul că UEFA a căutat s-o scoată din competiţie pe campioana României. „Probabil că am deranjat că am ieşit din grupe. Ne aşteptam să fim dezavantajaţi aici, la fel cum a fost şi la Giurgiu”, a spus Budescu după returul din Belgia. “Nu e normal să ne dea un arbitru de la 30 de kilometri de Genk. Se pare că am ajuns prea departe pentru o echipă din România. Arbitrii ne-au tratat ca pe ultimii oameni, au venit şi la cabine să ne controleze de crampoane. N-am văzut în viaţa mea aşa ceva”, a completat Marius Şumudică.