Suntem pe tobogan rău de tot! Unde a ajuns România în topul coeficienţilor UEFA

Ultima actualizare:

    Eforturile FCSB-ului în cupele europene au fost zadarnice
Eforturile FCSB-ului în cupele europene au fost zadarnice

Cu evoluţiile din ultimii cinci ani, echipele româneşti au dus ţara noastră de pe locul 16 pe 29 în ierarhia coeficienţilor, minim istoric. România n-a fost niciodată atât de jos în clasamentul european care dă ora exactă în ceea ce priveşte valoarea echipelor de club. Practic, am coborât în a doua jumătate a celor 55 de ţări care participă în competiţiile continentale.

Era o vreme, prin 2007 şi 2008, când românii ocupau locul 7 în topul european al coeficienţilor şi beneficiam de două echipe în Liga Campionilor, dintre care una direct în grupe, plus alte cinci formaţii în Cupa UEFA. Uşor-uşor, am ieşit din Top 10, însă ne-am menţinut undeva în jurul poziţiei a 15-a, o clasare rezonabilă pentru fotbalul autohton. Rezultatele proaste din ultimele cinci sezoane europene au dus însă la o prăbuşire dramatică. Aşa se face că România ocupă în acest moment locul 29 la coeficienţi, cel mai jos din istoria ierarhiei create de UEFA pentru a „face cărţile” în ceea ce priveşte distribuţia în cupele europene. Până în prezent, recordul negativ al României a fost locul 26, atins în perioada 2002-2004.

FCSB şi Astra, eforturi inutile

Declinul cluburilor româneşti în Europa a început în stagiunea 2014-2015, atunci când ocupam locul al 16-lea. Treptat, fără participare în grupele Ligii Campionilor şi cu doar două echipe (FCSB şi Astra) care şi-au făcut datoria şi au adus puncte, coeficientul ţării noastre s-a dus la vale. Asta pentru că eforturile celor de la FCSB şi Astra s-au împărţit mereu la patru sau la cinci, adică la numărul iniţial de echipe româneşti care au luat startul în Europa. Pentru contribuţia „restului lumii”, spune totul faptul că Petrolul, un club dispărut din Liga I, e pe locul al treilea în ceea ce priveşte aportul la coeficientul României în ultimii cinci ani. De asemenea, echipe precum Viitorul, CFR, Dinamo sau Craiova n-au făcut decât simple acte de prezenţă, fără victorii şi calificări care să producă puncte.

Contribuţia echipelor româneşti la actualul coeficient

Echipă        Puncte

FCSB          30,5

Astra          21

Petrolul       3,5

Viitorul       3,5

CFR Cluj     1,5

Botoşani     1,5

Târgu-Mureş  1

Dinamo       0,5

Iaşi             0,5

Pandurii      0

Craiova       0

Coeficienţii României în ultimii 5 ani

Sezon          Coeficient

2018-2019  0.750*

2017-2018  2.900

2016-2017  3.300

2015-2016  2.250

2014-2015  5.125

*sezon în curs

Ce înseamnă locul 29?

Conform listei de acces în cupele europene, ţările de la locul 26 în jos îşi trimit toate echipele în primul tur preliminar. Astfel, dacă România îşi va păstra această poziţie ruşinoasă, campioana Ligii I va avea de jucat patru tururi preliminare în Liga Campionilor, iar celelalte trei formaţii din Liga Europa (inclusiv câştigătoarea Cupei) vor intra în focuri extrem de devreme, alături de „piticii” Bătrânului Continent.

Nu-i exclus ca în curând România să coboare în ierarhia coefienţilor sub micuţul stat Liechtenstein. Cum e posibil? Rezultatele modeste ale echipelor noastre se completează cu faptul că cei din Liechtenstein nu înscriu decât o echipă, FC Vaduz, în fiecare an (câştigătoarea Cupei, deoarece că o altă competiţie internă nu există). Ca urmare, performanţele lui Vaduz nu sunt „diluate”, aşa cum s-a întâmplat la noi cu reuşitele FCSB-ului sau Astrei.

Ţară  Coeficient

27. Norvegia        16.075

28. Bulgaria         15.375

29. România         14.325

30. Slovenia         13.750

31. Liechtenstein  13.000

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Cristela și Călin Georgescu jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
David Popovici Facebook jpg
Radu Dragusin si Erling Haaland (EPA) jpg
Max Verstappen (EPA) jpg
CFR Cluj Rapid (Sportpictures) jpg
Romania nationala (Sportpictures) jpg
pep guardiola facebook jpeg
gica hagi facebook jpeg
Andrei Ratiu (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net