Timişoara şi Bistriţa, retrogradate!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Timişoara şi Bistriţa primiseră licenţa din partea comisiei de primă instanţă, dar directorul de licenţiere din cadrul FRF, Viorel Duru, a făcut reuşit să întoarcă decizia la apel şi a anunţat ieri că decizia e definitivă şi irevocabilă. „Click!" vă prezintă motivele pentru care s-a ajuns la această hotărâre şi ce se va întâmpla în continuare cu cele două cluburi.

FC Timişoara

Citeşte şi:

Timişoara, în pericol de retrogradare! Vaslui, în Ligă?

S-a sinucis din dragoste pentru echipă

Bănăţenii nu au primit licenţa pentru datorii la bugetul statului şi faţă de clubul Benfica Lisabona din transferul fundaşului Laszlo Sepsi.

"Clubul a fost divizat parţial la 31 decembrie 2010, când s-a creat o nouă societate, BkP&Faber.Decizia UEFA din data de 6 mai 2011 a fost aceea de a accepta licenţa acordată în primă fază, cu condiţia ca documentele să demonstreze că restanţele către bugetul de stat s-au plătit până la 31 martie 2011.Această notă nu a fost prezentată de către FC Timişoara", a explicat Duru. Potrivit directorului de licenţiere, FC Timişoara nu a putut face nici dovada unui acord cu Benfica Lisabona de amânarea a unei datorii din cadrul transferului lui Sepsi.

"Litigiul a fost iniţiat de FC Timişoara cu scopul de a se câştiga timp, astfel ca datoria către Benfica să nu figureze ca fiind restantă la 31 martie 2011. În aceste condiţii, noi - eu şi expertul finaciar - am stabilit că sunt motive pentru a apela decizia comisiei de primă instanţă privind acordarea licenţei clubului FC Timişoara", a mai spus Duru.

Ce se întâmplă. Dacă până la 6 iunie reuşesc să plătească cei 1,2 milioane de euro către Benfica, bănăţenii vor evolua în Liga a II-a. Dacă nu vor plăti această datorie, vor fi trimişi în Liga a III-a.

Gloria Bistriţa

Gloria nu a primit licenţa tot din cauza datoriilor la bugetul de stat, mai mici de 100.000 de euro.

"În cazul clubului Gloria, litigiul deschis de club împotriva organului fiscal competent a fost făcut în scopul de a se înregistra ca nerestantă datoria către stat, deoarece clubul contestă datoria întreagă, deşi o parte din această sumă fusese achitată până la 31 martie 2011. Noi am considerat că şi în acest caz comisia de primă instanţă nu a respectat regulamentul de licenţiere", a adăugat Duru.

Ce se întâmplă. Trupa lui Jean Pădureanu, care n-a retrogradat niciodată din momentul promovării în primul eşalon, petrecut în vara anului 1990, va evolua în Liga a II-a.

Pierd şi banii din drepturile TV. Un necaz nu vine niciodată singur. După ce au fost retrogradate, Poli Timişoara şi Gloria Bistriţa nu vor încasa nici un ban din drepturile tv din sezonul recent încheiat.

Pentru locul secund ocupat, bănăţenii ar fi putut încasa aproximativ trei milioane de euro, în timp ce bistriţenii, care au terminat campionatul pe locul 15, ar fi primit în jur de 800.000 de euro.

simeon stalpnicul png

Pierd şi banii din drepturile TV

Un necaz nu vine niciodată singur. După ce au fost retrogradate, Poli Timişoara şi Gloria Bistriţa nu vor încasa nici un ban din drepturile tv din sezonul recent încheiat.

Pentru locul secund ocupat, bănăţenii ar fi putut încasa aproximativ trei milioane de euro, în timp ce bistriţenii, care au terminat campionatul pe locul 15, ar fi primit în jur de 800.000 de euro.

simeon stalpnicul png

Ultima şansă să rămână în Liga I: Comitetul Executiv

Comitetul Executiv al FRF se va reuni joi şi va trebui să pună pecetea pe destinul celor două echipe. Mai mulţi patroni din Liga I consideră că FC Timişoara şi Gloria Bistriţa ar putea primi acceptul de a juca în continuare în primul eşalon, cu menţiunea că bănăţenii vor rămâne excluşi din cupele europene.

„Comitetul Executiv ar putea decide să le dea licenţă pentru a juca în Liga I, deoarece UEFA ne permite să facem acest lucru. Acest compromis nu ar risca nici o penalizare", a spus Gigi Becali.

Campionat cu 17 echipe?

Există posibilitatea ca Liga a II-a să dea doar patru promovate, aşa cum era stabilit iniţial, iar cum din formaţiile retrogradate din Liga I doar Sportul are licenţă, campionatul viitor să plece la drum cu doar 17 echipe.

În mod normal, pentru înlocuirea Timişoarei şi a Bistriţei în Liga I, FRF şi LPF şi-au îndreptat ochii spre primele două echipe de sub linie, din cele patru, care au „căzut" din „A" în „B".

Adică spre „U" Craiova şi Brăneşti. Însă nici acestea nu-şi primiseră licenţa pentru sezonul viitor, deci au fost „sărite".

S-a ajuns la Urziceni, dar nici ea n-a fost „eligibilă", întrucât Bucşaru a desfiinţat clubul. Astfel, echipa de pe ultimul loc în Liga I, Sportul Studenţesc, cu licenţa în regulă, a fost „salvată" la masa verde, şi va continua pe prima scenă.

Ar fi posibil să înceapă sezonul cu un handicap de două puncte, pentru că n-a îndeplinit baremul de 25 de puncte. Sistemul de promovare din liga secundă nu a fost afectat.

În acest moment, se ştie cu siguranţă că Ceahlăul şi Concordia Chiajna (ambele din B1, promovate pe teren) vor „urca" în „A". Celor două li se vor alătura primele două poziţii din cealaltă serie, ocupate, cu o etapă înainte de final, de Petrolul şi FC Bihor.

simeon stalpnicul png

Care sunt cele trei variante pentru ultimul loc din Liga I

1. Promovează locul 3 din B2, ocupat de Mioveni. De ce? Pentru că poziţia a treia din B1 (Săgeata Năvodari) nu are dreptul să „urce". Altfel, s-ar fi jucat în baraj între cele două locuri trei din ambele serii.

2. Există şansa să se dispute, totuşi, un baraj: între locul 3 din B2 şi locul 4 din B1.

3. Nu este imposibilă nici ipoteza ca Liga I să înceapă cu 17 formaţii. Adică, în sezonul următor, în fiecare etapă, o echipă să stea.

Duru e omul lui Mircea Sandu!

Oamenii de fotbal spun că în spatele deciziei de retrogradare a Timişoarei stă de fapt Mircea Sandu. Între el şi Marian Iancu au fost numeroase dispute verbale, iar acum preşedintele FRF a găsit portiţa legală de a-l executa pe patronul Timişoarei, trimiţându-l la întaintare pe Viorel Duru, directorul departamentului de licenţiere.

Viorel Duru a fost adus la FRF de Mircea Sandu în urmă cu aproape 15 ani şi este de profesie economist, iar relaţia dintre cei doi este una destul de strânsă. Marian Iancu ar fi marjat pe faptul că „Naşul" nu ar fi avut putere la „licenţiere", departament la care Mitică Dragomir decide, dar s-a înşelat.

Mai mult, Chivorchian este finul preşedintelui LPF, iar în urmă cu câteva săptămâni Dragomir i-a garantat verbal că Timişoara va primi licenţa! Duru a ales ca de data aceasta să trateze corect Timişoara, având pe masa de lucru un dosar incomplet al bănăţenilor.

Nu a mai ascultat de Dragomir, mai ales că anul trecut a acordat destul de uşor licenţa Universităţii Craiova, iar în scurt timp UEFA a sancţionat Federaţia pentru că a găsit documentaţie în neregulă.

Ba mai mult, Dragomir l-a ameninţat că-l dă afară dacă se mai fac astfel de greşeli! După ce Timişoara a primit licenţa din partea comisiei de primă instanţă, Viorel Duru a făcut apel la această decizie.

Şeful departamentului de licenţiere a jucat inteligent, trimiţând documentaţia şi la UEFA, iar după ce a primit şi de-acolo răspuns că Timişoara nu are dreptul de a juca în Liga 1, atunci a hotărât să facă şi public anunţul. Având astfel la mână şi o decizie a UEFA, care îi asigură corectitudinea sentinţei faţă de Timişoara.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Andrei Ratiu (Sportpictures) jpg
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Costică Prisecaru, în lesă cu Emilia Bejan. Captură YouTube
Craiova Sepsi (Sportpictures) jpg
romania mondiale jpg
Youssoufa Moukoko (EPA) jpg
Loida Zabala (Facebook) jpg
Razvan Marin (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net