Titlurile nu i-au făcut antrenori mari
Divizia A a suferit o puternică transformare în anul 2006, când a început să poarte numele de Liga 1. De atunci s-au încheiat 11 sezoane şi fotbalul românesc a văzut mulţi învingători şi mulţi învinşi în tot acest timp. La antrenori le avem însă pe ambele în acelaşi timp, campionii de ieri devenind “rataţii” de azi!
Rednic suspină după Dinamo. “Câinii” au câştigat ultima Ligă 1, în 2007, cu Rednic pe bancă, dar “Puriul” s-a stins ca antrenor de atunci. A fost ultimul său titlu, desi a mai încercat asta cu Gent, Standard, Petrolul sau Lankaran. Cu azerii în 2011, a bifat utimul trofeu, Cupa.
Andone, făcut mare de CFR. “Fălcosul” a stat pe banca ardelenilor la primul titlu din istoria lor, cel din 2008. De atunci, secetă pentru el, care a devenit un mercenar ineficient. A mai avut 11 contracte între timp, dar a bifat un singur sezon cap-coadă, cel de la Dinamo, din 2010-2011. În rest, 10 demiteri.
Petrescu aleargă după bani. După titlul cu Urziceni, din 2009, “Bursucul” era văzut ca unul dintre cei mai promiţători antrenori. A urmărit însă apoi mai mult câştigurile financiare şi nu e de mirare că n-a mai câştigat decât o Cupă a Chinei şi o Supercupă a României conjuncturală.
Mandorlini a rămas cu CV-ul de la Cluj. Italianul a adus CFR-ului în 2010 al doilea titlu din istorie şi a plecat apoi la Verona, să atace fotbalul mare din Serie A. A stat 5 ani în oraşul îndrăgostiţilor şi a făcut naveta între primele două ligi.
Munteanu n-a construit nimic pe titlul din 2011. Titlul cu Oţelul Galaţi părea să-l introducă în rândul tehnicienilor mari, dar n-a fost aşa. Şi din cauza unor probleme familiale, Munteanu a decăzut enorm şi a ajuns să antreneze chiar şi în Irak.
“Animalul” se zbate prin Africa. Andone a profitat de demiterea târzie a lui Jorge Costa şi şi-a pus în vitrină şi titlul din 2012 al CFR-ului. 26 de etape, până în aprilie, munca a depus-o portughezul şi el merită laudele. “Animalul” n-a strălucit însă nici el după perioada de la Cluj. Niciun trofeu şi contracte în Gabon sau Tunisia, unde acum o antrenează pe Sfaxien.
Reghecampf s-a umplut de bani. Tehnicianul în vârstă de 41 de ani e singurul cu două titluri în palmares în aceşti ultimi 10 ani, cele cu roş-albaştrii, din 2013 şi 2014. Performanţa nu l-a propulsat însă decât spre fotbalul arab.
Gâlcă a luat-o spre est prin vest. Titlul din 2015 a fost extraordinar pentru Gâlcă. A ajuns la Espanyol, dar după primul sezon a luat avionul spre Goful Persic şi acolo e şi acum. Mai întâi a antrenat pe Al Taawoun, iar acum pe Al Feiha, în liga a doua din Arabia Saudită.
Şumudică învaţă turca. Tehnicianul care a făcut-o pe Astra campioană anul trecut a semnat cu Kayserispor, locul 15 din Superliga turcă, şi speră să salveze echipa de la retrogradare. L-au mai vrut doar Gaziantep, oraş situat lângă iadul din Siria, şi Zamalek, din Egipt.
Hagi e bun, dar nu-l vede nimeni. “Regele” a reuşit o minune cu Viitorul, dar nu prea ştie încotro s-o apuce. Ar vrea să plece, dar nu oriunde, ar vrea să şi rămână pentru a forţa grupele cupelor europene. La el, probabil nu se va şti până aproape de startul noului sezon. Cert este că nici pentru el titlul n-a însemnat vreun boom de imagine.
Ultimii 10 campioni ai României
Nume Echipa An În prezent
Mircea Rednic Dinamo 2007 Mouscron (Liga 1 Belgia)
Ioan Andone CFR Cluj 2008 Fără contract
Dan Petrescu Urziceni 2009 CFR Cluj
Andrea Mandorlini CFR Cluj 2010 Genoa
Dorinel Munteanu Oţelul Galaţi 2011 CSMS Reşiţa
Jorge Costa CFR Cluj 2012 Sfaxien (Liga 1 Tunisia)
L. Reghecampf Steaua 2013 şi 2014 Al-Wahda (Liga 1 Emirate)
Costel Gâlcă Steaua 2015 Al Feiha (Liga 2 Arabia Saudită)
Marius Şumudică Astra 2016 Kayserispor (Liga 1 Turcia)
Gheorghe Hagi Viitorul 2017 Viitorul