Ultima duminică în libertate?
Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut devansarea cu două luni a recursului cerut de cei opt condamnaţi din "Dosarul Transferurilor". Aceştia au contestat decizia Curţii de Apel Bucureşti, care îi condamnase la un total de 40 de ani de închisoare pentru fapte de înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani, dar pe 11 februarie se va face lumină.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ultima şi cea mai competentă instanţă posibilă, va da răspunsul final în acest caz care ţine capul de afiş al ziarelor de şapte ani. Ioan Becali, Victor Becali, George Copos, Gigi Neţoiu, Cristi Borcea, Mihai Stoica, Gică Popescu şi Jean Pădureanu au fost foarte optimişti până în acest moment, dar acum simt cum se strânge laţul.
Comportamentul lor s-a schimbat dintr-unul sfidător, într-unul de mieluşei pentru că ştiu că totul depinde de un fir de aţă. Dacă ICCJ confirmă pedepsele ultimei instanţe nu mai există cale de atac şi trebuie să meargă la închisoare. Dacă ICCJ consideră însă că cei opt sunt nevinovaţi, atunci sunt liberi definitiv şi nici procurorii nu mai pot face recurs.
"Nu are cum să nu-ţi fie teamă. Asta e ultima instanţă. Nu v-aş dori să fiţi puşi în situaţia mea. Să stai acasă cu mama de 82 de ani, cu fata şi cu familia şi să vezi pe ecran: 15 ani, 14 ani, 18 ani. Nu v-aş dori să trăiţi o secundă situaţia asta", a afirmat Ioan Becali. Iată o recapitulare a listei condamnaţilor, pedepsele lor precum şi acuzaţiile din cauza cărora sunt în această situaţie.
Victor Becali, condamnat la 7 ani cu executare. Fost agent FIFA, dar mai mult un ajutor al fratelui său mai mare în acea perioadă, acesta a fost condamnat şi el la 7 ani de închisoare cu executare. Capetele de acuzare pentru cel care este şi acum impresar sunt înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală. Ca şi în cazul fratelui său, numele lui Victor Becali apare în toate cele 12 transferuri dubioase. Conform rechizitoriului, acesta şi-a însuşit ilegal şi are de returnat circa două milioane de euro.
Cristi Borcea, condamnat la 7 ani cu executare. Fostul preşedinte executiv şi acţionar al lui Dinamo a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani. Transferurile imputate lui sunt plecările din Ştefan cel Mare ale lui Cosmin Contra şi Bogdan Mara la Deportivo Alaves, Paul Codrea la Genoa, Florin Cernat la Dinamo Kiev, Nicolae Mitea la Ajax Amsterdam, Dan Alexa la Guoan Beijing şi Adrian Mihalcea la Chunnam Dragons.
George Copos, condamnat la 5 ani cu executare. Patronul Rapidului a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală. Transferurile din cauza cărora George Copos este la un pas de încarcerare sunt vânzările lui Cristian Dulca, din ianuarie 1999, la clubul sud-coreean Pohang Steelers şi Florin Bratu, din septembrie 2003, la Galatasaray Istanbul. Conform instanţelor care au judecat cazul, Copos şi-a însuşit ilegal din aceste două transferuri suma de 660.000 de dolari.
Mihai Stoica, condamnat la 4 ani cu executare. Managerul general al Stelei a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani. Infracţiunea a fost comisă în anul 1999, pe când "Meme" era preşedinte la Oţelul Galaţi. Atunci, Stoica a sustras 550.000 de dolari din transferul lui Iulian Arhire de la clubul moldovean la Pohang Steelers, din Coreea de Sud. Pe lângă infracţiunile celorlalţi, managerul Stelei pare un simplu ghinionist în toată această afacere.
Gigi Neţoiu, condamnat la 3 ani cu suspendare. A fost încadrat tot la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală şi a primit tot 3 ani de închisoare. Şi la el e vorba de închisoare cu suspendare, nu cu executare, pentru că, spune instanţa, a fost implicat în realizarea unui singur transfer, cel al lui Alexa în China şi a deschis un cont cu suma de 116.064 lei asupra căreia s-a instituit măsura popririi în vederea recuperării prejudiciului. Aceste lucruri au fost considerate ca circumstanţe atenuante pentru actualul parlamentar român.
Gica Popescu, condamnat la 3 ani cu suspendare. Fostul internaţional român a fost acuzat că a sustras 500.000 de euro din transferurile atacantului Florin Bratu la Galatasaray şi mijlocaşului Lucian Sânmărtean la Panathinaikos Atena, ca asociat al fraţilor agenţi Victor şi Ioan Becali. Infracţiunea la care a fost încadrat este cea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală, pentru care a primit 3 ani de închisoare. Instanţa a hotărât însă, ca şi în cazurile lui Jean Pădureanu şi Gigi Neţoiu, ca aceşti trei ani să fie cu suspendare, nu cu executare, ca la ceilalti, şi a motivat decizia prin cariera excepţională pe care "Baciul" a avut-o ca jucător profesionist.
Jean Pădureanu, condamnat la 3 ani cu suspendare. Pentru 200.000 de dolari, atât cât îi sunt imputaţi "Lordului" de la Gloria Bistriţa din transferurile lui Ionel Ganea de la Bistriţa la Stuttgart şi Sânmărtean de la Bistriţa la Panathinaikos, Jean Pădureanu a primit şi el 3 ani de închisoare. Capetele de acuzare sunt aceleaşi ca la Gică Popescu, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală, dar pe actualul preşedinte al Gloriei Bistriţa l-a salvat de executare, conform motivării instanţei, boala de care suferă, vârsta înaintată, 76 de ani, precum şi faptul că a colaborat cu anchetatorii.