Veste proastă pentru echipele noastre de top: s-a împotmolit drumul spre Liga Campionilor
UEFA a făcut schimbări în formatul competiţiei, iar campioana României va juca acum un tur preliminar suplimentar.
Modalitatea de acces în Liga Campionilor şi Liga Europa se schimbă începând chiar din acestă vară, adică din sezonul 2018-1019. De suferit vor avea ţările cu fotbal mai puţin dezvoltat, inclusiv România.
Viitoarea campioană din Liga I (CFR Cluj şi FCSB sunt în pole-position înaintea play-off-ului) a primit o veste proastă de la UEFA. Azi, forul de la Nyon a adoptat câteva modificări în sistemul de intrare în grupele celor două competiţii continentale. De pe locul 17 în ierarhia coeficienţilor, campioana României ar fi trebuit să joace două tururi preliminare pentru a ajunge la „masa bogaţilor” din Liga Campionilor.
Conform noilor reglementări, reprezentanta ţării noastre în sezonul 2018-2019 al Ligii va avea de disputat o „dublă” în plus, adică trei tururi preliminare (turul 2, turul 3 şi play-off). Aceasta din cauza faptului că UEFA a mărit numărul echipelor calificate direct în grupe, de la 22 la 26, rămănând doar şase locuri pentru „nefericitele” din preliminarii. Dintre aceste şase poziţii, patru sunt pe ruta campioanelor şi numai două pe cea a non-campioanelor.
De la anul va fi şi mai greu:
Căderea României în clasamentul coeficienţilor e una dramatică, din toamnă urmând să coborâm dincolo de locul 20. Cum poziţia a 18-a e ultima care permite campioanei să intre în turul doi preliminar al Ligii Campionilor, înseamnă că reprezentanta noastră are şanse mari să fie pusă în faţa a patru tururi preliminare din sezonul 2019-2020.
FCSB n-ar fi cap de serie în play-off:
După cum arată în prezent clasamentele din ţările care vor fi implicate pe ruta campioanelor în preliminariile Ligii Campionilor, FCSB are şanse infime să prindă urna capilor de serie (4 echipe) în play-off. În faţa roş-albaştrilor ar fi în acest moment PSV Eindhoven (Olanda), Salzburg (Austria), Celtic (Scoţia), Ludogoreţ (Bulgaria) şi PAOK Salonic (Grecia), bineînţeles dacă aceste grupări îşi câştigă campionatele. Pe hârtie, acestea ar fi şi lista posibilelor adversare cu care campioana României se va duela la vară pentru un loc în grupele Ligii Campionilor.
Câştigătoarea Cupei, la doi paşi de grupele Ligii Europa:
Ca şi în ultimii ani, România va avea trei echipe în următoarea ediţie a Ligii Europa. Câştigătoarea Cupei României (dacă e diferită de campioană) va fi cea mai favorizată, urmând să intre direct în turul trei preliminar, penultimul. În ordinea stabilită de ierarhia finală a Ligii I, celelalte două calificate în Liga Europa vor fi înscrise în turul doi preliminar, respectiv
Nu se mai amestecă „mere” cu „pere”:
Până acum, echipele eliminate în turul 3 preliminar ale Ligii Campionilor erau redirecţionate în play-off-ul Ligii Europa, iar cele scoase din play-off-ul Ligii mergeau direct în grupele Ligii Europa. După noua schemă, toate formaţiile care părăsesc Liga Campionilor vor primi şansa preliminariilor Ligii Europa, dar pe o rută separată, care va trimite în final opt grupări în grupele celei de-a doua competiţii continentale. Din acest punct de vedere, e o decizie favorabilă echipelor româneşti din Liga Europa, care ar putea evita nume mari în drumul spre grupe.