Calificare venită din nisip. Eroul Croației la CM joacă volei!

Ultima actualizare:

    Ivan Perisic e un pasionat al voleiului
Ivan Perisic e un pasionat al voleiului

Un gol, o bară și o pasă decisivă. Fără „voleibalistul” Ivan Perisic, Croația s-ar fi pregătit acum de finala mică a Mondialului și nu de marele meci cu Franța de duminică. Eroul Croației în semifinala cu Anglia a participat anul trecut la un turneu important de volei pe plajă.

Semifinala Croația – Anglia (2-1 după prelungiri) a fost un meci decis de inspirația unui jucător aflat în umbra marilor vedete ale naționalei ex-iugoslave. Astfel, Modric, Rakitic și Mandzukic trebuie să-i mulțumească „locotenentului” Ivan Perisic. Mijlocașul echipei italiene Inter Milano a fost cel care a reintrodus Croația în cărțile calificării, cu golul egalizator marcat cu 20 de minute rămase din timpul regulamentar. La o centrare de pe dreapta, Perisic a ajuns la minge înaintea fundașului englez Walker, execuția sa cu piciorul stâng, din săritură, fiind oarecum atipică pentru un fotbalist. Mai mult ca sigur, mobilitatea și agilitatea de care a dat dovadă Perisic vin dintr-un detaliu mai puțin știut. Mai exact, fotbalistul de 29 de ani e un practicant înfocat al voleiului pe plajă. Și nu numai ca un hobby pentru vacanțe, ci la un nivel extrem de ridicat. 

Drept dovadă, vara trecută, Ivan Perisic a șocat cu decizia de a se înscrie la un puternic turneu organizat în țara sa natală, la Porec. Împreună cu partenerul său Niksa Dellorco, Perisic a primit un wild-card și n-a dezamăgit deloc, în ciuda faptului că cei doi au părăsit competiția încă din primul tur. Șocați au fost și oficialii lui Inter, care i-au pregătit croatului o amendă usturătoare, știindu-se faptul că jucătorii de volei pe plajă sunt expuși accidentărilor grave.

„Nici nu visam să marchez unul dintre cele mai importante goluri din istoria țării mele. Îmi amintesc că în 1998 eram acasă, cu un tricou al naționalei pe mine”, a declarat Perisic după meciul cu Anglia, rememorând precedenta semifinală a Croației la Mondiale. La puține minute după ce a înscris, Perisic putea face dubla, însă mingea lovită de el a atins bara porții engleze. Croatul și-a încununat evoluția de miercuri seară în prelungiri, atunci când l-a servit pe Mandzukic la golul victoriei. „Am arătat caracter în acest meci. Știam cât de importantă e partida pentru o țară mică, așa cum e Croația”, a precizat eroul Perisic.

Finala de duminică împotriva Franței e un mecic u totul special pentru croatul Perisic. În 2006, când avea doar 17 ani, tânărul Ivan a părăsit Splitul natal pentru prima sa experiență peste hotare, la gruparea franceză Sochaux. Perisic a petrecut aproape trei ani la Sochaux, fără însă să apuce să debuteze la prima echipă. În 2009, Perisic și-a început ascensiunea fotbalistică pe traseul FC Bruges – Borussia Dortmund – Wolfsburg – Inter, italienii achiziționându-l în schimbul a 16 milioane de euro.

Fotbaliștii croați au scris deja o pagină importantă din istoria fotbalului, devenind a 13-a națională care reușește să ajungă în ultimul act al unei Cupe Mondiale. Duminică, dacă echipa antrenată de Zlatko Dalic va învinge Franța, atunci Croația va fi a noua campioană mondială, după Uruguay, Italia, Germania, Brazilia, Anglia, Argentina, Franța și Spania. Pe de altă parte, Cehoslovacia, Ungaria, Suedia și Olanda sunt selecționatele care au jucat în finale de CM, dar n-au nici un titlu mondial în vitrină.

Parteneri

image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Andrei Ratiu (Sportpictures) jpg
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Costică Prisecaru, în lesă cu Emilia Bejan. Captură YouTube
Craiova Sepsi (Sportpictures) jpg
romania mondiale jpg
Youssoufa Moukoko (EPA) jpg
Loida Zabala (Facebook) jpg
Razvan Marin (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net