Cupa Africii pe Națiuni în pericol de anulare
Cupa Africii pe Naţiuni, programată între 9 ianuarie şi 6 februarie 2022, în Camerun, ar putea fi anulată din cauza situaţiei pandemice, informează RMC Sport, citată de news.ro.
Decizia de anulare a Cupei Africii pe Națiuni este în atenţia organizatorilor, Confederaţia Africană de Fotbal, după ce varianta Omicron a coronavirsului, provenită din Africa de Sud, a devenit o ameninţare mondială. În plus există problema jucătorilor, cărora le-ar putea fi interzisă participarea la competiţie de către cluburile lor europene, în special cele engleze. Marea Britanie este acum în al cincilea val al pandemiei şi impune o carantină obligatorie persoanelor care revin în ţară din statele africane şi de această măsură nu sunt scutiţi fotbaliştii.
Cupa Africii pe Națiuni a fost amânată anul acesta de două ori
A XXXIII-a ediţie a Cupei Africii pe Naţiuni, o competiţie care se organizează la fiecare doi ani, ar fi trebui să se dispute în acest an, dar a fost amânată de două ori din cauza pandemiei. Turneul final trebuia să aibă loc în ianuarie, dar a fost amânat pentru iunie-iulie, ca să se suprapună cu turneul final al Campionatului European şi cu Copa America. Perioada ar fi fost potrivită pentru eliberarea jucătorilor, însă competiţia a fost amânată a doua oară, tot din cauza coronavirusului.
Cluburile europene amenință că nu lasă jucătorii la Cupa Africii pe Națiuni
Miercuri seară a venit și reacția Asociaţiei Europene a Cluburilor (ECA), care ameninţă că nu îi va lăsa la
naţionale pe jucătorii convocaţi pentru Cupa Africii pe Naţiuni.
Conform comunicatului, ECA este îngrijorată de protocolul sanitar de la competiţia care se va desfăşura în perioada 9 ianuarie – 6 februarie, în Camerun: “Din câte ştim, Confederaţia Africană de Fotbal încă nu a făcut public protocolul sanitar şi operaţional adaptat pentru turneul final al Cupei Africii pe Națiuni, în absenţa căruia cluburile nu vor fi în măsură să îi lase pe jucători la turneu”, i-a transmis ECA federaţiei internaţionale (FIFA).
ECA a subliniat şi faptul că există riscul ca fotbaliştii să lipsească
de la echipele de club mai mult decât durata turneului final, din cauza
eventualelor carantine şi restricţii de deplasare, lucru inacceptabil pentru patronii cluburilor.