Déjà vu în Serie A: Juventus, sancționată drastic din nou pentru corupție

Ultima actualizare:

Una dintre echipele de tradiție din fotbalul italian trece printr-un alt scandal de corupție, în urma căruia a fost drastic sancționată.

Juventus Torino, din nou implicată într-un scandal de corupție (FOTO: Getty Images)
Juventus Torino, din nou implicată într-un scandal de corupție (FOTO: Getty Images)

Pentru început, Juventus Torino a fost depunctată cu 15 puncte în clasamentul intern din campionatul din Italia, Curtea de Apel din cadrul Federației mergând mai departe față de solicitările inițiale ale procurorului federal Giuseppe Chine, care solicita doar nouă puncte. În urma depunctării, gruparea „cade” de pe locul trei pe 10 în Serie A și ar putea pierde cupele europene, din acest an. 
Dosarul în care este implicată formația din Torino presupune fraude contabile în ceea ce privește transferurile unor fotbaliști și, pe lângă depunctare, se anunță și suspendări pentru foștii sau actualii conducători ai clubului: doi ani și jumătate pentru Fabio Paratici, doi ani pentru Andrea Agnelli și Maurizio Arrivabene, un an și patru luni pentru Federico Cherubini și opt luni pentru Pavel Nedved. Până la această oră, Juventus susține că este nevinovată, comunicând că va face apel la Comitetul Olimpic Național Italian. „Clubul așteaptă publicarea motivelor și anunță faptul că va face apel  în baza Codului de Justiție în Sport”, se arată pe site-ul oficial al lui Juventus.

Procurorii îi acuză pe italieni de practica „schimburilor false” de jucători, care presupune vânzări încrucişate cu alte cluburi, fără a face schimb de bani, dar care permit înregistrarea câştigurilor de capital în bilanţ și, astfel, îl îmbunătățesc. Din estimările acestora, ar fi vorba de câștiguri de capital „fictive” de apoximativ 155 de milioane de euro, pentru 42 de transferuri, făcute în perioada 2018 - 2021. Totodată, se crede că Juventus, club listat la bursă, ar fi ascuns investitorilor săi existenţa unor acorduri private cu jucători, printre care s-ar număra și Cristiano Ronaldo, pentru a amâna plata anumitor salarii. Celelalte opt cluburi implicate în acest scandal - UC Sampdoria, Empoli FC, Genoa CFC, Parma Calcio 1913, AC Pisa 1909, Delfino Pescara 1936, FC Pro Vercelli și Novara FC - au rămas cu amenzile primite, la procesul din martie 2022.

Juventus e recidivistă în ale corupției

Juventus este un club cu istoric bogat în corupție, în 2006 fiind protagonista unui scandal de zile mari. Pe atunci, s-a dovedit că mai multe cluburi, atât din Serie A, cât și din Serie B - Juventus, AC Mian, ACF Fiorentina, Lazio Roma și Reggina Calcio - au trucat meciuri. Pe atunci, ancheta Poliției italiene a arătat că o serie de convorbiri telefonice susținute între rețele de antrenori și arbitri dezvăluiau trucarea partidelor prin alegerea unor anumiți arbitri. Verdictul a fost unul „zguduitor”, Juventus fiind retrogradată în liga secundă din Italia și retrăgându-i-se două titluri, din 2005 și 2006. Nici Fiorentina n-a scăpat ușor, fiind depunctată cu 15 puncte și privată de participarea în Liga Campionilor în sezonul următor, în vreme ce Reginna a fost penalizată cu 11 puncte și amendată cu 100.000€, lui AC Milan i s-au luat opt puncte, iar Lazio a rămas fără trei puncte și i s-a interzis participarea în Cupa UEFA din următorul sezon.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
David Popovici jpg
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net