Oraşele de la Campionatul Mondial de Fotbal Rusia 2018

Ultima actualizare:

    Sankt Petersburg este cel mai frumos oraş gazdă de la Campionatul Mondial din Rusia 2018Foto: GettyImages
Sankt Petersburg este cel mai frumos oraş gazdă de la Campionatul Mondial din Rusia 2018Foto: GettyImages

Turneul final începe peste câteva zile şi pe lângă loturi, grupe, meciuri, vedete şi program, oamenii sunt interesaţi şi de oraşele de la Campionatul Mondial de Fotbal Rusia 2018.

Desigur, cel mai mult îi ajută aceste informaţii pe cei care chiar au în intenţie să bifeze competiţia de la faţa locului, chiar dacă au sau nu bilete la meciuri. În continuare vă vom oferi informaţii generale legate de urbele care au fost selectate să găzduiască partide la turneul final, dar şi despre cultura, tradiţiile şi locurile de amplasare a Fan Zone-urilor în interiorul acestora.

Lista completă a oraşelor de la Campionatul Mondial din 2018

În primul rând trebuie ştiut că pentru Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia 2018 au aplicat 13 oraşe, Kaliningrad, Kazan, Krasnodar, Moscow, Nizhny Novgorod, Rostov-on-Don, Saint Petersburg, Samara, Saransk, Sochi, Volgograd, Yaroslavl, şi Yekaterinburg. După negocieri strânse, în final au rămas doar 11, candidaturile celor din Krasnodar şi Yaroslavl fiind respinse pe motive de infrastructuă incompletă sau distanţă. Iată însă mai jos tot ce trebuie să ştiţi despre fiecare în parte!

Moscova, singurul oraş cu două stadioane

Vedeta între oraşele care vor găzdui meciuri la Campionatul Mondial din Rusia nu poate fi alta decât capital Moscova. Cea mai mare urbe din Europa continentală, cu 17,1 milioane de locuitori, este situată în central părţii europene a Federaţiei Ruse şi e pregătită să primească timp de o lună peste 1 milion de turişti amestecaţi cu suporteri. Producătorii de suveniruri sunt gata să le ia acestora banii pe celebrele păpuşi “Matrioşka”, căciuli comuniste sau sticle de votcă pe care nu le găseşti în alte ţări. Moscova este şi singurul oraş de la turneul final care participă cu două stadioane, celebrul Luzhniki, pe care se vor juca atât meciul de deschidere, cât şi marea finală, dar şi Otkritie Arena, stadionul lui Spartak care a câştigat duelul cu arena lui Dinamo.

Foarte important de ştiut este faptul că fan zone-ul din Moscova, locul de întâlnire al fanilor care vor trece prin oraş în timpul Mondialului, a fost ales în Vorobyovy Gory, o grădină imensă a Universităţii de Stat Lomonosov situată pe un deal de pe malul drept al Râului Moskva. Acolo încap maximum 40.000 de fani odată, aceştia putând vedea acolo meciurile pe crane gigant, bea bere, cumpărat material promoţionale sau pur şi simplu socializa.


    Vedere din Moscova, capitala Rusiei şi oraşul care va găzdui cel mai tare meci de la Campionatul Mondial, finalaFoto: 123rf.com
Vedere din Moscova, capitala Rusiei şi oraşul care va găzdui cel mai tare meci de la Campionatul Mondial, finalaFoto: 123rf.com

Sankt Petersburg, cel mai frumos oraş al Mondialului

Deşi Capitala a furat puţin “Mireasa” datorită acestui statut, “Cenuşăreasa” turneului final din 2018 va fi cu siguranţă Petersburgul. “Oraşul Ţarilor”, înfiinţat de Petru cel Mare în 1703, este situat pe malul Mării Baltice, în buza Golfului Finlandei şi este străbătut de Râul Neva pe care veţi vedea în continuu nave de marfă navigând. Vestitul Muzeu Ermitaj, Muzeul scriitorului Fiodor M. Dostoievski, podurile care noapte se ridică pentru a putea treece ambarcaţiunile de tonaj greu şi celebrul bulevard Nevski Prospekt, plin de magazine de lux, baruri, terase şi cluburi de noapte, sunt principalele atracţii ale Sankt Petersburgului, dar nu singurele.

Pont: Atenţie la locul în care vă prinde seara ridicarea podurilor peste neva, care rupe oraşul în două. Nu de alta, dar trebuie să aşteptaţi până dimineaţa, când se coboară la loc, dacă dormitorul se nimereşte de partea cealaltă a Nevei.

Acest oraş dă şi cel mai scump stadion de la Campionatul Mondial, Krestovsky costând 1 miliard de euro şi pentru construcţia lui fiind nevoie de 10 ani. În Sankt Petersburg, fan-zone-ul a fost ales în inima centrului vechi, mai exact în Piaţa Konyushennaya, în spatele Ermitajului şi în imediata vecinătate a Bisericii Mântuitorului Însângerat. În el nu încap însă mai mult de 15.000 de oameni.


    Muzeul Ermitaj, pe malul Nevei, e una dnitre cele mai frumoase privelişti din Sankt Petersburg, al doilea oraş ca importanţă de la Campionatul Mondial din Rusia 2018Foto: 123rf.com
Muzeul Ermitaj, pe malul Nevei, e una dnitre cele mai frumoase privelişti din Sankt Petersburg, al doilea oraş ca importanţă de la Campionatul Mondial din Rusia 2018Foto: 123rf.com

Kaliningrad e rupt teritorial de Rusia

O poveste frumoasă a Mondialului din Rusia o are şi Kaliningrad, un oraş de care mulţi se minunează că a fost ales. Şi nu pentru că nu ar merita ca aspect, ci pentru că nu este legat teritorial de  Federaţia Rusă, ci este o enclavă situată între Polonia şi Lituania, pe malul Mării Baltice. Totuşi, în 1991, când s-a destrămat Uniunea Sovietică, a rămas a ruşilor şi a fost tot timpul o suliţă a regimului de la Kremlin înfiptă în coasta Europei de Vest şi a NATO. Probabil şi din acest motiv a afost ales Kaliningrad să găzduiască meciuri la Mondialul din 2018 şi Guvernul Rusiei a construit de la 0 o bijuterie de stadion care a costat 257 de milioane de euro. Culmea, cei de acolo au avut şi noroc, Spania, Anglia şi Belgia, trei dintre pretendentele la câştigarea trofeului, urmând să joace acolo.

La Kaliningrad, fan-zone-ul va fi amenajat în Piaţa Tsentralnaya, în drumul suporterilor din central oraşului spre stadion. Are o capacitate de 25.000 de oameni şi este dotat cu de toate, fiind un oraş de sine stătător. Kaliningrad este cel mai estic oraş de la Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia 2018.


    Vedere din enclava KaliningradFoto: 123rf.com
Vedere din enclava KaliningradFoto: 123rf.com

Germania şi Franţa vor fierbe în Kazan

Un alt oraş care le va părea ciduat turiştilor europeni care îl vor vizita este Kazan, capitala Republicii istorice Tatarstan. Metropola are puţin peste un milion de locuitori şi este al şaselea cel mai mare oraş din Federaţia Rusă. Este situat la confluenţa Râurilor Volga şi Kazanka, iar cel mai frumos loc pe care îl adăposteşte este Kazanul Kremlinului, o zonă protejată de UNESCO. “Tătarii” au însă o frumoasă cultură fotbalistică, destul de nouă, e adevărat, iar Rubin Kazan a ieşit campioană a Rusie în 2008 şi 2009. Fan Zone-ul dni Kazan a fost deja amplasat în Family Center, un loc cunoscut din oraş în care intră 20.0000 de oameni. Locaţia e gata şi îi aşteaptă deja pe nemţi, francezi, spanioli, columbieni, polonezi, iranieni şi sud-coreeni, ale căror naţionale vor juca pe Kazan Arena.


    Kazan, nu oraş cu multe clădiri comuniste, dar cu un farmec aparteFoto: 123rf.com
Kazan, nu oraş cu multe clădiri comuniste, dar cu un farmec aparteFoto: 123rf.com

Nizhny Novgorod, oraşul lui Maxim Gorky

Nizhny Novgorod, sau mai pe scurt, Nizhny, este un alt oraş interesant care va găzdui nu mai puţin de şase partide la Campionatul Mondial din 2018, printre care două din fazele eliminatorii. Mulţi se pot întreba de ce, dar logica e simplă: amplasarea. Nizhny Novgorod, capitala Districtului Volga, este situat la doar 400 de kilometric de Moscova, destul de puţin având în vedere ce distanţe sunt în Rusia, iar turiştii pot ajunge acolo cu uşurinţă din capitală, cu trenul sau cu maşina. Din 1932 până în 1990, oraşul s-a numit Gorky, după marele sciitor rus, Maxim Gorky, născut acolo în 1868. O istorie celebră a oraşului datează din perioada celui De-al Doilea Război Mondial, când Gorky era principalul constructor militar care aproviziona armată rusă pe front.

Celebrele Luftwaffe nemţeşti au bombardat-o din aer non-stop, iar la un moment dat au distrus fabricile în întregime. După plecare, localnicii ruşi au construit totul la loc în 100 de zile. Acum, locurile sunt vizitabile de cei care vor ajunge la Mondial. În Nizhny Novgorod, fan-zone-ul e amplasat în Piaţa Minina şi Pozharskogo, lângă Kremlin şi foarte aproape de un bulevard comercial.


    Nu e de mirare că Maxim Gorky a fost inspirat să scrie în acest superb oraş care va găzdui şi meciuri la Mondialul de Fotbal din 2018Foto: 123rf.com
Nu e de mirare că Maxim Gorky a fost inspirat să scrie în acest superb oraş care va găzdui şi meciuri la Mondialul de Fotbal din 2018Foto: 123rf.com

Rostov-pe-Don, oraşul cu deltă al Mondialului

Rostov este al şaptelea oraş din Rusia din care vom vedea meciuri la Campionatul Mondial din Rusia şi are şi el un specific aparte. Situată pe Râul Don, de unde şi-a tras şi numele, urbea de un milion de locuitori este port la Marea Azov şi are norocul unei delte superbe datorită vărsării respectivului râu în mare. Rostov a fost o colonie greacă şi parte din Imperiul Otoman, dar ruşii l-au recuperate după celebrele războaie din secolul 18. În 1779, oraşul a fost o destinaţie preferată pentru refugiaţii armeni alungaţi din Crimeea şi din împrejurimi. Rostovul are şi o pată neagră în istoria lui. În Al Doilea Război Mondial, 27.000 de evrei civili au fost masacraţi în zona Zmievskaya Balka de armatele germane care ocupaseră oraşul. Punctul său forte va fi la acest Mondial temperatura, care nu va depăşi 23, 24 de grade Celsius. În Rostov, fan-zone-ul va fi amplasat în Piaţa Teatralnaya, un loc pentru petreci, concerte şi alte evenimente publice organizare în localitate.


    Rostov, oraşul de pe Don, reprezintă o altă mare atracţie a Mondialului din RusiaFoto: 123rf.com
Rostov, oraşul de pe Don, reprezintă o altă mare atracţie a Mondialului din RusiaFoto: 123rf.com

Samara trece de la balet, la fotbal

Samara este un alt oraş de pe imensul Râul Volga care va găzdui meciuri la Campionatul Mondial din Rusia 2018. Are şi el norocul că e foarte bine conectat de principala poartă de intrare în ţară, Moscova, prin Autostrada M5 şi o ciudată linie de cale ferată care la terminaţie arată ca un turn. Samara este un centru cultural al Rusie care excelează prin opera şi filarmonica sa, dar mai ales prin teatrul de balet. De-a lungul anului foarte multe spectacole şi evenimente de artă se desfăşoară în Samara, dintre care cele mai importante sunt festivalul Grushinsky, Rock pe Volga şi Metafest. Cosmos Arena va găzdui şase meciuri la turneul final, dintre care cel mai important va fi sfertul de finală de pe 7 iulie. În Samara fan-zone-ul va fi amplasat în Piaţa Kuybysheva, cea mai mare piaţă publică din Rusia, situată chiar în faţa teatrului de balet şi în care intră 35.000 de suflete în acelaşi timp.


    Samara va intra pe harta mondială şi cu fotbalul, după ce la balet e deja asFoto: 123rf.com
Samara va intra pe harta mondială şi cu fotbalul, după ce la balet e deja asFoto: 123rf.com

Saransk, cel mai mic oraş de la Mondial

Micuţa capitală a Provinciei Mordovia intră pe harta Mondialului din 2018 ca fiind cea mai mică urbe dintre cele 12, la număr de locuitori: doar 300.000 în total. Saransk este la o distanţă de 600 de kiloetri de Moscova şi până acolo faci peste 8 ore din cauza unor drumuri cam ca în România. Oraşul va avea însă parte de o prezenţă scurtă la turneul final, mai exact de doar 12 zile. Va găzdui doar meciuri din faza grupelor şi după Panama – Tunisia, de pe 28 iunie, oraşul termină cu Mondialul din 2018. Locuitorii se pot întoarce rapid la tihna lor de zi cu zi şi la pescuitul pe Volga, pentru că nu avea cum să nu fie şi Saransk parte din bazinul imensului râu. Pentru interesaţi, fan-zone-ul e situat în Piaţa Sovetskaya, acolo unde încap 25.000 de oameni.


    Ruşii au făcut un super-stadion Mordoviei, dar Saranskul nu e cel mai atractiv oraş din FederaţieFoto: 123rf.com
Ruşii au făcut un super-stadion Mordoviei, dar Saranskul nu e cel mai atractiv oraş din FederaţieFoto: 123rf.com

Sochi e oraşul rusesc cel mai apropiat de România

Sochi este singurul oraş de la Marea Neagră care va găzdui meciuri la Mondialul din 2018 şi totodată cel mai sudic şi mai apropiat de ţara noastră. De la Bucureşti sunt doar 1.000 de kilometri, dar peste mare. Un oraş fără vreo miportantă tradiţie sportivă, dar care a găzduit Jocurile Olimpice de Iarnă din 2016. Satul Olimpic a devenit o ruină imediat după competiţie, dar arena principal a fost adaptată rapid pentru fotbal şi astfel oraşul a fost insclus în circuitul turneului final din această vară spre deosebire de Krasnodar, capital provinciei cu acelaşi nume, care a rămas pe dinafară pentru că acolo trebuia stadionul construit de la 0. Fan Zone-ul din Sochi e amplasat în port, pe faleză şi la doi paşi de plajă, în cea mai cunoscută şi mai frumoasă locaţie din oraş.


    Oraşul de la Marea Neagră va trece după doi ani de la Olimpiada de Iarnă la Mondialul de FotbalFoto: 123rf.com
Oraşul de la Marea Neagră va trece după doi ani de la Olimpiada de Iarnă la Mondialul de FotbalFoto: 123rf.com

Volgograd, oraşul celei mai sângeroase bătălii ale umanităţii

Oraşul cunoscut poate mai mult ca Stalingrad este un reper al celui de-Al doilea Război Mondial pentru că a fost locul unde Armata a 6-a germană, celebra Wehrmacht, a capitulat în faţa ruşilor şi a anunţat practic înfrângerea finală a naziştilor lui Hitler. Este estimat că acolo au murit între 23 august 1942 şi 2 februarie 1943 peste 1,5 milioane de oameni, cei mai mulţi înregistraţi într-o singură bătălie cunoscută de oameni. S-a întâmplat pentru că atât Stalin, cât şi Hitler au văzut în păstrarea, respectiv capturarea oraşului, o important sursă de propagandă naţională. Oraşul s-a numit Stalingrad în perioada 1925–1961, an în care Nikita Khrushchev i-a schimbat numele în Volgograd în intenţia de de-Stalinizare a Rusiei după moartea dictatorului. Volgograd este un puternic centru comercial şi economic al Federaţiei, dar va avea o apariţie scurtă pe harta Mondialului, timp de doar 10 zile, între 18 şi 28 iunie, când va găzduit 4 meciuri, toate din grupe. Fan Zone-ul la Volgograd se află la 62 Armii Embankment şi acolo intră 30.000 de oameni.


    Oraşul are un trecut sângeros şi merită văzut măcar pentru rolul jucat în Al Doilea Război MondialFoto: 123rf.com
Oraşul are un trecut sângeros şi merită văzut măcar pentru rolul jucat în Al Doilea Război MondialFoto: 123rf.com

Ekaterinburg e graniţa dintre Europa şi Asia

Fără îndoială unul dintre cele mai interesante oraşe de la Mondialul rusesc este Ekaterinburg, cea mai estică urbe dintre cele 11 gazde ale turneului final. Denumit aşa după Ekateria cea Mare, soţia ţarului Petru I, fondatorul Petersburgului, oraşul se află dincolo de Munţii Urali şi face parte mai degrabă din Asia, decât din Europa. A fost fondat în 1723 şi este foarte vizitat pentru că se află pe celebra Rută Transiberiană care se face pe calea ferată şi care străbate Rusia de la Vest la Est prin nişte peisaje mirifice. Oraşul este un puternic centru economic şi faptul că cei mai înalţi zgârie-nori din Rusia sunt în Ekaterinburg vorbeşte de la sine. Sverdlovsk, regiunea din care face parte Ekaterinburg, este oraşul natal al celebrului preşedinte al Rusiei, Boris Yeltsin.

Trebuie să luaţi în calcul dacă mergeţi vara asta la Ekaterinburg pentru vreunul din cele patru meciuri din faza grupelor sau doar în vizită că s-ar putea să aveţi parte de variaţii ciudate de temperatură. Din cauza Uralilor, acolo iarna este una siberiană, iar vara este caniculară din cauza aerului din Deşertul Asiei care bate nestingherit. La Ekaterinburg fan-zone-ul este situat în Parcul de Distracţii şi Cultură Mayakovsky.


    Oraşul înfiinţat de soţia Ţarului Petru I şi denumit după ea e cel mai vestic de la Campionatul Mondial şi cel mai greu accesibilFoto: 123rf.com
Oraşul înfiinţat de soţia Ţarului Petru I şi denumit după ea e cel mai vestic de la Campionatul Mondial şi cel mai greu accesibilFoto: 123rf.com

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Lewis Hamilton (EPA) jpg
Razvan Sava (EPA) jpg
Universitatea Cluj CFR Cluj (Sportpictures) jpg
simona halep facebook jpg
nadia comaneci gettyimages jpg
David Popovici (Facebook) jpg
FCSB FC Botosani (Sportpictures) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net