Primele consecințe din procesul morții lui Maradona: garda sa de corp, arestată
Procesul despre moartea lui Diego Maradona este în plină desfășurare, judecătorii argentinieni ordonând, marți, în plină audiere, arestarea lui Julio Coria, fosta gardă de corp a starului de fotbal. Motivul a făcut referire la suspiciunea de mărturie falsă, după ce responsabilii de proces au constatat contradicţii în declaraţiile sale, relatează presa internațională.

Concret, judecătorii au considerat „relevante referirile făcute de procuror cu privire la infracţiunea de sperjur”, iar Coria a fost escortat în cătuşe din sala de judecată din San Isidro, la periferia Buenos Aires. Despre fostul bodyguard al lui Maradona se știe că a fost prezent în ziua în care acesta din urmă a murit şi că i-a făcut respiraţie gură la gură, până la sosirea medicilor.
Acuzat de contradicții și omisiuni în declarațiile sale
Parchetul a întrerupt de mai multe ori mărturia gărzii de corp şi a cerut scoaterea sa din sala de judecată, subliniind „contradicţiile şi omisiunile” din declaraţiile date, ceea ce a dus la cererea de arestare pentru sperjur, o infracţiune care prevede o pedeapsă de până la 10 ani. Bodyguardul a declarat că nu a vorbit cu Leopoldo Luque, medicul personal al lui Maradona acuzat în acest caz, însă partea civilă a prezentat mai multe mesaje scrise schimbate de cei doi, înainte şi după ziua decesului starului, despre care Coria a declarat că „nu-şi aminteşte”. Procurorul general a cerut reţinerea acestuia, susţinând că martorul este „în mod evident, un mincinos”. Coria a declarat, de asemenea, că psihiatrul Agustina Cosachov, un alt inculpat, a încercat să îl resusciteze pe Maradona, lucru pe care nu l-a menţionat în declaraţiile anterioare.
Şapte cadre medicale sunt în prezent judecate pentru neglijenţă care ar fi putut contribui la moartea lui Diego Maradona, în noiembrie 2020. Aceştia riscă între 8 şi 25 de ani de închisoare într-un proces care a început la 11 martie şi se preconizează că va dura până în iulie, cu două audieri pe săptămână şi aproape 120 de martori aşteptaţi să depună mărturie. Inculpaţii neagă orice responsabilitate pentru deces.
Inculpații riscă între opt şi 25 de ani de închisoare
Reamintim că, la deschiderea procesului, de la mijlocul lunii martie, procurorul a denunţat o „crimă”, o convalescenţă care a devenit un „teatru al ororilor”, reclamând echipă medicală în care „nimeni nu a făcut ceea ce trebuia să facă”. El a prezentat judecătorilor o fotografie a idolului, mort pe patul său, cu stomacul umflat. Poliţia a confirmat această viziune a lui Maradona „cu burta foarte umflată, gata să explodeze”: „Am fost surprins să-l văd pe Maradona aşa. Nu am crezut niciodată că mă voi confrunta cu această imagine (...) cu tot ceea ce reprezintă el”, a declarat Farias. Înainte de proces, parchetul descrisese „o spitalizare la domiciliu fără precedent, total deficitară şi imprudentă”. Inculpații riscă între opt şi 25 de ani de închisoare, într-un proces care ar urma să dureze până la jumătatea lunii iulie, în care sunt angrenați aproape 120 de martori, inclusiv experţi, rude, prieteni şi medici de-ai lui Maradona de-a lungul anilor.
Maradona a murit la vârsta de 60 de ani, în urma unei crize cardio-respiratorii, pe 25 noiembrie 2020, într-un pat medical dintr-o reşedinţă din Tigre, la nord de Buenos Aires. Fosta glorie din Argentina se afla acolo în convalescenţă, de două săptămâni, în urma unei intervenţii neurochirurgicale pentru un hematom la cap. Conform autopsiei făcute după deces, fostul star al lui Boca Juniors şi SSC Napoli, erou al Cupei Mondiale din 1986, a murit din cauza unui „edem pulmonar acut secundar şi a unei insuficienţe cardiace cronice exacerbate”, însă, potrivit raportului de expertiză, suferea de patologii multiple, precum probleme renale şi hepatice, insuficienţă cardiacă, deteriorare neurologică şi dependenţă de alcool şi medicamente psihotrope.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!