Încurajează-l să strângă bani la puşculiţă!
Puşculiţa este o „jucărie” extrem de importantă în viaţa unui copil. Îl ajută să aprecieze valoarea banului, îl motivează să economisească, să muncească pentru a aduna mai mulţi şi chiar îi rezolvă anumite probleme de comportament, cum ar fi crizele de nervi din magazine.
Banii nu trebuie să fie un subiect tabu în discuţiile cu cei mici. Învăţaţi-i ce rol au, cum se folosesc, de ce trebuie chibzuiţi şi, de ce nu, cum se „înmulţesc”. E bine să ştie ce sunt acelea “promoţii”, de ce faci anumite alegeri în magazine, spre exemplu de ce cumperi apă de la supermarket şi nu de la restaurant.
Carmen Iorgulescu, psiholog şi trainer de educaţie financiară şi antreprenoriat pentru copii, susţine că poţi să-i vorbeşti copilului despre bani încă de la 3-4 ani, din momentul în care începe să cunoască cifrele. Explică-i cum se folosesc, ce rol au, de ce avem nevoie de ei! „Noi, părinţii, suntem primi «specialişti» pentru copiii noştri în orice domeniu, inclusiv cel financiar. A oferi educaţie financiară copilului tău e la fel de important ca a avea grijă de sănătatea lui”, a declarat Carmen Iorgulescu, în cadrul unei conferinţe pentru părinţi care a avut loc ieri în Bucureşti.
Aşa eviţi crizele de nervi din magazine!
Primul lucru pe care poţi să-l faci în acest demers educaţional e să-i dai o puşculiţă şi să-l încurajezi să adune bani în ea. Astfel, devine mai responsabil, caută să adune, nu să risipească banii „pe prostii”. Primul efect îl poţi vedea în magazine, când crizele de nervi din faţa standului cu jucării sau cu dulciuri se pot rări considerabil. Copilul va prefera să-şi pună banii la puşculiţă decât să-i dea pe vreo jucărie.
- Pregăteşte-ţi copilul încă de acasă. Faceţi împreună lista de cumpărături şi conveniţi că nu vă veţi abate de la ea. În acelaşi timp, arată-i banii alocaţi şi spune-i că doar pe aceia îi aveţi.
- Nu plăti cu cardul, cel mic nu înţelege conceptul. Trebuie să vadă cum se împuţinează banii din portofel.
- Nu-l duce flămând într-un supermarket. Îşi va dori toate dulciurile şi alimentele nesănătoase.
- Implică-l la cumpărături, cere-i ajutorul: roagă-l să ia el produsul de pe rafturi, căutaţi împreună cele mai frumoase fructe etc. „Implicându-l, se bucură să fie util, de ajutor, se simte important şi uită de alte dorinţe. La sfârşit, laudă-l şi mulţumeşte-i!”, spune psihologul.
- Dacă totuşi face o criză de plâns, părintele trebuie să-l susţină emoţional. “Vorbeşte-i calm, arată-i că-i accepţi criza, că-l înţelegi. Mângâie-l dacă te lasă, nu-l certa, nu-l lua de acolo cu forţa. Spune-i că e ok să rămână în faţa standului, dacă vrea, însă tu trebuie să pleci şi poţi să te îndepărtezi uşor. Va veni după tine. Fii calm şi ferm. Dacă nu te simţi confortabil să-i spui «nu», copilul va simţi şi va profita”, susţine Carmen Iorgulescu.
- Mulţi părinţi cedează de ruşine, alţii de milă şi dragoste pentru copil. „Sfatul meu e să te adaptezi situaţiei. Dacă simţi că cel mic nu mai poate de poftă, îi poţi lua acea ciocolată, «de data asta», fără însă să devină un obicei. Dar trebuie să ştii că e un act de iubire să-i spui copilului «nu» din când în când”.
De unde adună banii în puşculiţă
Copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 7 ani e bine să aibă o puşculiţă transparentă, deoarece copiii învaţă vizual. E important ca banii anunaţi să fie sub formă de bancnote, deoarece par mai mulţi, iar când se înmulţesc, copilul are un sentiment de împlinire. Carmen Iorgulescu îi sfătuieşte pe părinţi să nu ofere banii cadou, cu excepţia zilelor de naştere, ci să-i încurajeze pe copii să-i câştige singuri, prin activităţi antreprenoriale: “Pot să facă felicitări sau mici obiecte pe care să le vândă, să-şi vândă jucăriile pe care nu le mai folosesc etc. Astfel le susţii pasiunile şi le dezvolţi spiritul antreprenorial, munca în echipă”.