Reţete de post de la Mănăstirea Prislop - 7 Preparate
Călugăriţele de la Mănăstirea Prislop au creat o pagină de Facebook pentru cei care vor să viziteze virtual lăcaşul sfânt. Tot online, ele le oferă credincioşilor reţete de post de la Mănăstirea Prislop. Am ales pentru voi câteva reţete gustoase pentru această perioadă din an. Spor la gătit!
Reţete de post de la Mănăstirea Prislop: Ciuperci la cuptor
Ingrediente
- 13 ciuperci mari
- câteva fire de pătrunjel
- câteva fire de mărar
- 1 căţel usturoi
- 1/4 linguriţă sare
- 1/2 linguriţă boia
- 1/2 linguriţă piper
- puţin ulei
În categoria reţete de post de la Mănăstirea Prislop intră şi tăieţei cu pesmet. Preparare: Se spală ciupercile şi apoi se usucă cu şerveţele de hârtie. Scoateţi codiţele. Aşezaţi zece ciuperci în tavă cu faţa în jos şi daţi la cuptor la 220 C pentru zece minute. Scurgeţi sucul lăsat de ciuperci din tavă şi întorceti ciupercile cu faţă în sus. Tocaţi mărunt codiţele plus restul de trei ciuperci şi le amestecaţi cu verdeţurile tocate, usturoiul strivit şi condimente. Umpleţi pălărioarele ciupercilor din tavă cu amestecul de mai sus. Stropiţi cu puţin ulei ciupercile. Daţi la cuptor la 220C pentru 15 - 20 minute. Le serviţi calde cu mujdei de usturoi şi pâine prăjită. Poftă bună!
Reţete de post de la Mănăstirea Prislop: Tăieţei cu pesmet
Ingrediente
- 300 g tăieţei laţi (fără ou în perioada postului)
- 100 g pesmet
- 80 g zahăr
- 1/4 linguriţă scorţişoară
- 2 linguri ulei (sau unt)
- Porţii: 3-4
Preparare: Se pun tăieţeii la fiert în apă cu puţină sare. Se fierb conform instrucţiunilor de pe pachet. Într-o tigaie largă se încinge o lingură ulei şi se adaugă pesmetul. Se prăjeşte la foc mediu (la început) şi amestecând tot timpul. După ce vedeţi că pesmetul începe să se rumenească uşor, daţi focul la mic şi continuaţi să prăjiţi până e rumen (nu vă opriţi din amestecat). Când pesmetul e rumen (durează cam 5 minute), adăugaţi zahărul şi scorţişoară şi amestecaţi. Mutaţi pesmetul într-o farfurie. Strecuraţi tăieţeii şi adăugaţi peste ei restul de ulei. Amestecaţi. Adăugaţi pesmetul cu zahăr şi amestecaţi. Serviţi cald. Poftă bună!
Reţete de post de la Mănăstirea Prislop: Ciorbă de fasole boabe
Ingrediente
- 500 g fasole boabe uscată
- 2 cepe
- 1 morcov
- 2 ardei
- 6 roşii mici (roşii cherry)
- 1 lingură pastă de tomate
- 1/2 ţelină mică
- 50 ml ulei
- pătrunjel proaspăt
- sare şi piper după gust
Aceste reţete de post de la Mănăstirea Prislop se prepară extrem de simplu. Preparare: Fasolea boabe (aleasă) se pune la înmuiat de seara, în apă. Se pune la fiert cu apă rece ( 3 litri), după 10 min de la fierbere se înlocuieşte cu altă apă. Procedura se repetă de două ori. Legumele se spală şi se curată apoi le tăiem cubuleţe, fără roşii. Separat într-o oală se adaugă uleiul la încins, se adaugă legumele şi se lasă câteva minute să se soteze. Se adaugă pasta de tomate, roşiile decojite şi supa de fasole, circa cinci polonice, apoi se lasă să fiarbă la foc mic circa 12 minute. După acest timp se adaugă peste legume fasolea fiartă. Se lasă să mai dea câteva clocote, se adaugă sare şi piper, după gust. Se ia de pe foc şi se adaugă pătrunjel tăiat mărunt. Se serveşte caldă. Poftă bună!
Ingrediente
- 7 ardei graşi
- 1 ardei
- 2 morcovi
- 2 cepe
- 150 g orez
- 3 roşii
- boia de ardei dulce
- piper, sare
- 50 ml ulei
- 1 lingură de făină
- 1 linguriţă de vegeta
- pătrunjel
Preparare: Ardeii se spală şi se curăţă de cotorul cu seminţe. Din cotor se îndepărtează seminţele şi se opreşte pentru capac. Separat pregătim legumele, ceapă şi ardeiul se toacă fâşiuţe, morcovul se rade. Într-o tigaie punem uleiul la încins, înăbuşim legumele, se adaugă orezul, adăugăm pulpă de la roşii şi se lasă pe foc până capătă o consistentă bună de umplut ardeii. La final, adăugăm sare, piper după gust. Se umplu ardeii şi îi aşezăm într-o cratiţă mai înaltă. Se adaugă apă caldă şi câteva rondele de roşii. Se adaugă după gust o linguriţă de vegeta şi se lasă ardeii la fiert la foc mic. Spre final dizolvăm o lingură de făină în apă şi adăugăm în sos. Sunt gata când zeamă a scăzut şi ardeii au fiert. Se adaugă verdeaţă tocată mărunt. Se servesc calzi împreună cu sos. Poftă bună!
Reţete de post de la Mănăstirea Prislop: Supă de cartofi cu pâine prăjită şi usturoi
Ingrediente
- 5 linguriţe ulei de măsline
- 2 cepe
- 3 căţei de usturoi
- 3 cartofi mari albi
- 2 ramuri de rozmarin
- 8 felii de pâine
- 1 l supă de legume
- sare
Şi supa de cartofi cu pâine prăjită şi usturoi face parte din categoria reţete de post de la Mănăstirea Prislop. Preparare: Spălăm, curăţăm şi tăiem în cuburi nu prea mici cartofii, apoi îi punem la fiert în apă cu puţină sare vreme de 10 minute. Curăţăm şi tăiem ceapă mărunt. O punem la călit în ulei încins. Când s-a înmuiat, adăugăm usturoiul zdrobit şi o ramură de rozmarin. Scurgem cartofii şi îi punem peste ceapă şi usturoi. Peste ele turanam supă de legume caldă. Dăm în clocot şi lăsăm să fiarbă 20 de minute la foc foarte mic. În acest timp, încingem cuptorul. Tăiem pâinea şi o ungem cu ulei de măsline, o frecăm cu usturoi şi rozmarin şi o punem la copt timp de 10 minute. După ce toate ingredientele sunt fierte, supă se transferă într-un blender şi se mixează până când obţinem o pastă omogenă. După ce s-a obţinut consistentă dorită, supă se pune în boluri şi se serveşte cu pâinea prăjită. Poftă bună!
Ingrediente
- 600 g mix de ciuperci (am folosit 200 g ciuperci champignon; 200 g hribi congelate; 200 h ghebe congelate)
- 1 căţel usturoi
- 1 fir mic rozmarin
- 1 fir mic cimbru
- 5 fire pătrunjel
- 1 lingură ulei
- sare, piper negru
- Sos gulaş
- 1 ardei roşu (gras sau kapia; aprox 150 gr)
- 1/2 ceapă mică (cca 15 gr)
- 1 căţel usturoi
- 1 linguriţă cu vârf boia de ardei dulce
- 1 linguriţă cu vârf pastă de roşii
- 1 linguriţă de oţet balsamic
- 1 priză zahăr
- 1 lingură ulei
- sare
Preparare: Dacă folosiţi ciuperci congelate începeţi cu ele: le puneţi într-o tigaie largă, la foc mediu şi le lăsaţi până sunt decongelate complet. Strecuraţi sucul lăsat de ciuperci, presând bine pe ciuperci; reţineţi separat ciupercile şi sucul lăsat. Măsuraţi sucul lăsat de ciuperci şi completaţi cu apă dacă e cazul astfel încât să aveţi 300 ml lichid. Restul ciupercilor se şterg cu un şerveţel, se curată de picioruşe şi se taie bucăţi potrivite. Sosul: într-o oală încingeţi uleiul şi adăugaţi ceapă tocată, usturoiul felii groase şi ardeiul curăţat tăiat bucăţi nu foarte mari. Se soteaza împreună 5 minute, până ceapă se înmoaie un pic. Se adaugă pastă de roşii şi oţetul balsamic şi se soteaza împreună încă 1 minut. Se trage oală de pe foc, se adaugă boiaua (dacă doriţi puneţi şi puţină boia iute şi afumată) şi zahărul şi se amestecă bine. Se stinge cu lichidul de pe ciuperci şi se condimentează cu puţină sare. Dacă nu aţi folosit ciuperci congelate folosiţi 300 ml apă. Se fierbe la foc mic, timp de 25 de minute. Se mixeza sosul în blender şi apoi se trece printr-o sită fină. Într-o cratiţă mai largă încingeţi uleiul şi adăugaţi ciupercile crude (în cazul meu cele champignon). Se soteaza la foc mare până încep să se rumeneasca. Se adaugă şi ciupercile care au fost congelate şi se soteaza împreună încă 2-3 minute. Se adaugă usturoiul tăiat felii, firele de verdeaţă, puţină sare şi piper negru şi se soteaza încă 1 minut. Se adaugă sosul gulaş şi se fierbe cu capac timp de 10 minute.Se scot verdeţurile din oală. Se drege gulaşul de sare. Se adaugă pătrunjel tocat. E bun cu mămăliguţă sau piure de cartofi. Poftă bună!
Ingrediente
- 500 g spanac proaspăt (sau frunze de sfeclă)
- 3 cartofi
- 3 căţei usturoi
- 50 ml ulei de măsline
- sare, piper
Un alt preparat care face parte din categoria reţete de post de la Mănăstirea Prislop este supa de cartofi cu pâine prăjită şi usturoi. Preparare: Într-o oală se pune multă apă la fiert cu sare. Se adaugă cartofii (curăţaţi şi tăiaţi cuburi) şi se fierb până sunt făcuţi total. Se adaugă spanacul (curăţat şi spălat) şi se lasă încă 2-3 minute la fiert. Dacă folosiţi frunze de sfeclă tăiaţi-le fâşii (fiindcă sunt prea mari) şi puneţi-le la fiert de la început (când adăugaţi cartofii) fiindcă frunzele de sfeclă au nevoie de 10-15 minute să fiarbă. În acest timp curăţaţi un căţel de usturoi şi pisaţi-l în mojar până devine pastă. Adăugaţi în fir subţire ulei de măsline (cam 20 ml) până obţineţi o “maioneză” de usturoi. Într-o tigaie largă turnaţi restul de ulei (uleiul trebuie să acopere fundul tigăii într-o pelicula subţire) şi adăugaţi restul de usturoi tăiat felii subţiri. Incalziti uleiul la foc foarte mic până începe să miroasă usturoiul. Scurgeţi spanacul şi cartofii de apă şi puneţi-i în tigaie. Condimentati cu sare şi piper după gust. Sotaţi legumele la foc mare pentru 5 minute, amestecând des. Cu dosul lingurii sfărâmaţi jumătate din cartofi. Cartofii sfaramti se vor amestecă cu uleiul de măsline şi vor da cremozitate mâncării. Gustaţi mâncarea şi adăugaţi mujdei de usturoi (cel preparat la pasul 3) după gust. Eu am pus câte o linguriţă pe rând până mi-a plăcut gustul (am pus 2 linguriţe). Amestecaţi şi mai lăsaţi pe foc 2-3 minute. Poftă bună!