Cat de periculosi sunt nodulii la san?

Ultima actualizare:
dr. Teodor Buliga, Medic Primar Chirurgie Generala, Chirurgie Oncologica Spitalul Clinic Sanador
dr. Teodor Buliga, Medic Primar Chirurgie Generala, Chirurgie Oncologica Spitalul Clinic Sanador

Generalitati

Nodulii mamari sunt zone de consistenta crescuta situate la nivelul glandei mamare. Nu orice nodul aparut in regiunea sanului este un nodul mamar propriu-zis, intrucat aici se gasesc si alte tesuturi – piele, grasime, vase de sange etc. De aceea, nodulii mamari trebuie diferentiati de alte leziuni situate in afara glandei mamare - chisturi sebacee, lipoame subcutanate samd. Desi prezenta unei anomalii la nivelul sanului duce imediat cu gandul la cancer, in realitate nu orice nodul la san este un cancer mamar. Din contra, in marea lor majoritate aceste leziuni sunt de fapt benigne: doar unul din zece noduli se dovedeste in final a fi cancer. Cu toate ca apar preponderent la femei, si in special la femei tinere, nodulii mamari pot fi semnalati si la barbati. Trebuie spus ca un nodul mamar la un barbat are mai mari sanse sa fie cancer de san decat un nodul mamar la o femeie.


    dr. Teodor Buliga, Medic Primar Chirurgie Generala, Chirurgie Oncologica Spitalul Clinic Sanador
dr. Teodor Buliga, Medic Primar Chirurgie Generala, Chirurgie Oncologica Spitalul Clinic Sanador

Cum aflu daca am un nodul la san si ce investigatii trebuie sa fac?

Nodulii mamari sunt descoperiti de regula prin autopalpare, o tehnica foarte simpla si la indemana tuturor. Odata ce remarca o zona de consistenta anormala, mai mult sau mai putin bine conturata, mai mult sau mai putin dureroasa, pacienta trebuie sa se prezinte la medic pentru un consult de specialitate. In urma examenului clinic direct, medicul va stabili eventualele investigatii necesare. De regula, cand nu sunt secundari unei infectii, nodulii mamari nu modifica semnificativ analizele de sange uzuale. Ecografia mamara bilaterala este cea mai utila metoda pentru a confirma prezenta acestor noduli. Este complet nedureroasa si poate fi repetata ori de cate ori e nevoie, fiind lipsita de efecte secundare. Poate da informatii despre structura nodulului, despre dimensiunile si localizarea sa. In functie de rezultatul ecografiei, medicul poate solicita si alte investigatii – mamografie (recomandata in special femeilor peste 40-45 de ani), RMN, CT samd.

Daca mi-a aparut un nodul la san, am cancer mamar?

NU! Asa cum am vazut, majoritatea nodulilor mamari reprezinta de fapt afectiuni benigne. Diagnosticul de cancer mamar se pune exclusiv prin examen histopatologic, adica dupa analizarea la microscop a tumorii sau a unui fragment din ea. Exista cateva criterii clinice care pot sugera natura benigna sau maligna a tumorii. Nodulii maligni sunt in general ficsi si au efect retractil asupra tesuturilor vecine, nodulii benigni sunt mobili, bine delimitati. Este putin probabil ca un nodul mamar care nu creste in dimensiuni pe perioade lungi de timp sa fie cancer mamar; totusi, la varste inaintate cancerul mamar evolueaza lent, cresterea tumorii fiind greu sesizabila de o pacienta deja “obisnuita” cu nodulul respectiv. Nodulii bilaterali sunt de cele mai multe ori benigni, desi cancerul ambilor sani nu este chiar o raritate. Durerile sunt de regula asociate cu leziuni benigne; un cancer care invadeaza precoce o structura bine inervata (piele de exemplu) poate da insa dureri la fel de mari. Un nodul care in timp isi micsoreaza vizibil dimensiunile este probabil benign. Continutul lichidian al unui nodul sugereaza natura benigna a leziunii (chist mamar), cu toate ca exista cazuri in care cancerul mamar apare pe leziuni chistice preexistente. Aceste criterii NU au valoare absoluta si pot fi “contrazise” oricand de rezultatul histopatologic, fiind asadar pur orientative!

Cum se pune diagnosticul de cancer mamar?

Nu se poate vorbi despre cancer de san in absenta unei biopsii. Biopsia mamara se poate face prin mai multe metode: se punctioneaza tumora cu un ac special (punctie-biopsie mamara), se “ciupesc” din tumora cu un bisturiu cateva fragmente (cand nodulul este superficial si invadeaza pielea), se extirpa tumora in totalitate dar fara tesutul mamar adiacent (lumpectomie sau tumorectomie), se excizeaza nodulul vizat impreuna cu o portiune mai mare din glanda mamara (sectorectomie mamara).

Cat de greu e sa fac o biopsie mamara?

Punctia-biopsie mamara (PBM) ramane modalitatea cea mai simpla si mai des folosita de a preleva probe pentru examen histopatologic dintr-un nodul mamar. Din pacate, principalul motiv pentru care pacientele amana prezentarea la medic este teama fata de neplacerile unei eventuale biopsii. De aceea, este util de stiut ca PBM se efectueaza fara internare, sub anestezie locala, si este practic lipsita de contraindicatii majore. Concret, dupa o injectie fina prin care se administreaza local un anestezic, chirurgul incizeaza tegumentul pe 2-3 mm. Prin mica taietura introduce un ac special, cuplat la un dispozitiv cu arc numit pistol de punctie. Acesta permite prelevarea ultrarapida a fragmentelor de tesut dorite, practic fara durere.  De aceea, PBM este foarte bine tolerata de catre paciente. Intrucat incizia tegumentara este mica, de cele mai multe ori ea nu trebuie suturata, un simplu pansament mentinut 24 de ore fiind suficient pentru vindecare. Atunci cand nodulul vizat este prea mic sau sanul prea voluminos, punctia poate fi dirijata cu ajutorul ecografului; vorbim in acest caz despre o punctie mamara ecoghidata.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
masina de spalat shutterstock 1806195001 jpg
meghan retete jpg
spiridon jpg
1 gogosi simple de post jpg jpeg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
child 7537716 1280 jpg
COD ROSU jpg
targul craciun craiova jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net