Cele mai bune citrice care ţin răceala la distanţă
În general toate citricele fac minuni pentru sănătate. Sunt cea mai gustoasă sursă de vitamina C şi sunt bogate în apă. Vitamina C creşte eficienţa sistemului imunitar şi scurtează durata răcelilor.
''Lămâi tăiate pe care se toarnă apă fiartă, deci se pot consuma aşa sau sucul de lămâie diluat, cam 50 de ml/zi într-un litru de apă este foarte sănătos'', a mărturisit Larisa Ionescu Călineşti, medic primar, pentru emsiunea Focus Magazin.
Consumate crude sau sub formă de suc, citricele hidratează organismul şi-i furnizează în acelaşi timp mineralele, vitaminele şi enzimele de care are nevoie. Dincolo de aroma şi de pulpa zemoasă, citricele sunt capabile să vă protejeze şi de anumite afecţiuni.
''Grefruit-ul, un alt fruct din familia citricelor. Este foarte util atât sub formă de suc, cât mai ales proaspăt. Consumat o jumătate de grefruit înainte de mese s-a dovedit prin studii clinice o scădere a glicemiei la două ore postprandial prin o îmbunătăţire a insulino-rezistenţei în sindromul metabolic'', a mai adăugat specialistul.
Protejează inima datorită flavonoizilor care determină creşterea nivelului colesterolului bun şi scăderea celui rău, dar şi a trigliceridelor: ''Portocalele, mandarinele sunt utile prin aportul de antioxidanţi, vitamina C, ceva mai redusă decât în cazul lămâilor care sunt indicate şi în cure de dezintoxicare, în hepatite cronice, în diverse afecţiuni ale pielii''.