Cele mai tari 5 filme care descriu viaţa Mântuitorului Iisus Hristos - VIDEO
Sărbătoarea Paştelui este marcată de filme despre învierea lui Iisus Hristos. De-a lungul timpului, au fost realizate numeroase producţii cinematografice care au avut ca subiect viaţa Mântuitorului. Printre actorii care au avut şansa de interpreta mult-râvnitul rol se numără: Robert Powel, Willem Dafoe, James Caviezel.
Iată mai jos câteva dintre peliculele de inspiraţie biblică ce merită vizionate în această perioadă!
1 . Jesus of Nazareth (1977) / Iisus din Nazareth
Dramă biblică şi amplă evocare a vieţii şi suferinţelor lui Iisus Hristos, de la naştere până la răstignire, impecabil realizată cinematografic şi dinamizată de muzica lui Maurice Jarre. Iisus din Nazareth este cel mai celebru film biblic şi cea mai lungă poveste cristică spusă vreodată. Regia este semnată de Franco Zeffirelli.
2 . The Passion of the Christ (2004) / Patimile lui Hristos
Lungmetraj despre ultimele 12 de ore din viaţa lui Iisus din Nazaret, Patimile lui Hristos respectă întocmai adevărul biblic. Scenariul a fost adaptat de regizorul/producătorul Mel Gibson, în colaborare cu Benedict Fitzgerald după cele patru Evanghelii după Matei, Marcu, Luca şi Ioan. Pelicula cu James Caviezel şi Maia Morgenstern a fost interzisă copiilor sub 14 ani din cauza violenţei excesive.
3. Evanghelia după Matei (1964)
"Evanghelia după Matei/Il Vangelo secondo Matteo" este unul dintre cele mai apreciate filme realizate despre Iisus Hristos. Regizat în 1965 de italianul Pier Paolo Pasolini - în mod paradoxal, regizorul s-a declarat ateu -, filmul este considerat şi astăzi o capodoperă cinematografică. Pasolini pune accentul pe misiunea lui Iisus de a lupta cu răul, înfăţişând figura Mântuitorului tulburător de tragic.
4. "Ben-Hur: O poveste despre Hristos" (1959)
Filmul lui William Wyler prezintă o istorie colaterală, o reprezentare "deviată" despre viaţă lui Hristos. Produs în 1959, "Ben-Hur: A Tale of the Christ", filmul se consuma între Iudeea şi Roma, iar momentele interferă cu destinele protagoniştilor, conducându-le spre un "happy-end". Este interesat de remarcat că faţa lui Iisus nu este înfăţişată, ci se vede doar reflexia ei în veneraţia celor din jur, un truc prin care regizorul caută să evite riscul de a-i atribui Mântuitorului o înfăţişare mai puţin autentică.
Superproducţia, extrem de scumpă pentru acele vremuri,15 milioane de dolari, a luat unsprezece premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film şi cel mai bun actor - Charlton Heston în rolul lui Ben Hur.
5. The Last Temptation of Christ (1988) / Ultima ispită a lui Iisus
Ultima ispită a lui Iisus, în regia consacratului regizor dramatic Martin Scorsese, nominalizat la Premiile Academiei pentru "Cele mai bune realizări regizorale", i-a adus Barbarei Hershey o nominalizare la Globul de Aur pentru Cea mai bună actriţă în rol principal, iar lui Peter Gabriel, nominalizarea pentru cea mai bună coloană sonoră în cadrul aceluiași festival.
Inspirat de romanul lui Nikos Kazantzakis, avându-l în roul principal pe Willem Dafoe, Ultima ispită a lui Iisus este o experienţă vizuală inegalabilă. O viziune nouă asupra Noului Testament, filmul lui Scorsese este de fapt povestea ultimei perioade din viata lui Iisus, din perspectiva personajului uman, nu a celui biblic. Deși cronologic sunt respectate toate etapele biblice ale povestirii, filmul adaugă o altă latură poveștii, un exercițiu filosofic în care se pune întrebarea...cum ar fi evoluat lucrurile dacă Iisus ar fi cedat ispitei? Filmul a stârnit vii controverse, fiind blamat chiar de Biserica Catolică.