Gabriel Cotabiţă îşi pune viaţa în pericol de Sărbători
Gabriel Cotabiţă nu poate sta locului nici în seara de Revelion. Cântăreţul va susţine un concert în aer liber la Sibiu, însă îşi pune viaţa în pericol. Doctorul Tudor Ciuhodaru îl avertizează că este predispus la un alt stop cardiac, pentru că frigul şi stresul sunt duşmanii sănătăţii lui.
A trecut printr-un stop cardiorespirator şi a stat în comă, însă Gabriel Cotabiţă.. tot nu îşi protejează sănătatea. În noaptea dintre ani, cântăreţul va susţine un concert în aer liber, în Piaţa Mare din Sibiu. Specialiştii îl avertizează că frigul şi stresul sunt factorii principali care îi pun viaţa în pericol.
''Eu cred că susţinerea unui astfel de concert nu e chiar lipsită de probleme de ordin fizic, pt că se adună mai mulţi factori de risc, cum ar fi frigul, oboseala, problemele cardiace prealabile, stresul iminent unor astfel de evenimente, ce pot influenţa negativ starea de sănătate. Faptul că în noaptea dintre ani va fi destul de frig, toată lumea ştie că temperaturile scăzute duc la vasoconstrictie şi se apreciază că riscul de infarct creşte cu 2% la reducerea cu un grad a temperaturii exterioare. Va fi probabil şi umezeală, va bate şi vântul, aşa că temperatura percepută de organism va fi mult mai redusă decât cea indicată de termometru, iar pentru un organism fragil, incomplet refăcut, efectele pot fi dramatice'', a mărturisit Tudor Ciuhodaru pentru emisiunea ''Focus Magazin'', de la Prima Tv.
Doctorul Tudor Ciuhodaru ne-a mai explicat că artistul poate preveni astfel de complicaţii ale stării de sănătate. Însă, Gabriel Cotabiţă trebuie mai întâi să conştientizeze pericolul la care se expune.
''În primul rând vreau să vă spun că efortul fizic nu este contraindicat la această categorie de pacient, se poate face un efort fizic dozat, corespunzător stării pacientului şi de indicaţiile paraclinice. Sunt convins că va urma o evaluare a efortului permis acestui pacient, măsurile de limitare a riscului, în funcţie de protecţia termică, care e similară oricărui pacient cu afecţiuni cardiovasculare, prin asigurarea de îmbrăcăminte groasă, să asigure protecţia feţei, mâinilor, pentru a evita pierderi de căldură, încălţăminte lejeră care să nu împiedice circulaţia la nivelul membrelor, consumul de lichide calde şi evident evitarea expunerii prelungite la frig, umezeală, vânt, eventual alternarea cu repaosul în spaţii încălzite, la care evident, se adaugă respectarea strictă a medicaţiei'', a mai precizat medicul.
Cu atât mai mult, medicul spune că Gabriel Cotabiţă este predispus mai mult ca niciodată la un alt stop cardiac.
''Vă reamintesc că orice pacient care a avut un stop cardiorespirator prezintă în continuare un risc crescut de moarte subită. În toată patologia, în toate evaluările, orice pacient care a fost resuscitat în antecedente, cu probleme coronariene, cu stent, are în continuare suspiciunea că poate să dezvolte oricând un prognostic nefavorabil'', a încheiat medicul.