25 de ani de la moartea lui Kurt Cobain. 5 lucruri inedite pe care nu le ştiai despre artist

Ultima actualizare:
Kurt Cobain a provenit dintr-o familie disfuncţională
Kurt Cobain a provenit dintr-o familie disfuncţională

Au trecut 25 de ani de când Kurt Cobain, una dintre cele mai emblematice figuri ale muzicii grunge şi-a făcut ieşirea din scenă într-un mod tragic, luându-şi viaţa la doar 27 de ani şi devenind memebru al Clubului 27, alături de alţi artişti iubiţi, dar neînţeleşi precum Amy Winehouse, Jimi Hendirx, Jim Morrison sau Janis Joplin. În ciuda faptului că au trecut 25 de ani de la moartea acestuia, speculaţiile privind moartea sa continuă să circule în rândul celor care sunt admiratori ai muzicii compuse de tânărul introvertit, dar compleşit de faimă care a fost Kurt Cobain. Iată o incursiune în lumea lui Kurt şi momentele cheie care l-au determinat să încheie prea devreme o viaţă închinată muzicii, dar subjugată drogurilor.

Concerte la care participă zeci de mii de oameni. O încăpere slab luminată în care vei veniâi să ăi vadă pe oamenii care vor deveni o legendă uită că până şi cei de pe scenă sunt la rândul lor fiinâe care se luptă cu temeri. Faimă copleşitoare. Măşti cate trebuie purtate pentru a păstra imaginea publică creată. Droguri şi alcool pentru a accepta aşteptările din ce în ce mai mari care apasă pe umerii unui individ devenit peste noapte chipul unui gen muzical. Legături toxice şi relaţii codependente. Acestea sunt ingredientele din spatele unei figuri care a marcat industria muzicală,Kurt Cobain.

Ce este muzica grunge?

Grunge este un subgen al rock-ului alternativ care s-a format pe la mijlocul anilor '80 în Seattle, Washington. Inspirat din hardcore punk, heavy metal şi indie rock, grunge-ul este caracterizat prin chitările electrice distorsionate, contrastând cu intensitatea sonoră a piesei, "growling" şi cu versurile apatice ori fără sens.

Inesteticul grunge-ului este datorat înfăţişării neîngrijite a cântăreţilor. Grunge-ul se formează odată cu casa de discuri independentă Sub Pop, pe la sfârşitul anilor '80. Acesta devine un succes comercial în prima jumătate a anilor '90, odată cu lansarea albumelor formaţiilor Nirvana (Nevermind) şi Pearl Jam (Ten). 

Kurt Cobain, la concertul susţinut pentru MTV, în anul 1992
Kurt Cobain, la concertul susţinut pentru MTV, în anul 1992

Grunge-ul a început ca un gen muzical anti-sistem, dar a devenit, odată cu ascensiunea formaţiilor Nirvana, Pearl Jam şi mai tarziu, Alice in Chains un curent care a influenţat generaţii întregi, cucerind zeci de mii de oameni şi umplând săli imense de concert. Curentul muzical a dus şi la naşterea unui anumit fel de a se îmbrăca a celor care se declarau fani ai genului. Cămăşile în carouri, îmbrăcămintea stratificată în negri, kaki sau gri, bocancii în stil militar, toate aceste cuvinte sunt legate de ceea ce grunge-ul încearcă să reprezinte.

Copilăria lui Kurt Cobain

Kurt Cobain a provenit dintr-o familie disfuncţională şi adesea şi-a revărsat sentimentele negative pe care le trăia în desene controversate. „El mâzgălea constant", a spus pentru Cross, colegul de clasă a lui Cobain, Nikki Clark. El prefera imaginile interzise, de la violență și monștri, la Satana. Arta vizuală a lui Cobain a ajutat ascensiunea trupei Nirvana, de la primele stickere ale formației, la tabloul de pe coperta albumului Incesticide.

Kurt Cobain, Courtney Love, alături de fiica lor, Frances
Kurt Cobain, Courtney Love, alături de fiica lor, Frances

Povestea de dragoste dintre Kurt şi Courtney Love

Kurt Cobain şi Courtney Love s-au cunoscut la începutul anilor 1990, iar relaţia lor a fost una turbulentă, marcată de consumul excesiv de droguri şi de alcool. Cei doi muzicieni s-au căsătorit pe 24 februarie 1992, iar fiica lor, Frances Bean Cobain, s-a născut pe 18 august 1992. Courtney şi Kobain au dus o viaţă marcată de excese, iar artistul s-a lăsat atras în mrejele femeii care trăia doar pentru a sfida şi şoca opinia publică. Dependenţa de heroină pe care Kurt deja o avea a devenit şi mai gravă atunci când în viaţa sa a intrat ca o tornadă Courtney Love. 

O parte dintre lucrurile găsite de poliţişti lângă trupul neînsufleţit al artistului
O parte dintre lucrurile găsite de poliţişti lângă trupul neînsufleţit al artistului

Petreceau zile în şir în casă, ascultând muzică, fumând continuu şi aflându-se într-o stare letargică provocată de consumul de heroină, asemena unei versiuni puţin mai moderne a cuplului punk format din Nancy Spungen şi basistul Sex Pistols, Sid Vicious. De altfel, în mediul online există clipuri video în care se poate observa cu uşurinţă stilul de viaţă haotic pe care aceştia îl duceau. Courtney a fost privită cu scepticism de fanii Nirvana, unii considerând-o direct responsabilă pentru moartea lui Cobain.

Sinucidere Kurt Cobain

Kurt Cobain s-a sinucis în anul 1994, împuşcându-se cu o armă de vânătoare. În celebrul bilet de adio, adresat prietenului său imaginar din copilărie, Kobain a lăsat să se înţeleagă că se săturase de tot şi de toate. 

“Către Boddah:

Vorbind pe limba unui tăntălău cu experienţă, care preferă să fie un plîngăcios lipsit de virilitate, infantil, acest bilet ar trebui să fie destul de uşor de înţeles.

De-a lungul anilor, toate avertizările din cele 101 lecţii de punk-rock primite încă de cînd m-am familiarizat pentru prima dată cu etica independenţei şi a acceptării comunităţii voastre s-au dovedit foarte îndreptăţite. De foarte mulţi ani nu mai am nici o emoţie cînd ascult sau creez muzică ori cînd citesc sau scriu. Şi mă simt vinovat mai mult decît vă puteţi imagina.

De exemplu, atunci cînd sînt în culise şi se sting reflectoarele, iar mulţimea înnebunită începe să vuiască, nu mă mai atinge, aşa cum i se întîmpla lui Freddie Mercury. Părea că-i place, că savurează dragostea publicului. Ăsta e un lucru pe care îl admir şi invidiez profund. Nu pot să vă păcălesc pe nici unul dintre voi. Nu e corect nici faţă de voi, nici faţă de mine. Cea mai gravă faptă pe care mi-o pot imagina ar fi să îi storc de bani pe oameni minţind, simulînd că mă simt sută la sută bine.

Biletul de adio scris de către Kurt Cobain a fost adresat prietenului său imaginar din copilărie
Biletul de adio scris de către Kurt Cobain a fost adresat prietenului său imaginar din copilărie

Cîteodată simt că am nevoie de un aparat care să ponteze cînd urc pe scenă. Am făcut tot ce puteam ca să preţuiesc asta (şi o preţuiesc, Doamne, crede-mă că o preţuiesc, dar nu e destul). Preţuiesc fapul că noi am mişcat şi am făcut să se simtă bine atîţia oameni. Poate sînt un narcisist care apreciază lucrurile abia după ce au dispărut. Sînt prea sensibil. Trebuie să fiu uşor ameţit ca să recapăt pasiunile pe care le aveam cînd eram mic.

În ultimele trei turnee am apreciat mult mai mult oamenii pe care i-am cunoscut şi fanii muzicii noastre, dar tot nu pot să-mi depăşesc frustrarea, vina şi mila pe care o am pentru toţi. Există ceva bun în fiecare dintre noi şi cred că pur şi simplu iubesc prea mult oamenii, aşa de mult, că mă face să mă simt, în morţii mei, prea trist. Micul Isus, Peştele, tristul sensibil nerecunoscător. De ce nu te bucuri pur şi simplu? Nu ştiu!

Am o soţie de vis, care dă pe afară de ambiţie şi înţelegere, şi un copil care sărută orice om pe care îl vede, pentru că toată lumea e bună şi nu-i face nici un rău; asta îmi aminteşte prea mult de mine, plin de dragoste şi bucurie. Asta mă îngrozeşte aşa de rău, că abia mai pot să rezist. Nu pot să suport gîndul că Frances ar putea să devină un death-rocker nenorocit, autodistructiv ca mine.


    Biletul de adio scris de către Kurt Cobain a fost adresat prietenului său imaginar din copilărie Foto: Twitter
Biletul de adio scris de către Kurt Cobain a fost adresat prietenului său imaginar din copilărie Foto: Twitter

În cazul meu, lucrurile au mers ca la carte şi sînt recunoscător pentru asta. Dar de la şapte ani am început să urăsc oamenii. Doar pentru că cei înţelegători par să se descurce mult mai uşor. Doar pentru că iubesc oamenii şi îmi pare rău pentru ei prea mult.

Din adîncul sufletului meu care arde, întors pe dos, vă mulţumesc tuturor pentru scrisorile şi grija din anii trecuţi. Sînt un copil prea capricios şi instabil! Nu mai sunt înflăcărat şi, ţineţi minte, e mai bine să arzi decât să te veștejești.

Pace, dragoste, înţelegere,Kurt Cobain"

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
FotoJet (16) jpg
image png
lavinia si banica jpg
Artista s-a aflat în pragul anorexiei
vedete la un pas de moarte jpg
monica tatoiu
Alexandru Ciucu jpg
tania popa colaj facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net