40 de ani de la moartea lui Elvis Presley. Impresionanta poveste de viață a „Regelui”

Ultima actualizare:

    Au trecut 40 de ani de la moartea "Regelui"Foto: Getty
Au trecut 40 de ani de la moartea "Regelui"Foto: Getty

Pe 16 august 2017, s-au împlinit 40 de ani de la moartea lui Elvis Presley, unul dintre cei mai mari cântăreți din istorie, care a revoluționat muzica și a devenit un simbol. S-a născut într-o lume modestă, dar a ajuns cel mai faimos artist. A dus o viață de lux, dar a avut o moarte deloc demnă de un „Rege”, cum a fost supranumit.

Chiar și după patru decenii de la dispariția sa, în lume există în prezent sute de mii de fani ai regretatului cântăreț. Daily Star susține că peste 600.000 de persoane merg anual în pelerinaj la mormântul lui Elvis pentru a depune un omagiu și a-l comemora. De asemenea, se estimează că ar exista în jur de 85.000 de artiști care încearcă să-i copieze stilul.

A fost un copil mediocru


    Elvis a fost un copil mediocru, nimeni nu bănuia că va deveni un simbol culturalFoto: Getty
Elvis a fost un copil mediocru, nimeni nu bănuia că va deveni un simbol culturalFoto: Getty

Elvis Presley s-a născut pe 8 ianuarie 1935, într-o casă modestă, cu două camere, în Tupelo, Mississippi (Statele Unite), iar primii ani din viața sa au oferit puține indicii că urma să devină o personalitate emblematică de talie mondială. Se spune că la școală a fost un copil mediocru, chiar la muzică luând note mici. A primit prima chitară când a împlinit 11 ani. Fusese cel mai prețios cadou și a învățat să cânte la ea după ureche.

La 18 ani, a câștigat simpatia celei mai celebre case de discuri


    La 18 ani, a impresionat cu stilul său revoluționarFoto: Getty
La 18 ani, a impresionat cu stilul său revoluționarFoto: Getty

Atunci când familia sa s-a mutat în Memphis (SUA), a început să acorde mai multă atenție stilului său estetic (alte haine, altă frizură), iar la vârsta de 18 ani, a intrat în celebra casă de înregistrări Sun Records și le-a spus celor de acolo că vrea să înregistreze o melodie. Interpretarea sa l-a impresionat pe cel care conducea instituția și i-a promis un viitor strălucit. I-a fost lansat prima melodie în 1954. Avea un stil vocal unic, ritmurile muzicii sale erau noi și a atras rapid numeroși fani, dar el nu se va remarca doar în muzică.

„Elvis The Pelvis”, un sex symbol


    Elvis, alături de proaspăta lui soție, Priscilla BeaulieuFoto: Getty
Elvis, alături de proaspăta lui soție, Priscilla BeaulieuFoto: Getty

Pe măsură ce s-a maturizat, Elvis devenise un sex symbol masculin, iar mișcările sale scenice erau un fenomen nemaiîntâlnit la acea vreme, care făceau furori printre mii de femei. Felul în care își rotea șoldurile pe muzica sa rock and roll, i-a atras pseudonimul „Elvis The Pelvis”.

În anul 1956, tot mai celebrul Elvis a încheiat un contract de înregistrări avantajos cu ajutorul managerului său, Colonelul Tom Parker și a avut primul hit numărul 1: „Heartbreak Hotel”, urmând apoi să încerce și în actorie, jucând în filmul „Love Me Tender”. Când a urmat serviciul militar în Germania, a întâlnit-o pentru prima dată pe Priscilla Beaulieu, care avea doar 14 ani la acea vreme. În 1966, ea avea să-i devină soție și cu ea a avut primul și singurul copil, pe Lisa-Marie, care în prezent are 49 de ani.

„Înainte de Elvis, nu a fost nimic”.


    Elvis Presley, invitat în 1970 la Casa Albă, de președintele Richard NixonFoto: Getty
Elvis Presley, invitat în 1970 la Casa Albă, de președintele Richard NixonFoto: Getty

Elvis Presley s-a remarcat de-a lungul carierei printr-o serie de melodii celebre, ascultate în întreaga lume: „All Shock Up”, „Are You Lonesome Tonight”, „Return To Sender”. „Când l-am auzit pentru prima dată a fost ca și când aș fi ieșit dintr-o închisoare”, spunea Bob Dylan despre legenda rock and roll. La rândul lui, John Lennon a afirmat că „înainte de Elvis, nu a fost nimic”.

Faima și averea lui creșteau considerabil și se lăsa tot mai mult sedus de bogățiile pe care le acumula. Se spune că avea chiar și o cascadă artificială în propria locuință. Pe lista marilor achiziții se numărau și trei Cadillac-uri și un avion privat (azi sunt banalități printre marii bogătași, dar la acea vreme era ceva impresionant). Pe la sfârșitul anilor 1960, cariera lui Elvis Presley intrase în declin. Mariajul cu Priscilla începea și el să se destrame, iar în 1973 au divorțat. Prin 1968, Elvis a încercat să-și recapete prestigiul și a continuat să organizeze turnee.

Ajunsese să cântărească aproape 160 kg


    Elvis a rămas în istorie un simbol cultural, iar memoria lui dăinuie prin cei care încă îi ascultă melodiile sau îi imită stilulFoto: Getty
Elvis a rămas în istorie un simbol cultural, iar memoria lui dăinuie prin cei care încă îi ascultă melodiile sau îi imită stilulFoto: Getty

În viața personală, „Regele” nu a fost deloc codaș. Femeile răspândiseră vestea că săruta fantastic și se pare că a avut relații cu mai multe celebrități precum Cybill Shepherd și Linda Thompson. Elvis începea să intre însă într-o profundă stare de degradare. I se prescriseseră anumite medicamente de care devenise dependent și făcea excese alimentare, fiind înnebunit după untul de arahide, banane și sandvișurile cu șuncă. Ajunsese să cântărească aproape 160 de kilograme.

O moarte deloc demnă de un „Rege”


    A avut parte de o moarte deloc demnă de un regeFoto: Getty
A avut parte de o moarte deloc demnă de un regeFoto: Getty

Ultima iubită a cântărețului, fosta regină a frumuseții Ginger Alden, a fost cea care i-a găsit trupul neînsuflețit în baie, pe podea, în reședința din Graceland. A avut parte de un sfârșit deloc onorabil pentru statutul său impresionant. A murit pe 16 august 1977, la vârsta de 42 de ani, dar rapida și neașteptata sa dispariție i-a șocat pe fani. Multora nu le-a venit să creadă și apăruseră zvonuri cum că de fapt nu ar fi murit, ci doar și-a înscenat decesul pentru a se retrage din ochii publicului. În perioada care a urmat, până în anii 1990, diverse persoane au pretins că au surprins fie fantoma „Regelui” în locurile pe care acesta le frecventa, fie chiar pe el în persoană, dar deghizat. Oricare ar fi suspiciunile sau teoriile conspirației care planează în jurul morții lui Elvis, cariera sa și-a pus amprenta asupra evoluției muzicii și a devenit un simbol cultural, iar memoria lui dăinuie prin cei care încă îi ascultă melodiile sau îi imită stilul.

image
image
image
image
image
image
carmen bruma fb jpg
image png
sean diddy profimedia jpg
image png
image png
banner dan negru 2 png
Georgiana Lobonț are o finuță de un an de zile, pe nume Ștefania, care este o frumusețe de fetiță
banner oana mizil png
image
actualitate.net
image
actualitate.net