5 motive să vezi «Parasite», filmul care a scris istorie la Oscar. Unde rulează în ţară

Ultima actualizare:

    Posterul oficial al filmului "Parasite"
Posterul oficial al filmului "Parasite"

"Parasite" a scris istorie în seara de duminică spre luni (9 spre 10 februarie), la Los Angeles, la gala premiilor Oscar 2020: a devenit prima peliculă într-o altă limbă decât engleza care să câştige trofeul pentru Cel mai bun film. Românii îl pot vedea, din nou, la câteva cinematografe din Bucureşti şi Cluj-Napoca. Iată de ce trebuie să vezi un filmul care este pe buzele tuturor.

"Parasite" a fost marele câştigător al galei Oscar 2020. Cu şase nominalizări, a plecat acasă cu patru trofee, cel mai mare număr de premii luat de un film în acest an.

Unde poţi vedea "Parasite" în România

Lansat la Festivalul de Film de la Cannes, în mai, unde a luat Palm d'Or, a ajuns mai întâi în cinematografele din România în noiembrie, dar după victoria de la Oscar, cinematografele din malluri, Elvira Popescu, Europa Union şi Hornia Bernea din Bucureşti, dar şi Cinematograful Florin Piersic şi Cinema ARTA din Cluj-Napoca vor rula filmul din nou. Aşa că, dacă vrei să îl vezi pe marele ecran, ai şansa să o faci. Iar dacă nu ştii încă de ce ar trebui, îţi dăm cinci motive pentru care "Parasite" e un film pe care nu trebuie să îl ratezi. 

5 motive pentru care nu trebuie să ratezi "Parasite"

1. A primit şi un Oscar şi un Palm d'Or

Distribuţia Parasite, la premiile SAG 2020
Distribuţia Parasite, la premiile SAG 2020

Rar se întâmpla ca premiile Academiei de Film şi juriul de la Cannes să fie de acord asupra unui film. "Parasite" e aceea rară situaţie. În mai, a fost aplaudat timp de opt minute după ce a avut proiecţia la Cannes, iar publicul de acolo s-a oprit doar după ce regizorul Bong Joon-Ho a spus, cu un ton umil, că e târziu şi probabil tuturor celor aflaţi în sală le e foame, aşa că mai bine ar pleca. La fel de modest, coreeanul a spus că nu crede că filmul lui va avea prea mare succes, dar speră că măcar va fi pe placul celor care îl văd. A fost votat în unanimitate de juriul prezidat de Alejandro Innaritu ca cel mai bun film de la festival şi a devenit prima peliculă coreeană care să plece acasă cu un Palm d'Or. 

Filmul lui Bong Joon-Ho a repetat performanţa duminică noaptea, când regizorul a fost premiat pentru munca lui, iar pelicula a luat marele premiu. "După ce am câştigat premiul pentru Cel mai bun film internaţional, m-am relaxat, crezând că nu am cum să mai câştig ceva", a spus Bong Joon-Ho, când a accept premiul pentru Cel mai bun regizor. 

2. Este o poveste pe care nu ai cum să o uiţi prea curând

Bong Joon-Ho, cu toate premiile Oscar câştigate
Bong Joon-Ho, cu toate premiile Oscar câştigate

Evident, "Parasite" nu avea cum să fie aşa popular dacă nu era un film bun, iar totul a pornit de la scenariul original şi complet surprinzător scris de Bong Joon-Ho şi Han Jin Won. Pelicula, care începe ca o comedie neagră şi se transformă într-un thriller care te ţine ca pe ace, spune povestea a unei familii sărace care se infiltrează în casa unei familii foarte bogate. "Parasite" este un film care critică societatea coreeană, dar critica pe care o aduce inegalităţii de clasă este universală. Răsturnările de situaţie fac ca pelicula să fie greu de încadrat în vreun gen anume, iar mâna experimentată a lui Bong are grija ca filmul să nu cadă în derizoriu şi face asta prin cadre perfecte şi schimbări subtile de tonalitate. 

3. Este un film extrem de actual şi în care te regăseşti

Jo Yeo-Jeong, în rolul mamei din familia Park
Jo Yeo-Jeong, în rolul mamei din familia Park

Povestea "Parasite" e una a neajunsurilor şi a unei luni în care inegalitea de clasă face ca unii oameni să aibă totul în timp ce alţii trăiesc în demisoluri mizere. Însă Bong Joon-Ho are mare grijă să nu facă din asta un film moralist. Familia Kim, escrocii, cei săraci, nu sunt cei buni, iar familia Park, cei bogaţi, nu sunt personajele negative. În lumea creată de Bong, e uşor să te identifici cu cei patru Kim, dar nu poţi nici să îi blamezi complet pe cei patru Park. Familia Kim se pune în situaţii dubioase pentru că trebuie să supravieţuiască. Familia Park pare drăguţă, dar asta pentru că are venituri considerabile şi poate să ignore tot ce e urât în sociatate din jur. Bani, nevoia de bani pentru a supravieţui, prezenţa lor care "netezeşte toate ridurile", cum spune un personaj, joacă un rol important în poveste, aşa ca şi în viaţa reală. Un pic de cunoaştere a societăţii coreene, dar şi a diviziunii dintre Coreea de Sud şi Coreea de Nord aduce un plus poveştii, dar nu este complet necesar. 

4. E poate cel mai bun film al unui dintre cei mai mari cineaşti internaţionali

Bong Joon-Ho nu este vreun nou venit pe scena cinematografiei mondiale. Din contră, e unul dintre cei mai mari cineaşti coreeni şi internaţionali, conform site-ului de specialitate Metacritic, care îl plasează pe coreeanul de 50 de ani pe locul 16 într-un top al celor mai buni regizori ai secolului 21. Bong este o adevărată vedetă de box office în Asia. "Memories of Murder", din 2003, i-a adus recunoaşterea criticilor şi numeroase premii, iar "The Host", din 2006, l-a transformat într-un regizor iubit de festivalurile europene.

Familia Kim, familia de escroci din film
Familia Kim, familia de escroci din film

Cele două filme în engleză realizate de Bong, "Snowpiercer" (2013) şi "Okja" (2017), i-au adus din nou un succes fulminant: "Snowpiercer" deţine recordul pentru cele mai multe bilete vândute în cel mai scrut timp de la lansare în Coreea de Sud (patru milioane în cinci zile), iar Okja este considerat, alături de Roma, unul dintre cele mai bune fime produse de Netflix. 

"Parasite" este filmul lui Bong cel mai bine primit de critici, dar şi de public, cu încasări mondiale de 115 milioane de dolari. 

5. Distribuţia e de nota 10

Bong Joon-Ho, cu premiul Palm d'Or
Bong Joon-Ho, cu premiul Palm d'Or

Cele două familii, patru de fiecare parte (doi părinţi şi doi copii), menanjera familiei bogate şi soţul ei sunt personajele centrale ale filmului. Distribuţia, de zece oameni, face ca scenariul uneori dur, uneori absurd, de multe ori foarte amuzant, să fie transpus perfect pe peliculă. Nu ar fi fost posibil dacă actorii implicaţi nu ar fi fost unul şi unul, şi ei recompensaţi la Premiile SAG (fiind prima distribuţie dintr-un film străin care să ia marele premiu acolo).

Tatăl familiei de escroci e jucat de Song Kang-Ho, care a apărut în alte patru filme de-ale lui Bong şi este unul dintre cei mai mari actori coreeni, la nivel cu Anthony Hopkins. A jucat în filmele realizate de toţi marii regizori coreeni, Park Chan-Wook, Kim Ki-duk, Lee Chang-Dong, de la comedie şi dramă la horror şi acţiune, dar şi mult teatru şi a fost recompensat cu cele mai importante premii din Asia. Pe lângă el, apar Lee Sun-Kyun şi Jo Yeo-Jeong, părinţii familiei bogate, Park So-Dam şi Choi Woo-sik, copii familiei de escroci, nume care asigură imediat succesul unei producţii în Coreea de Sud. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
FotoJet Kate (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
helena christensen instagram jpg
g cristea facebook jpg
andreea balan victor cornea colaj instagram jpg
banner denise rifai catalin botezatu png
Dan Negru e plin de surprize
banner  Sanziana Buruiană png
bonnie blue instagram jpg
Tavi Clonda si Gabriela Cristea jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net