6 momente memorabile de la Oscar 2021. Dansul haios al lui Glenn Close a devenit viral
Premiile Oscar 2021 au fost cu totul diferite de anii precendenţi. Regulile impuse de pandemiei au dus nu doar la amânarea ceremoniei cu două luni, dar şi la un număr redus de invitaţi, doar 100 de oameni care au fost prezenţi la Union Station în Los Angeles, la un covor roşu mult mai liniştit şi lipsa fastului cu care telespectatorii au fost obişnuiţi de-a lungul istoriei premiilor Academiei de Film. Nu au lipsit, chiar şi aşa, momentele memorabile, deşi unele au fost cam stânjenitoare sau nu tocmai fericite.
1. Glenn Close dansând pe hitul anilor 1980 "Da Butt"
Fără doar şi poate, Glenn Close a fost vedeta unei ceremonii de altfel cam anoste, marcată de discursuri lungi şi aplauze puţine. La aproape trei ore de la începutul galei, prezentatorul Lil Rel Howery a pornit un mic concurs de trivia, în care invitaţii trebuiau să ghicească dacă o melodie a câştigat sau nu premiul Oscar.
Glenn Close a trebuit să identifice melodia "Da But", din 1988, de pe coloana sonoră a filmului "School Daze", a lui Spike Lee. Actriţa de 74 de ani a explicat dansul care acompania piesa şi chiar a reprodus mişcările, spre amuzamentul tuturor celor prezenţi în Union Station.
2. Daniel Kaluuya şi-a şocat mama când i-a mulţumit că a făcut sex cu tatăl lui
Daniel Kaluuya, care a primit trofeul pentru actor în rol secundar, pentru rolul din "Judas and the Black Messiah", a avut un discurs lung, în care a mulţumit unei liste detaliate, dar mai ales mamei şi tatălui său, pentru că au făcut sex şi l-au conceput pe el. "Mama şi tata au făcut sex şi aşa am ajuns eu aici. E incredibil. Viaţa e incredibilă", a spus actorul de 32 de ani. Totul sub privirile şocate ale mamei, care se afla în direct de la Londra, alături de sora lui Kaluuya.
3. Youn Yuh-Jung, flirt cu Brad Pitt
Youn Yuh-Jung, actriţa coreană din "Minari", care câştigat premiul pentru "Actriţă într-un rol secundar", şi-a făcut un renume de persoană dezinvoltă şi gata de a dat replici spumoase încă de la BAFTA. Atunci, în discursul de mulţumire pentru acelaşi premiu, i-a numit pe englezi "snobi": "Mă bucur că ei mi-au acordat acest trofeu, se ştie că sunt snobi".
Acum, actriţa de 73 de ani nu a ratat ocazia de la flirta puţin cu Brad Pitt, cel care i-a înmânat trofeul. "Domnul Brad Pitt, mă bucur să vă cunosc", a spus Youn, înainte de a atenţiona pe toată lumea că îî pronunţă greşit numele şi a spune că a câştigat datorită "a puţin noroc, datorită căruia am întrecut-o pe Glenn Close". Le-a mulţumit apoi "celor doi băieţi ai mei care mă pun să muncesc mereu. Acesta e rezultatul a unei munci grele depuse de mama".
Citeşte şi
Cele mai urâte ținute de pe covorul roșu de la Oscar 2021
Cine a creat ținuta pentru prima apariție românească pe covorul roșu de la Oscar
4. Finalul abrupt, fără discurs din partea lui Anthony Hopkins
Într-o încercare de a da alt aer ceremoniei, producătorii au schimbat ordinea în care s-au înmânat trofeele. Ştiind, probabil, că toată lumea se aştepta ca "Nomadland" să plece acasă cu "Cel mai bun film", iar Chloe Zhao cu "cel mai bun regizor", aceste două trofee au fost date mult mai devreme. Ultimele au rămas "Cea mai bună actriţă" şi "Cel mai bun actor".
Însă momentul în care Anthony Hopkins a fost anunţat drept cel din urmă câştigător al serii a fost unul cel puţin ciudat şi foarte sec: actorul de 83 de ani nu a fost prezent, fiind în Ţara Galilor, aşa că nu a existat niciun discurs, iar Joacquin Phoenix a spus pur şi simplu că va accepta el în numele lui Hopkins. În urmă, au rămas invitaţii şi telespectatorii nelămuriţi, mai ales că multă lume credea că Chadwick Boseman va lua, postum, premiul.
5. Secţiunea In Memoriam, criticată pentru că a părut făcută în grabă
Unul dintre momentele importante ale Premiilor Oscar este segmentul In Memoriam, când se comemorează persoanele din industria filmul şi entertainmentului care au murit în anul precedent. Într-un 2020 marcat de pandemia de coronavirus, era normal ca segmentul să fie mai stufos, însă producătorii au decis să renunţe la muzica live care ar fi accompaniat de obicei momentul şi să rezume totul la un montaj de fotografii care s-a derulat cu prea mare viteză. Chadwick Boseman, Olivia de Havilland, Sean Connery, Christopher Plummer şi alte nume grele ale industriei, care au murit în ultimul an, au apărut şi dispărut prea rapid de pe ecran, spre dezamăgirea multora
6. Premii care au scris istorie
Oscarurile au fost des criticate pentru lipsa de diversitate, dar în ultimii ani au încercat, timid, să acorde premii şi nominalizări unor persoane din medii cât mai diverse. Anul acesta, Chloe Zhao a scris istorie, devenind a doua femeie şi prima femeie de culoare care ia premiul pentru "Cel mai bun regizor". La fel, Youn Yuh-Jung a devenit prima actriţă coreeană care câştigă un premiu pentru actorie. Emerald Fennell se numără şi ea acum printre puţinele femei care au câştigat un premiu pentru scenariu original ("Promising Young Woman"), fiind prima femeie din 2007 încoace.