900 de miliarde $ au costat salvările lui Matt Damon
O echipă mixtă de cinefili, experţi de la NASA şi în economie au calculat cât au costat operaţiunile de recuperare a personajelor interpretate de Matt Damon (45 de ani). Numai pentru misiunea din „Interstellar” (2014) s-ar fi cheltuit 500 de miliarde de dolari.
Dacă se întâmpla în realitate, Matt Damon băga în faliment Terra! Misiunile de salvare a lui au fost mai costisitoare decât întreaga masă monetară planetară, susţin specialiştii, care au calculat cu lux de amănunte cheltuielile. Evident, s-a ţinut cont de rata inflaţiei specifică anului 2015. Dacă în „Marţianul” (2015) operaţiunea de recuperare ar fi costat „doar” 200 de miliarde de dolari, pentru aventura prin gaura neagră Gargantua, din filmul „Interstellar” (2014) cheltuielile ar fi fost cât bugetul României pe următorii zece ani: 500 de miliarde de dolari.
Din nefericire, în ciuda costurilor uriaşe, Mann, personajul din acest film, nu a supravieţuit operaţiunii chiar dacă a falsificat documentele pentru ca misiunea condusă de Matthew McConaughey să ajungă pe planeta Edmund, unde se afla el. Nici operaţiunea din filmul science-fiction „Titan A.E.” nu a fost una mai puţin costisitoare: 200 de miliarde de dolari. Actorul, care se laudă cu o avere de 75 de milioane de dolari, este preferatul regizorului Christopher Nolan, „părintele filmelor SF de la Hollywood. Nici în filmul SF „Elysium”, Matt Damon nu i-a scutit de cheltuieli pe producători. În lumea virtuală a filmului s-ar fi cheltuit peste 100 de milioane de dolari pentru salvarea lui. După asemenea cheltuieli, aproape că nu mai contează salvările dramatice din filme mai “pământene”, precum “Courage Under Fire” (300.000 $), “Saving Private Ryan” (100.000 $), “Syriana”(50.000 $) şi “Green Zone”(50.000 $).