Cannes 2015: Trei regizori din România atrag atenţia la festival

Ultima actualizare:

    Cannes 2015: A început Festivalul Internațional de Film de la CannesFoto: AP
Cannes 2015: A început Festivalul Internațional de Film de la CannesFoto: AP

Festivalul internațional de film Cannes 2015 marchează începutul unui drum diferit în istoria evenimentului. Ediţia de anul acesta a debutat miercuri (13 mai) cu proiecţia dramei unei regizoare obscură, Emmanuelle Bercot.

Controversa de la Cannes 2015 a fost alimentată şi de faptul că la deschidere au fost invitate puține vedete, iar pe covorul roșu nu au fost permise obișnuitele selfie-uri.

Mai mult, organizatorii s-au reorientat spre o tematică socială, care a fost introdusă cu filmul „La Tête Haute” (în traducere „Capul sus”, n.r.), o dramă despre drumul plin de obstacole al unui adolescent spre maturitate. Potrivit The Guardian, directorul festivalului, Thierry Fremaux, și-a explicat decizia de a deschide Cannes 2015 cu acest film spunând că a vrut ca evenimentul să înceapă cu un film indrăzneț și emoționant.

Cannes 2015: Filme românești la Festivalul internațional de film de la Cannes

Festivalul Cannes 2015 a atras cineaști din toată lumea, inclusiv din România. Anul acesta, în selecția oficială, se numără trei filme românești. În cadrul secției Un certain regard vor fi difuzate filmele „Comoara”, în regia și scenariul lui Corneliu Porumboiu, și „Un etaj mai jos”, un film regizat de Radu Muntean. „Un etaj mai jos” a fost difuzat, deja, ieri (14mai), iar „Comoara urmează să fie difuzat joi, pe 21 mai. Andrei Crețulescu va participa și el cu scurt-metrajul „Ramona”, care va face parte din selecția Semaine de la critique, secțiune paralelă a festivalului.

Primul film românesc difuzat la Cannes 2015, „Un etaj mai jos”, a avut ca temă principală o crimă domestică. Scenariul pleacă de la personajul Pătrașcu, care aude zgomotele unei certe conjugale atunci când se întoarce acasă. La numai câteva ore mai târziu după întâmplare, este descoperit trupul neînsuflețit al unei femei. Filmul lui Radu Muntean a fost susținut deTeodor Corban, Iulian Postelnicu și Oana Kelemen, membrii ai  Institutului Cultural Român (ICR) din Paris.

Al doilea film românesc participant, „Comoara” ilustrează aventurile a doi bărbați, porniți în căutarea unei comori. Cuzin Toma, cunoscut pentru filmul „Aferim!”, Adrian Purcărescu și actorul amator Corneliu Cozmei vor interpreta rolurile principale. De asemenea, echipa ICR Paris va susține participarea la Cannes 2015 a regizorului Corneliu Porumboiu, împreună cu echipa sa de actori și producători/directori de imagine.

„Ramona” este un film lipsit de dialog, despre „O fată. O mașină. Noapte. Nici o coincidență”, conform sinopsisului. Personajele principale vor fi interpretate de actorii Rodica Lazăr, Dorian Boguță, Andi Vasluianu și Șerban Pavlu, iar participarea la Cannes a regizorului și criticului de film Andrei Crețulescu este, de asemenea, susținută de ICR Paris.

Cannes 2015: Juriul

Juriul festivalului Cannes 2015 este format din  regizorii Guillermo del Toro și Xavier Dolan, de actorii Jake Gyllenhaal, Sophie Marceau, Sienna Miller și Rossy de Palma și de compozitoarea Rokia Traoré. Anul acesta, juriul este prezidat de regizorii Joel și Ethan Coen, dubla președenție a acestuia reprezentând o noutate în cadrul festivalului. Joel și Ethan Coen au fost laureați cu premiul Palme d`Or în anul 1991 și sunt renumiți pentru realizarea mai multor filme, printre care se află și „Barton Fink” și „Fargo”.

Cannes 2015: Scurt istoric

Festivalul Național de Film a fost creat la inițiativa lui Jean Zay, ministrul educației și artelor în Franța, a cărei intenție era aceea de a crea un eveniment cultural internațional în Franța, rival Festivalului de Film din Veneția. Prima ediție a festivalului a avut loc în anul 1946, Cannes 2015 reprezentând a 68-a ediție a evenimentului. După lansare, festivalul a început să fie organizat în luna septembrie a fiecărui an, cu excepția anilor 1948 și 1950, iar apoi a fost reprogramat pentru luna mai, din anul 1952 până în prezent. Până în anul 1955, marele premiu a fost numit Grand Prix, iar în acel an denumirea s-a schimbat, devenind „Palme `Or”, aceasta fiind păstrată până în zilele noastre.

Scopul festivalului este să încurajeze dezvoltarea artei realizării de film în toate formele ei, și menținerea unui spirit de colaborare între toate țările producătoare de filme”, spune un extract din politica Festivalului Internațional de Film a anului 1948.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
mircea diaconu jpg
banner andreea marin violeta banica png
banner buletin de bucuresti png
banner oana pellea png
mircea diaconu jpg
image png
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net