Ce a scris Maria Rosetti pe bileţelul pe care i l-a introdus în gură soţului ei și a devenit simbolul Revoluţiei de la 1848

Ultima actualizare:

    De ce s-a deghizat Maria Rosetti în țărancă @profimediaclickpentrufemei.ro
De ce s-a deghizat Maria Rosetti în țărancă @profimediaclickpentrufemei.ro

Trebuie menţionat de la început că această pionieră în gazetăria feminină nu are deloc origini româneşti, în ciuda numelui. Pe numele ei adevărat Mary Grant, publicista s-a născut în anul 1819, pe insula britanică Guernsey, într-o familie cu tatăl scoţian, căpitanul Edward Effingham Grant, şi mama franţuzoiacă, Marie Levasseur.

După o adolescenţă petrecută în regiunea Provence din Franţa, Maria a ajuns în România când fratele mai mic al acesteia, Effigham Grant, consulul Angliei la Bucureşti, s-a stabilit în ţara noastră. Se întâmpla în 1838, când Mary şi-a urmat fratele în (pe atunci) Ţara Românească şi s-a angajat ca institutoare a copiilor colonelului Ioan Odobescu. Chiar dacă tânăra cu origini scoţiene şi franceze nu avea o frumuseţe clasică, personalitatea ei puternică şi farmecul evident o făceau dezirabilă în ochii multor tineri din lumea bună a Bucureştilor.

Citește aici continuarea și află detalii neștiute despre prima jurnalistă din România.

image
image
image
image
image
image
AdelaPopescu ElenaCarstea jpg
Sofia Vicoveanca Mediafax Foto Silviu Matei jpeg
cub monica anghel png
cub randi png
cub andreea antonescu animat gif
cub carmen tănase png