Oscar 2021. Nominalizații vor fi prezenți la gala din 25 aprilie. România, nominalizată la două categorii
Vești bune pentru iubitorii filmului! Premiile Oscar se vor acorda în persoană anul acesta, în ciuda restricțiilor determinate de pandemia de coronavirus. Astfel, toți nominalizaţii la Oscar sunt considerați angajaţi esenţiali, ceea ce le va permite starurilor de la Hollywood să participe la gala de decernare a premiilor din acest an, anunță revista Variety, citată de Agerpres.
Adio, discursuri înregistrate sau intervenții în direct prin Zoom, de pe canapeaua din sufrageria proprie! Reprezentanţii Academiei de film americane (AMPAS) au anunţat că nominalizaţii la Oscar se vor afla printre persoanele eligibile să participe la evenimentele asociate galei de decernare a premiilor Oscar, care va avea loc la Los Angeles în contextul pandemiei de COVID-19.
„Cei implicaţi în producţia Oscarurilor, precum nominalizaţii şi invitaţii lor, se califică pentru acea derogare prin care sunt consideraţi angajaţi esenţiali şi, de aceea, li se va permite să călătorească spre şi de la centre de testare, la repetiţii şi la activităţile organizate de Academie înaintea galei Oscar şi, desigur, la gala în sine", au precizat într-un comunicat reprezentanţii AMPAS.
„Organizatorii galei Oscar implementează o carantină necesară pentru a elimina riscurile pentru fiecare persoană care participă la eveniment”, au adăugat ei.
Gala premiilor Oscar din acest an, programată pe 25 aprilie, va fi organizată atât la Dolby Theatre, gazda tradiţională a ceremoniei, cât şi la gara Union Station din Los Angeles. Gala Oscarurilor are loc în mod tradiţional în luna februarie, dar a fost amânată în acest an din cauza pandemiei de COVID-19. Nominalizările la premiile Oscar 2021 au fost anunţate luna trecută.
România, nominalizată la două categorii, prin filmul ”Colectiv” al lui Alexandru Nanau
Documentarul „Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, este primul film românesc nominalizat vreodată la premiile Oscar. Lungmetrajul, cronică a primului an de după tragedia din clubul bucureştean Colectiv, a fost selectat la categoriile „cel mai bun lungmetraj documentar” şi „cel mai bun lungmetraj internaţional”.
Este vorba despre un documentar observaţional care spune povestea primului an de după incendiul din clubul bucureştean Colectiv, care a dus la moartea a 64 de oameni. Filmul urmăreşte autorităţi şi jurnalişti, căutând să expună adevărul. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public.
Documentarul, producţie HBO Europe scrisă de Alexander Nanau şi Antoaneta Opriş, a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneţia 2019, în afara competiţiei. Recent, între altele, a fost desemnat de National Society of Film Critics din SUA cel mai bun film într-o limbă străină, iar National Board of Review l-a inclus în top 5 al celor mai bune filme internaţionale.